Football Manager 2017 simuleert de brexit

archief
Twan Alofs op 20 januari 2020
Football Manager 2017 simuleert de brexit

Football Manager is al sinds jaar en dag een van de meest hardcore simulatie games die er bestaat. Daarnaast volgt de game altijd alle ontwikkelingen op de voet. Zo ook bij Football Manager 2017. Sports Interactive studiobaas Miles Jacobson kondigde namelijk aan dat de Brexit dit jaar verwerkt zal worden in de game.

Met dit nieuws heeft het nieuwste deel van de serie ook meteen een primeur te pakken. Het is namelijk de eerste videogame die de Brexit zal simuleren. Deze simulatie kan zelfs op meerdere manieren voorkomen. Zo is er de soft, middle-of-the-road en hard Brexit. Deze verschillende vormen bieden elk een andere uitdaging. Volgens Jacobson valt het bij de softe variant wel mee. Hierbij wordt de game niet moeilijker en zijn er eigenlijk weinig consequenties voor de spelers. Bij de middle-of-the-road Brexit krijgen spelers het al iets lastiger. Wel worden voetballers dan als entertainers weergegeven. Hierdoor kunnen ze makkelijker een visum krijgen om in een ander land te spelen. Verder is er dus nog de harde uittreding van de Britten. Hiermee krijg je als manager wel met een aantal moeilijkheden te maken. Zo kunnen voetballers niet meer zo makkelijk de grens over.

Football Manager 2017 
 Pixel Vault

Een concreet voorbeeld wordt ook gegeven door de ontwikkelaar. Doordat het moeilijker wordt om spelers de grens over te krijgen, zullen er veel minder spelers beschikbaar zijn voor een transfer. Grote spelers die wel verkocht mogen worden, zijn een stuk duurder dan normaal. Jacobson legt verder nog uit dat er een scenario voor kan komen waarin je nog maar vier niet-Britten in je elftal mag hebben. Dit scenario zal in de game tot in detail worden gesimuleerd. Jacobson legt het uit:

De limiet van niet-Britse spelers kan in dit scenario variëren van maximaal 4 tot 17 spelers. Als je in een situatie terechtkomt waarin je nog maar vier niet-Britse spelers mag opnemen in je selectie, zal de competitie ook veranderen. Opeens zullen clubs dan Engelse spelers uit lagere divisies moeten kopen. Dit zal er uiteraard voor zorgen dat de kwaliteit van de competitie achteruit gaat. Hierdoor kan het voorkomen dat de televisie-inkomsten verminderen en je als club het jaar erop minder te besteden hebt.

Football Manager 2017 verschijnt op 4 november voor de pc.