FIFA 17

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
FIFA 17

De strijd der footies van het seizoen 2016-2017 werd twee weken geleden afgetrapt door het team van Konami met PES 2017. Wij zijn met het antwoord van de dames en heren van EA Sports aan de slag gegaan: FIFA 17. De franchise van EA leek vorig jaar de verkeerde noppen onder de schoenen te hebben, want FIFA 16 mag gerust een uitglijder binnen de franchise genoemd worden. EA Sports heeft dus het een en ander recht te zetten tegenover de massa’s fans, waar ik zelf ook onderdeel van uitmaak.

Dit heeft de ontwikkelaar dit jaar voor elkaar proberen te krijgen door een scala aan vernieuwingen door te voeren. Ik kan dan ook gelijk zeggen dat FIFA 17 aanvoelt als een compleet nieuwe game die in de kern uiteraard wel nog hetzelfde is. Dit is vooral mogelijk gemaakt door de overstap naar de Frostbite Engine. Hierdoor ziet de game er prachtig uit en ademt FIFA 17 meer sfeer dan zijn voorgangers. De grootste toevoeging die mogelijk is gemaakt door de Frostbite Engine, is The Journey.

fifa17_04

The Journey is de nieuwe aanwinst van de FIFA-franchise en wordt dus in FIFA 17 gepresenteerd aan het grote publiek. In The Journey kruip je in de huid van de jonge Alex Hunter. De jonge Engelsman heeft dezelfde kinderdroom als menig jongetje: profvoetballer worden. Wat onderscheidt hem van al die andere jongetjes met dezelfde droom? Alex Hunter verwezenlijkt hem! Althans, dat bepaal jij, want in The Journey is het aan jou om Alex Hunter op de kaart te zetten.

Dit doe je door zowel je voeten, als je gevoelens te laten spreken. Op het veld moet je natuurlijk je beste beentje voor zetten, maar ook buiten het veld gaat de voetbalwereld gewoon door. Door middel van cutscenes word jij door het verhaal geleid waarin jij Alex een persoonlijkheid kunt geven. Hierin is duidelijk te merken dat EA Sports bij de collega’s van BioWare hebben aangeklopt, want The Journey maakt gebruik van een systeem waarbij je naargelang je antwoorden een vurig of juist koel karakter hebt.

fifa17_02

De verhouding tussen voetbal en gesprekken is in mijn optiek mooi in balans. De gesprekken, en dus het verhaal, komen uitstekend naar voren, maar er blijft ook genoeg ruimte over voor het voetbal, dat natuurlijk een centrale rol blijft houden. Op het veld moet je namelijk echt het verschil kunnen maken om prijzen te pakken, waar The Journey uiteindelijk om draait.

In mijn uitspraak dat jij Alex Hunter op de kaart moet zetten, schuilt echter ook gelijk het gevaar. The Journey speelt zich af gedurende één seizoen. Het verhaal dat zich in dat seizoen afspeelt, is enorm tof, maar het is jammer dat je niet langer met Alex Hunter aan de slag mag. De keuzes die je maakt hebben verder ook niet veel effect, want het verhaal is vooraf bepaald. Dat neemt overigens nog altijd niet weg dat The Journey een geweldige ervaring is. Ik wil dan ook verder niets spoilen over de inhoud van de nieuwe modus, wat ook aardig wat wil zeggen over de cutscenes en het verhaal zelf. Just enjoy!

Deze review begint inmiddels ook op The Journey te lijken met al dat verhalende gepraat… tijd om het over voetbal te hebben! Ook het voetbal heeft aardig wat veranderingen ondervonden, die vooral terug te vinden zijn in het tempo, de AI en spelhervattingen.

fifa17_03

Het tempo in FIFA 17 ligt namelijk een stuk lager dan bij zijn voorgangers, maar dit komt het spel na enige gewenning wel ten goede. Aanvallen moeten nauwkeuriger worden opgezet, maar daar krijg je dan ook de nodige middelen voor in de vorm van tijd en intelligentere spelers. Je teamgenoten zullen namelijk stukken beter de ruimtes induiken om de aanval niet alleen soepeler te laten verlopen, maar ook om mooie en gevarieerde doelpunten mogelijk te maken.

