Fire Emblem Fates: Birthright – Het perfecte instappunt

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Fire Emblem Fates: Birthright – Het perfecte instappunt

Als er één uitgever goed is in het uitgeven van dezelfde game met een iets andere naam, dan is dat natuurlijk wel Nintendo. Ze weten het immers al ruim 20 jaar vol te houden met de Pokémon-serie en dat kunnen maar weinig anderen zeggen. Toen Fire Emblem Fates werd aangekondigd, leek de uitgever er echter nog een schepje bovenop te doen: dezelfde game, maar dan in drie versies? Gelukkig blijkt dat niet helemaal het geval te zijn. Daarom niet één, maar drie losse reviews, die allemaal een beetje overlap hebben. Eigenlijk net als met de games dus. Vandaag trappen we af met het instappunt van het drieluik: Fire Emblem Fates: Birthright.

De landen Nohr en Hoshido zijn al jaren in oorlog, afgewisseld met korte periodes van vrede. De koning van de Nohr, Garon, heeft echter een enorme uitbreidingsdrang. Als jonge prins(es) aan de kant van de Hoshido word jij echter al snel het middelpunt wanneer je bij een aanval van de Nohr op Hoshido wordt meegenomen. Opgevoed als een geadopteerde prins van de Nohr weet je na jaren echter niet meer beter, totdat je oog in oog komt te staan met je bloedverwanten op het slagveld. Dan is het aan jou om een keuze te maken…

Fire Emblem Fates: Birthright 
 Pixel Vault

… maar die keuze is geen lastige. Natuurlijk kies je voor je bloedverwanten; die zijn immers belangrijker dan je zogenaamde ‘familie’, waarbij het hoofd van de familie je jarenlang van de wereld heeft weggehouden. Met veelal open armen en hier en daar een argwanende blik word je teruggenomen in de familie die eigenlijk altijd de jouwe was. Je doel wordt al snel duidelijk: Garon in zijn waanzin stoppen en ervoor zorgen dat de oorlog ten einde komt.

Dit doe je natuurlijk op Fire Emblem’s vertrouwde wijze. Opnieuw ben jij het tactische meesterbrein die de troepen moet aansturen en ervoor moet zorgen dat ze levend van het slagveld afkomen. Maar dat gaat, net als in voorgaande delen, niet zonder slag of stoot. Een verkeerde keuze kan vergaande gevolgen hebben voor je team van strijders. Zo vergaand zelfs dat, wanneer je op Classic Mode speelt, je karakters uit het spel zullen verdwijnen wanneer ze ten onder gaan. Dat is immers hoe Fire Emblem bedoeld is: genadeloos, maar met een grote beloning als je de juiste keuzes maakt. Durf je dat echter niet aan, dan zijn er nog de Casual Mode, waarbij gesneuvelde troepen na een scenario weer terugkeren, en de nieuwe Phoenix Mode, waarbij gesneuvelde troepen vrijwel direct weer terug tot leven komen. Voor mensen die echt geen uitdaging willen.

Fire Emblem Fates: Birthright 
 Pixel Vault

Hoewel Fire Emblem Fates redelijk vertrouwd aanvoelt, zullen spelers van Birthright wel moeten wennen aan de nieuwe groep karakters die de serie rijk is. In Birthright hebben de speelbare karakters namelijk nagenoeg allemaal klassen die nieuw zijn voor de serie. Waar je in Awakening, het vorige deel uit de serie, nog een gemixt palet van westerse klassen en oosterse klassen had, zijn de Hoshido heel erg geïnspireerd door het oude Japan uit de tijd dat de samoerai en ninja’s de leiding hadden. Denk daarbij aan klassen als ninja’s, zwaardmeesters en shrine maidens die door je team wandelen en dus ook meteen een hele andere tactiek vereisen. Een ninja gaat het namelijk afleggen tegen een Great Knight die de Nohr wel in hun leger hebben. Voldoende afstand is dan ook het devies in Birthright.

Om toch de overhand te krijgen op het slagveld kan de koninklijke familie van de Hoshido gebruikmaken van Dragon Veins: speciale punten verspreid over het slagveld waarmee de prinsen en prinsessen van de Hoshido unieke krachten kunnen oproepen. Denk daarbij aan het platbranden van een stuk bos om een snellere route te maken of het veroorzaken van een lichte aardschok waardoor alle personen in een gebouw brokstukken op hun hoofd krijgen. Veel van deze punten zijn echter maar eenmalig te gebruiken op het slagveld en je zult dus goed moeten nadenken over wanneer je gebruikmaakt van de Dragon Veins.

Fire Emblem Fates: Birthright 
 Pixel Vault

Wanneer je niet op het slagveld staat, zul je vooral veel tijd doorbrengen in je eigen kasteel. Dit is dan ook een nieuwe functie in Fire Emblem Fates, heel verrassend My Castle genoemd. In dit kasteel kun je alles vinden wat je nodig hebt: je strijdgenoten, maar ook je geliefde waar je een relatie mee op kunt bouwen, velden met verse groenten om de strijdkrachten op pijl te houden, maar ook winkels om nieuwe wapens te kopen. Hoe je deze echter indeelt, is helemaal aan jou: door het verhaal te volgen of te strijden tegen computergestuurde troepen verdien je punten, waarmee je het kasteel kunt uitbreiden en inrichten naar jouw smaak. SimCity meets Fire Emblem zullen we maar zeggen.

Daarmee krijg je ook de keuze om af te reizen naar kastelen van andere spelers die je tegenkomt via StreetPass of online codes en daar tegen de teams van die spelers te vechten. Of andersom natuurlijk: ze kunnen ook jou bezoeken en je uitdagen. De perfecte manier om ook meteen extra XP of goud te verdienen om dat dan weer aan je troepen te besteden.

Fire Emblem Fates: Birthright 
 Pixel Vault

Om zaken als goud en XP zul je in Birthright echter nooit verlegen zitten. Gezien de Hoshido meesters zijn van de oude Japanse spionagetactieken, kun je door eventjes in de buidel te tasten je spionnen laten zoeken naar nieuwe vijanden. Deze gevechten kun je dan weer gebruiken om meer ervaring op te doen en er uiteindelijk toch voor zorgen dat je klaar bent om Garon tegemoet te gaan met opgeheven hoofd.

Benieuwd naar onze recensies van Conquest en Revelation, de andere twee delen? Blijf dan Pixel Vault goed in de gaten houden, want de komende tijd zullen ook deze nog op de site verschijnen!