Fortnite Battle Royale

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Fortnite Battle Royale

Sinds we Robert loslieten in PlayerUnknown’s Battlegrounds loopt hij virtueel vrijwel alleen nog in Erangel rond. Tot de servers er vorige week heel even mee ophielden en we een klein moment hadden waarin we hem de nieuwe Battle Royale-modus van Fortnite konden laten testen.

Battle Royale is in een paar maanden tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire online shooter-modi en dus is het geen wonder dat andere games dit concept van PlayerUnknown’s Battlegrounds overnemen. Aangezien het gewoon een heel tof concept is, heb ik daar geen grote problemen mee, in tegenstelling tot de makers van PUBG. Ik begaf me een poosje in Fortnite om te kijken hoe de eerste PvP-modus van de game er in deze testfase uitziet.

De wielen van de bus gaan niet rond

Fortnite heeft een heel eigenzinnig, cartoonesk stijltje, wat ook wordt doorgetrokken naar hun Battle Royale. Transportvliegtuigen zijn duidelijk te saai voor Epic Games, want je wordt gedropt uit een tot luchtballon omgebouwde bus. Daarbij klinkt een vrolijk muziekje, waardoor je meteen een goed schoolreisje-gevoel hebt. Behalve dat je dus eigenlijk uit de bus moet springen en dit gebeurt net als boven Erangel al zo snel mogelijk door de meeste tegenstanders.

Nu is het eiland ook een stukje kleiner, dus je kunt je relatief makkelijker verspreiden over het gebied. Je bent echter nog steeds met honderd mensen, dus de kans dat je alleen in een dorpje aankomt, is vrij klein. Dit ook omdat er misschien een tiental dorpjes zijn, waar de rest van de map vooral wildernis is. Loot en resources zijn dan ook schaars.

Alles kan kapot

Althans, wat wapens en munitie betreft. Net als in de singleplayer/co-op-modus van Fortnite kun je namelijk bouwen en om te bouwen moet je slopen. Dat is een koud kunstje want elk gebouw, elke boom of elke steen kun je met je pikhouweel aan diggelen slaan en daar dan vervolgens trappen mee bouwen om hogerop te komen of een handig muurtje neerzetten als cover.

Dit brengt een andere dimensie naar de vuurgevechten, waarbij snel kunnen reageren met bouwsels een handige manier is om aanvallen af te slaan. Het bouwsysteem in Fortnite is gelukkig ook makkelijk genoeg om dit tijdens een gevecht nog te kunnen doen en zeker in de laatste cirkels zijn er altijd wel één of twee spelers die de moeite nemen zich flink in te bouwen.

Fortnite Battle Royale 
 Pixel Vault

 

Overigens betekent dit niet dat je kansloos bent tegen andere spelers met forten of andere verdedigingswerken, want stevige slagen van je pikhouweel kunnen ervoor zorgen dat de vijand opeens een stuk minder beschut zit. Ook het schieten op cover werkt slopend en kan tegenstanders dwingen zich te verplaatsen.

Springen rennen vliegen

Het feit dat alles kapot kan, is niet de enige reden dat de gevechten in Fortnite Battle Royale nogal chaotisch verlopen. De gevechten in Fortnite zijn nu eenmaal erg arcade en dat is in de PvP-modus niet anders. Dat betekent dat er dus veel rondgesprongen wordt en spelers de gekste capriolen uithalen om hun tegenstander te ontwijken.

Waar je in PUBG strijdende partijen ziet kruipen voor cover in een open veld, springen in Fortnite mensen vrolijk om elkaar heen terwijl ze het nodige lood uitwisselen. Dat maakt de Battle Royale in Fortnite ook meteen een stuk minder stressvol dan PUBG. Al heb je natuurlijk ook hier de gasten die zo lang mogelijk in een badkamer blijven campen. Wat in ieder geval wel duidelijk is uit de Battle Royale van Fortnite, is dat wanneer je voor een semi-realistische shooter wil gaan, dit niet de game is. Wat niet wil zeggen dat de schietpartijen niet tof zijn, ze vergen wel degelijk de nodige oefening.

 

Fortnite Battle Royale 
 Pixel Vault

En munitie. Het aantal kogels dat je onderweg vindt, is namelijk erg beperkt, mede omdat de wereld vrij leeg is op de paar nederzettingen na. Daarnaast kun je de kogels niet creëren, aangezien het crafting systeem uit de campaign-modus van Fortnite niet in de PvP-modus zit. Dit maakt sommige gevechten frustrerend, iets wat ook niet binnen de casual en cartooneske stijl van Fortnite past. Dat is niet het enige dat de Battle Royale in Fortnite mist. Enige vorm van progressie of het aanpassen van je personage is er nog niet bij. Met de nadruk op nog, want ook Fortnite bevindt zich nog altijd in early access.

PUBG vs. Fortnite Battle Royale

De fittie tussen Epic Games en Bluehole Studio Inc. is op dit moment nog in volle gang. Bluehole is niet blij met de letterlijke verwijzingen naar hun game in Fortnite en Epic Games houdt zich op moment van schrijven nog altijd erg stil. Wat mij betreft is het een vrij zinloze discussie aangezien de games eigenlijk niet echt concurrenten zijn.

Fortnite speelt compleet anders en zal nooit het grote publiek trekken dat voor de heftige intense gevechten in PUBG komt. Daarnaast is de Battle Royal in Fortnite vooralsnog meer een gimmick dan dat het echt een volwaardige gamemodus is. Wanneer je Fortnite aanschaft, is dit alleen aan te raden als je ook van plan bent de rest van Fortnite te gaan spelen.