Verder komen door het lagere tempo ook de vaardigheden van de 22 individuen op het veld beter tot uiting. De snelle spelers voelen weer echt snel aan, de sterke jongens kunnen de bal aardig afschermen en de maestro’s kunnen onderscheidende, fenomenale passes geven. Hierdoor heb je ook meer controle over je eigen spel.

fifa17_05

De spelhervattingen zijn ook voorzien van een nieuwe lik verf, waardoor je niet alleen van meer controle bent voorzien wanneer de bal rolt, maar ook wanneer die stil ligt. Hoekschoppen leg je nu met een top down view klaar voor je teamgenoten, waarin ook meerdere variaties mogelijk zijn. Vrije trappen kunnen gevarieerd genomen worden door de aanloop te veranderen en inworpen bieden meer vrijheid doordat je een inworp kunt faken en metertjes langs de lijn kunt smokkelen. Penalty’s zijn het hardst aangepakt onder de dode spelmomenten en bieden het gevoel van totale controle. Alles heb je in eigen handen: de startpositie, aanloop, plaatsing, kracht en type schot.

In FIFA 17 heb je dus meer controle dan ooit over je spel en je spelers. Dat mag vervolgens uiteraard tot uiting komen in potjes tegen je maten op de bank, uitdagers online, het eerder besproken The Journey, uiteraard de carrièremodus en FIFA Ultimate Team.

Ook de carrièremodus is voorzien van de nodige vernieuwingen. Het speltype kende vorig jaar al de invoer van trainingen, maar kampte ook met problemen met de AI, die overigens niet alleen in de carrièremodus aan het licht kwamen. Veel van de potjes tegen de AI waren niet al te spannend, aangezien je vaak achter een bal aanrende die door vijf man achterin werd rondgespeeld. Dit is nu opgelost en de game kan weer lekker uitdagend zijn en zeker niet saai. De AI durft meer risico te nemen en speelt wat agressiever, maar zeker niet te perfectionistisch.

fifa17_01

De mooiste toevoeging aan de carrièremodus zijn de nieuwe doelstellingen. Waar je voorheen bijvoorbeeld kampioen moest worden en de beker moest zien te winnen, word je nu opgezadeld met doelstellingen die het clubgevoel completer maken. Zo worden je doelen opgelegd voor successen op eigen grond, doelstellingen op continentaal niveau, financiële doelstellingen, doelen met betrekking tot je jeugdopleiding en doelen gericht op het uitbreiden van je naamsbekendheid. Zo moet je voor je naamsbekendheid bijvoorbeeld een grote aankoop doen en op het gebied van je jeugdopleiding jongens mee laten doen voor een bepaald aantal wedstrijden.

Deze doelen zijn verder weer in te delen op lange en korte termijn, waardoor je ook gestimuleerd wordt langer bij een club te blijven. De doelen variëren verder van club tot club. Zo hebben de Basken van Athletic Bilbao hun prioriteit bij de jeugdopleiding liggen, aangezien de club erom bekend staat alleen jongens uit Baskenland in de selectie op te nemen. Paris-Saint Germain daarentegen focust zich alleen op de winst en smijten met geld is dan ook geen enkel probleem.

fifa17_06

Het populaire FIFA Ultimate Team, afgekort FUT, is natuurlijk ook weer van de partij. De modus waarin het bouwen van je droomselectie aan de hand van kaartjes centraal staat, is ook van nieuwe mogelijkheden voorzien, met name mogelijkheden gericht op het verdienen van coins, de valuta waarmee je handelt in spelers, managers en verbruiksitems. Coins zijn in FUT 17 namelijk ook, samen met andere rewards zoals pakketjes, te verdienen via Squad Building Challenges. Hierin moet je een team bij elkaar zien te verzamelen of kopen waarmee je aan bepaalde criteria moet voldoen. Denk aan een minimaal aantal nationaliteiten en chemie.

Een andere toevoeging is FUT Champions, waarbij je doordeweeks een paar mogelijkheden in de vorm van knock-out toernooien krijgt om je te plaatsen voor het weekendtoernooi. In het weekend zijn vervolgens de leuke prijzen in de wacht te slepen.

FIFA 17 speelt het komend jaar dus een geweldige pot voetbal klaar met geweldige aanwinsten op het gebied van gameplay én modi. The Journey is een geweldige ervaring, die stiekem wel iets uitgebreider had mogen zijn. Controle lijkt in FIFA 17 het sleutelwoord te zijn. FIFA 17 biedt een geweldige controle op het veld, in de huid van Alex Hunter en in de zetel van de manager, maar eist daar wel weer de controle over je sociale leven en andere prioriteiten voor op.