Forza Motorsport 7

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Forza Motorsport 7

In het najaar barst misschien wel de grootste concurrentiestrijd op het gebied van racesimulatoren voor de consoles uit. In vrijwel dezelfde periode verschijnen namelijk Project Cars 2, Gran Turismo Sport en Forza Motorsport 7. Kan de laatstgenoemde de andere twee aftroeven en een system seller worden voor de Xbox?

Microsoft hoopt in ieder geval dat het ontwikkelaar Turn 10 gaat lukken om met Forza Motorsport 7 de verkoopcijfers van de Xbox omhoog te stuwen. Met name de Xbox One X moet een enorme boost krijgen door deze game. De game lijkt dan ook wel speciaal te zijn ontwikkeld voor Microsoft’s nieuwste krachtpatser. De racegame loopt namelijk op native 4K met 60 frames per seconde, wat indrukwekkend is voor een racegame. En dat niet alleen vanwege de looks, vooral de 60 frames per seconde willen nog wel eens ontbreken bij racegames op de consoles.

Forza Motorsport 7 
 Pixel Vault

Verder belooft Turn 10 ons dat deel zeven niet een simpele upgrade gaat worden van deel zes. Om dit kracht bij te zetten, zijn de circuits opnieuw verwerkt in de game. Alle hobbels en kuilen op een circuit moeten dit jaar nog nauwkeuriger verwerkt zijn in de game. Deze wijziging moet vooral merkbaar zijn bij het nieuwe weersysteem in de game. De game ondersteunt namelijk voor het eerst een dynamisch weersysteem. Dankzij dit systeem kan het dus tijdens een race opklaren of gaan regenen. Bij regen zullen de kuilen en geulen in een circuit vollopen met water en is het zaak deze zoveel mogelijk te ontwijken als coureur (om aquaplaning te voorkomen). Om ervoor te zorgen dat de auto’s ook om kunnen gaan met deze veranderende weersomstandigheden, is ook de handling van de wagens aangepast. De ontwikkelaar moest natuurlijk nu ook wegligging programmeren voor een opdrogende of steeds natter wordende baan.

Verder geeft Forza Motorsport 7 gamers genoeg keus om de game helemaal eigen te maken. Deel zeven moet een van de meest complete delen van de serie worden en beschikt dan ook over minimaal zevenhonderd wagens op de verschijningsdatum van de game. Dit zal later nog aangevuld worden met eventuele DLC, maar Turn 10 heeft al aangegeven dat er uiteindelijk minimaal 750 wagens in de game zitten. Om aan zo’n indrukwekkende hoeveelheid te komen, bevat de game ook nieuwe voertuigen zoals vrachtwagens. Verder is ook het aantal banen weer omhoog geschroefd. Zo bevat de game minimaal dertig banen en kan men in totaal op meer dan tweehonderd verschillende configuraties van deze banen rijden.

Forza Motorsport 7 
 Pixel Vault

Dit klinkt natuurlijk superindrukwekkend (en dat is het uiteraard ook wel), maar de vraag die blijft staan na de E3 is of het niet allemaal teveel van het goede wordt. Forza Motorsport 6 kende al 450 wagens waarvan enkele in mijn ogen ook simpele opvulling waren. Natuurlijk, voor de echte verzamelaars is dit mooi meegenomen, maar hopelijk heeft de ontwikkelaar wel de moeite genomen om alle nieuwe wagens te voorzien van de juiste wegligging. Het is op dit moment mijn enige kleine zorg bij de game. Wanneer dit in orde komt, lijkt Forza Motorsport 7 een zeer compleet product. Vooral het dynamische weer is een toevoeging waarvan mijn racehart in ieder geval al sneller gaat kloppen.

Gelukkig hoeven we niet meer lang te wachten om erachter te komen. Forza Motorsport 7 verschijnt namelijk op 3 oktober 2017 voor Xbox One en pc.