Football Manager 2017 – Vijf veranderingen voor het nieuwe seizoen

archief
Twan Alofs op 20 januari 2020
Football Manager 2017 – Vijf veranderingen voor het nieuwe seizoen

Sportgames blijven jaarlijks terugkeren met een nieuw deel. Dit geldt voor FIFA, F1, NBA2K en nog veel meer games. Ook met Football Manager 2017 doet Sports Interactive dit jaar weer een duit in het zakje. Gelukkig voert de game dit jaar weer een aantal veranderingen en vernieuwingen door. Wij zetten de vijf belangrijkste voor je op een rij.

Grafische poetsbeurt

Het klinkt een beetje gek om naar de grafische aspecten te kijken van een game die het vooral moet hebben van cijfers en statistieken. Toch biedt Football Manager 2017 de nodige grafische updates die handig zijn voor de spelers. Dit begint onder andere met nieuwe animaties. Er zitten in dit deel meer dan 1500 bewegingen die via motion capturing tot stand zijn gekomen. In combinatie met het toevoegen van meer botten in de spelers, zijn de bewegingen natuurlijker. Hierdoor kunnen ze realistischer anticiperen tijdens een potje voetbal. Daarnaast is er een nieuwe camera toegevoegd, namelijk ‘Behind Goal Low’. Dit camerastandpunt staat achter de goal en hierdoor valt beter te zien wat er goed en fout gaat in de verdediging. Een belangrijke toevoeging voor spelers die de verdediging niet helemaal op orde hebben.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

Verbeterde AI

In het nieuwe deel is eveneens de AI van de spelers verbeterd. Zo kunnen ze meer beslissingen maken dan ooit tevoren. Het aantal beslissingen is namelijk verdubbeld ten opzichte van het 2016-deel van het spel. Dit zorgt voor betere split second-beslissingen. Met beter bedoelt de ontwikkelaar overigens niet de uitkomst van de beslissing. Als een speler niet goed om kan gaan met de druk om snel een keuze te maken, zal het resultaat dus verkeerd uitpakken. Snel denkende spelers kunnen hier wel goed mee overweg. Dankzij de extra keuzemogelijkheden zal een speler dus natuurgetrouwer reageren op een split second-beslissing.

Verder is de verdediging flink op de schop gegaan. De verdedigers hebben in dit deel weer nieuwe mogelijkheden gekregen om aanvallers te stoppen. Zo kunnen verdedigers beter patronen herkennen. Dit moet ervoor zorgen dat tegenstanders die constant dezelfde manier van aanvallen inzetten, beter worden gestopt. Daarnaast reageren verdedigers überhaupt beter op snellere spelers en kunnen ze zich beter positioneren ten opzichte van deze spitsen. Tot slot reageren verdedigers sneller op verloren ballen. In de voorgaande delen duurde het even voordat dit was berekend, maar in het nieuwste deel proberen ze direct de bal weer terug te winnen.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

Nog meer invloed op transfers

Football Manager kent al jarenlang een zeer uitgebreide transfermarkt. Dit jaar gooit de Britse ontwikkelaar er nog een schepje bovenop met meer mogelijkheden dan ooit. Om te beginnen worden dit jaar gesprekken ingevoerd die je al voor een transfer kunt hebben. Hoe vaak horen we wel niet in de media dat een club geïnteresseerd is in een speler en alvast een verkennend gesprek heeft gevoerd. Vanaf nu is dit mogelijk in de game. Zo kun je een speler benaderen die het wellicht niet helemaal ziet zitten om naar jouw club te komen. Door hem beloftes te maken, valt zijn interesse te wekken. Het is dan uiteraard wel zaak dat deze beloftes worden nagekomen om ontevredenheid bij de speler te voorkomen.

