Fifa 20
Na een diep dal kunnen fans weer met een gerust hart genieten van het Nederlands voetbal op tv. Zowel de leeuwen als de leeuwinnen doen het erg goed en Ajax wist het in Europa afgelopen seizoen zelfs heel ver te schoppen. Voor gamers die graag de touwtjes in eigen handen nemen, is daar al decennialang de Fifa-reeks. Met Fifa 20 bouwt EA verder op de formule van een aantal jaren geleden, maar is dit genoeg om indruk te maken?
Al jarenlang staat de Fifa-franchise eenzaam aan de top qua realistische voetbalgames. Uiteraard is er de PES-franchise, maar deze mag geen gebruik maken van de licenties. Sommige edities van Fifa waren ijzersterk en andere vielen keihard door de mand. Sinds een aantal jaren heeft EA de juiste formule weer te pakken. De grootste verandering zit hem dit jaar vooral in de gameplay. Het lijkt namelijk of EA er alles aan heeft gedaan om zo veel mogelijk details zo realistisch mogelijk te maken.
Het balletje kan raar rollen
Als je Fifa 19 grijs hebt gespeeld, dan is het geen enkel probleem om gewend te raken aan Fifa 20. Wat wel meteen opvalt is het lagere tempo van de game, wardoor de game direct een stuk realistischer wordt. Qua realisme zijn er ook veranderingen te zien wat de intelligentie van je medespelers betreft. Zo lopen verdedigers direct de gaten dicht en gaan ze deze keer niet de confrontatie met een computergestuurde aanvaller uit de weg.
Hoewel dit goed klinkt, ontstaat er een ander groot probleem. De computergestuurde verdedigers anticiperen namelijk totaal niet op wat de menselijke speler doet. Meerdere keren lukt het met een aanvaller om zonder moeite vier verdedigers te passeren. Dit is natuurlijk realistisch als je dit met Messi flikt, maar zelfs een minder goede speler lukt dit wanneer de speler hem bestuurt. Het positieve aan de tragere gameplay is wel dat je een beter overzicht hebt en zelf sneller kunt wisselen van speler.
Broemmm op de brommer
Jarenlang vroegen de Nederlandse fans of het commentaar van Evert ten Napel en Youri Mulder vervangen kon worden. In Fifa 20 is er eindelijk geluisterd naar dit verzoek. Niemand minder dan Sierd de Vos en Jeroen Grueter nemen het stokje over van het duo. Je kunt zeggen wat je wilt over Sierd, maar er zit in ieder geval een stuk meer beleving in het commentaar. El Sierd is vooral in zijn element bij de Spaanse clubs en weet dan ook de namen vlekkeloos uit te spreken.
Net zoals in het echt heeft Sierd regelmatig grappige anekdotes en commentaar. Zo hoor je hem een brommer nadoen wanneer je als aanvaller meerdere spelers passeert, komt zijn beroemde uitspraak ”koekoek” regelmatig aan bod en krijg je applaus van Sierd als je een mooie goal maakt. Jeroen is meer de nuchtere van de twee en zorgt voor een fijne balans tijdens het commentaar.
Met deze ‘nieuwe’ manier van commentaar geven doet zich wel een ander probleem voor. De triggers voor het commentaar zijn nog niet goed afgesteld, waardoor je in een wedstrijd meerdere keren precies hetzelfde te horen krijgen. Na vijf keer koekoek ben je er wel klaar mee. Desalniettemin is dit een verademing ten opzichte van vorige jaren.
Straatschoffies met talent
Een ander nieuw element is de Volta Football-modus. Deze modus kun je vergelijken met The Journey: je werkt jezelf als beginneling een weg naar boven, maar dan op straat. In Volta komt daarbij de populaire Fifa Street-formule opnieuw tot leven en dat is erg goed gelukt. Met je lokale voetbalteam probeer je het WK straatvoetbal te bereiken, maar al gauw gaat er iets mis waardoor je team uit elkaar valt. Als groentje begin je dus opnieuw en ga je op zoek naar nieuwe leden voor het team. Dit doe je door wedstrijden te winnen en zo populariteit te genereren.
