FIFA 17 volgens Russische parlementsleden ‘homo-propaganda’

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
FIFA 17 volgens Russische parlementsleden ‘homo-propaganda’

Stonewall is een Britse liefdadigheidsorganisatie die afgelopen maand een campagne begon tegen de homo-, bi- en transfobie in voetbal. Om deze campagne te steunen heeft EA Sports een week lang uniformen met de kleuren van de regenboog gratis beschikbaar gemaakt in FIFA 17. Hiermee waren Russische parlementsleden niet heel erg blij.

The Guardian rapporteerde dat FIFA 17 verbannen zou kunnen worden vanwege deze actie. Afgelopen maand is Stonewall begonnen met de Rainbow Laces-campagne. Hier gaat het om regenboogveters die gedragen worden om tegen homo-, bi- en transfobie in de voetbalwereld te vechten. Zoals te zien in de tweet hieronder, heeft ook EA Sports voor een beperkte tijd virtuele regenbooguniformen vrijgegeven om hun steun aan LHBT-gemeenschappen weer te geven:

Volgens Russische parlementsleden gaat dit echter tegen hun wet over homo-propaganda in. Het zou namelijk spelers van verschillende leeftijden uitnodigen om mee te doen aan Stonewalls Rainbow Laces-campagne. Zulke campagnes bevorderen niet-traditionele relaties, die volgens deze wet onder andere schadelijk voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen zijn.

Hoewel de actie van deze regenbooguniformen al voorbij is, zou FIFA 17 alsnog verboden kunnen worden in Rusland, aldus Irina Rodnina, lid van de partij Verenigd Rusland. Ook Valery Rashkin van de Communistische Partij geeft aan dat er misschien veranderingen aangebracht moeten worden. Als EA Canada, de ontwikkelaar van FIFA 17, zou weigeren om dit te doen, zouden er maatregelingen getroffen moeten worden.