Flotsam

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Flotsam

Eind september demonstreerden meer dan een miljoen mensen over de hele wereld om aandacht te vragen voor het klimaat. Dat zijn er lang niet genoeg. Zelfs als we uitgaan van het meest gunstige scenario, komen grote delen van de wereld onder water te staan in de komende eeuwen. Een scenario waar indiestudio Pajama Llama gretig gebruik van heeft gemaakt voor hun nieuwe game Flotsam.

Op gamescom 2019 kregen we al het topje van de ijsberg te zien van de post-apocalyptische setting waarbij de aarde een groot waterparadijs is geworden. Overlevenden proberen een nieuw bestaan op het water op te bouwen in een kleine nederzetting van schroot en plastic. Nu is de game in early access en konden we deze uitgebreid testen.

Drooglegging

De makers van Flotsam (een woord voor een specifiek soort zee-afval red.) zijn geïnspireerd door survivalgames als Rimworld en Frostpunk, waarbij je in extreme omstandigheden moet zien te overleven met een kleine groep kolonisten. Het grote verschil met deze games is dat je in Flotsam de zee moet proberen te koloniseren en je geen enkel moment vaste grond onder je voeten hebt. De gebruikelijke survivaluitdagingen vragen daarom om onorthodoxe oplossingen.

Flotsam 
 Pixel Vault

De belangrijkste uitdaging is het vinden van voedsel en drinkwater. Eten kun je nog wel bij elkaar vissen, maar een duurzame bron voor drinkwater midden op zee is een ander verhaal. Aan het begin van je avontuur heb je een kleine basisvoorraad. Daarna moet je drinkwater zien te vinden of het zelf produceren.

Dit kan door middel van verschillende soorten constructies. De simpelste vorm is een boiler waarmee je met gedroogd hout zeewater verdampt, zodat het zout achterblijft in een reservoir. Later in het spel kun je ook een destillator bouwen, waarmee zeewater door de warmte van de zon verdampt en via condensatie een badkuip met drinkwater vult. Dat klinkt makkelijker dan het is en dat is een beetje het hele thema van Flotsam.

Niet makkelijk

De game ziet er vrolijk en koddig uit met felle kleuren, veel blauw en cartooneske kolonisten. Maar schijn bedriegt. Onder het wateroppervlak is Flotsam wel degelijk een pittige survivalgame, waarin je constant op het randje van overleven balanceert. Het deed mij erg denken aan Banished, waarbij een keuze om het verzamelen van voedsel een half uurtje uit te stellen catastrofale gevolgen kan hebben voor je dorpje. Daarbij moet vermeld worden dat er op dit moment nog geen optie in de game aanwezig is waarmee je de moeilijkheidsgraad kunt instellen.

Flotsam

Juist omdat de balans zo nauw luistert, is het jammer dat er nog best wel wat bugs in de game zitten. Wanneer een van je zeebewoners vast blijft zitten in een animatie, kan dat betekenen dat je geen vis binnenkrijgt voor een te lange periode, waardoor je hele kolonie verhongert. Gelukkig werken de ontwikkelaars van Pajama Llama hard aan deze bugs en verschijnt er wekelijks een update.

Ruwe, open zee

Als je door deze technische foutjes heen kunt kijken, dan is Flotsam al een hele complete game waar je uren kunt steken in het uitbreiden van je dorpje. Je kunt namelijk al snel een zeil op je vlottendorpje zetten en naar nieuwe gebieden varen. Hier kun je nieuwe materialen vinden en kom je nieuwe kolonisten tegen om je drijvende dorp uit te breiden met nieuwe soorten gebouwen en technologieen.

Dat reizen gebeurt via een kaart die verschillende routes aanbiedt, waarbij je als speler telkens een keuze moet maken. Ga je voor een plek waar nieuwe kolonisten zitten? Of ga je toch voor een locatie waar drinkwater te vinden is? Het is een systeem dat we kennen van games als ruimtesimulator FTL: Faster Than Light en het maakt elke speelsessie anders.

Flotsam 
 Pixel Vault

Op dit moment is er nog maar één boom van reismogelijkheden, waardoor je dus in principe telkens dezelfde route zou kunnen kiezen. De ontwikkelaars zijn echter bezig om de reis willekeurig te laten verlopen, zodat echt elke speelsessie anders is. Wanneer de game officieel uitkomt is nog niet bekend, maar je kunt zonder problemen tientallen uren in Flotsam steken voor het zover is. Iedereen die ook maar een klein beetje fan is van survivalgames gaat hier heel snel verliefd op worden.

Flotsam 
 Pixel Vault