Je eigengemaakte speler kun je ondertussen trainen op specifieke gebieden en qua uiterlijk helemaal aanpassen. Wanneer je meerdere spelers in je team hebt, kun je ook opstellingen veranderen en de juiste combinaties bij elkaar zoeken. Als je bijvoorbeeld als favoriete plek het sportveld in Amsterdam hebt gekozen en je vindt een speler die dit ook heeft, dan krijg je een bonus op het gebied van teamgeest. Dit heeft dan weer voordelen bij het samenspelen. Ook kun je speciale vaardigheden vrijspelen voor je speler. Denk hierbij aan een betere balbeheersing of dat je zwakkere voet juist beter wordt.
Over de vormgeving van de velden ben ik erg te spreken. Zo heb je wat grotere velden tussen allerlei flats gepropt met grote goals, maar ook kleine veldjes onder een brug die het gevoel geven van een soort pannakooi. Met Volta heeft EA in ieder geval een erg interessant element aan de game toegevoegd. Hoewel Fifa Street veel uitgebreider was, is Volta een stap in de juiste richting.
Carrière maken
De bekende carrièremodus en Fifa Ultimate Team (FUT) zijn ook weer van de partij. Heel veel nieuwe dingen moet je hierbij niet verwachten. Vooral cosmetisch zijn er wat zaken aangescherpt. Zo kun je voor het eerst als vrouwelijke coach een team coachen en krijg je de mogelijkheid om interviews te geven na een wedstrijd. Heel veel maken deze aanpassingen echter niet uit, want je krijgt buiten de voldoening niets extra’s hiervoor.
In de FUT-modus zijn er ook de nodige cosmetische aanpassingen. Zo heb je meer opties om je team aan te passen, maar kun je ook je fans onder handen nemen. Denk hierbij aan het plaatsen van spandoeken achter je goal. Verder is de FUT-modus vooral een pijnlijke microtransactie-put waarmee EA zijn kas maandelijks wil spekken. Als je een succesvol team wilt samenstellen, zul je helaas echt geld moeten neerleggen of moet je heel veel geluk hebben.
Waar ik mij aardig mee heb kunnen vermaken zijn de house-ruleswedstrijden. Hier kun je wedstrijden spelen met speciale regels zoals ook in Fifa 19 het geval was. Zo heb ik meerdere potjes Mystery Ball gespeeld, waarbij je spelers allemaal superkrachten hebben en je goals meer punten waard zijn. De superkrachten zijn bijvoorbeeld hard rennen of keihard schieten. Verder zijn dezelfde house rules uit Fifa 19 aanwezig.
Lekker balletje trappen
Tijdens het schrijven van deze review had de game last van flink wat bugs en fouten. Zo vloog een speler met bal en al de goal in, had ik opeens twee ballen op het veld en had een verdediger de kracht van het zweven ontdekt. Een erg stom slordigheidje zijn de foute indelingen van sommige poules en enkele verouderde opstellingen. Deze zijn echter zo op te lossen met een update.
Voor fans van Fifa is dit natuurlijk een no-brainer om aan te schaffen. Fifa 20 voelt echter niet heel vernieuwend en meer als een knip-en-plakwerkje met wat minimale aanpassingen. Toch is dit waarvoor de meeste mensen Fifa spelen. De nieuwe Volta Football-modus is een geweldige toevoeging en ik hoop dat EA dit de aankomende jaren verder uitdiept. Het nieuwe commentaar van Sierd en Jeroen is een verademing voor de reeks en het bewijs dat er toch naar de fans geluisterd wordt. Hoe je het ook wendt of keert, er zullen flink wat uren geïnvesteerd worden in de game.