Ook nieuw is hoe andere clubs omgaan met transfers. Stel dat jij een speler hebt die Ajax wilt kopen, maar vlak voordat ze het geld overmaken, krijgen ze een andere speler aangeboden. Het kan dan voorkomen dat ze de transfer ‘on hold’ zetten en eerst naar de andere speler gaan kijken. Hierdoor ketsen transfers dus niet meer alleen af op het financiële gebied. Uiteraard heb je als manager zelf ook de mogelijkheid om de transfer om deze reden te laten lopen.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

De toevoeging van social media

Veel sportgames werken met een soort social media-feed in hun spel. Football Manager 2017 voegt zich daar dit jaar ook bij. De game zal een eigen interpretatie van een sociaal netwerk kennen. Dit netwerk zal veel invloed hebben op jouw rol als coach. Wanneer je slecht presteert, zal er weinig van je overblijven in de (sociale) media. Aan de andere kant kan het je carrière redden. Wanneer je slecht presteert, maar er nog steeds goed op staat bij de fans, dan zullen ze dit kenbaar maken via de kanalen. Door deze populariteit krijg je langer de kans om het tij te keren bij je club.

Verder gedraagt het netwerk zich enigszins als Facebook. Zo is het mogelijk om clubs, spelers en managers te volgen die allemaal wat te melden hebben op het netwerk. Er zullen verkiezingen zijn voor de fans. Hierbij kun je denken aan de beste speler, beste coach of het mooiste doelpunt. Deze doelpunten zullen overigens weergegeven worden en zijn te bekijken via een speciale videospeler. Zo krijg je als manager nog meer mee van de belevingswereld van het voetbal.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

Het scoutingsapparaat

Het kloppende hart van de game bevindt zich eigenlijk al jaren in de scouting. De game is groot geworden doordat professionele voetbalclubs de scoutingdatabase van Football Manager gebruikten om spelers te kopen. Het is dan ook logisch dat Sports Interactive hier dit jaar weer een aantal veranderingen doorvoert om bij te blijven met de huidige ontwikkelingen. Zo is een van de vele ontwikkelingen in het huidige voetbal dat scouts veel kijken naar zogenaamde ‘highlight reels’ van spelers. Dit zijn videofragmenten waarin alle hoogtepunten van een speler zijn gebundeld. Deze zijn in de game vanaf dit jaar beschikbaar. Wil je dus kijken wat het beste is dat een speler heeft laten zien, dan kun je verschillende videofragmenten van hem instarten.

Dit jaar krijg je als manager vooral een beter beeld van hoe spelers in je team passen. Zo is het sneller te zien voor welke positie je een speler nodig hebt. Tevens zie je direct op welke plaatsen spelers nog meer goed uit de voeten kunnen. Hierdoor is het makkelijker om op zoek te gaan naar multifunctionele spelers. Verder zijn er uitgebreidere zoekmogelijkheden voor nieuwe spelers. Sommigen hiervan zullen zeer zeker van pas komen voor gamers die in de Engelse competitie aan de slag willen. Zoals eerder al bekend werd, zal de game namelijk de Brexit simuleren. Daarom is het mogelijk om dit jaar te zoeken op hoe lang spelers al actief zijn in een land. Als een speler namelijk vijf jaar in een land speelt, mag hij burger van dat land worden. Hierdoor kunnen buitenlandse spelers toch in Engeland blijven spelen.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

Naast deze veranderingen zijn er nog veel meer wijzigingen gedaan. Zo is er meer commentaar dan ooit tevoren, heb je de mogelijkheid om je eigen hoofd te importeren op je manager en is er voor het eerst een ‘fantasy draft’ met AI-spelers. Verder zijn er onder de motorkap nog een hoop verbeteringen doorgevoerd. Hoe dit uit gaat pakken, zullen we alleen pas weten bij de release van de game.

Football Manager 2017 verschijnt 4 november voor de pc, Mac en Linux. Daarnaast verschijnt op 4 november eveneens Football Manager Touch, de mobiele versie van de game.