Foxconn overwerkt werknemers voor productie van de PS4

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Foxconn overwerkt werknemers voor productie van de PS4

De Chinese computer hardware assemblage fabrieken van Foxconn zijn geen vreemde als het gaat om de controversiële wijze waarmee het omgaat met haar werknemers. De productie van de PlayStation 4 lijkt geen uitzondering te vormen: studenten die er werken worden uitgebuit.

Duizenden studenten die een IT opleiding volgen op het Xi’an Instituut voor Techniek hebben een stageplek gekregen in de Foxconn fabrieken. Daar krijgen de studenten hetzelfde werk en dezelfde (lange) uren als normale werknemers, maar dan met één verschil: zij krijgen niks betaald. De studenten kunnen ook niet stoppen met werken: als ze weigeren lopen ze dusdanig veel studiepunten mis dat ze in essentie niet kunnen slagen.

Sony werd erop aangekeken, maar wist al gauw te wijzen naar de ‘Sony Supplier code of conduct’, die het bedrijf sinds juni 2005 in werking heeft gesteld. Daarin staat dat alle partners en/of leveranciers die voor Sony werken, zich houden aan regels zoals normale werktijden en omstandigheden, mensenrechten en milieubescherming. Sony verklaarde dat ze Foxconn volledig vertrouwen in hun methodes en dat ze ervan uit gaan dat Foxconn zich aan hun regels houdt.

Maar volgens meerdere meldingen is dat absoluut niet het geval. De studenten krijgen werkzaamheden die niks te maken hebben met hun opleiding, moeten ’s nachts werken of zelfs overuren draaien zonder compensatie. Toen Foxconn hiermee geconfronteerd werd, gaf het bedrijf een verklaring waarin stond dat het bedrijf zijn best zal doen om de werkomstandigheden te verbeteren.

“We hebben gelijk actie ondernomen en ervoor gezorgd dat de studenten niet meer nachtdiensten hoeven te draaien of overuren moeten werken. Het werk is altijd vrijwillig geweest en we hebben onze stagiaires nogmaals aan herinnerd dat ze het recht hebben om op elk moment te stoppen met de werkzaamheden.”