FIFA 17 – Dode spelmomenten komen tot leven

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
FIFA 17 – Dode spelmomenten komen tot leven

Elk jaar staat de nieuwste telg in de FIFA-serie op de jaarlijkse begroting van menig gamer en voetballiefhebber. De game is niet alleen op die lijstjes te vinden, maar ook op het lijstje van de gamescom line-up van EA. Samen met Amador ben ik aan de slag gegaan met de nieuwste aanwinst in de FIFA-franchise: FIFA 17.

Nu zeg ik wel dat ik de game met Amador heb gecheckt, maar ik kon het niet laten om al eerder achter een Xbox One te kruipen om kennis te maken met Alex Hunter in de nieuwe modus van FIFA 17: The Journey. In de nieuwe carrière-vorm kruip je in de huid van de jonge Alex Hunter die aan het begin van zijn voetbalcarrière staat. De duur van de carrière en het succes dat ermee gemoeid gaat, ligt in jouw handen. Jij neemt op en buiten het veld de controle en je moet op alle fronten je mannetje kunnen staan. Dat geldt op het veld met een bal aan je voeten, in gesprekken met teamgenoten, trainers en uiteraard de niet zo milde pers.

FIFA17 
 Pixel Vault

De gameplay bestaat naast de nieuwe FIFA-gameplay uit veel cutscenes, die mogelijk zijn gemaakt door het gebruik van de Frostbite Engine. De cutscenes gaven mij dan ook al snel een gevoel van immersie en de band met de ambitieuze jongeling was gelijk aanwezig. Ik startte de demo in de kleedkamer met mijn teamgenoten van Manchester United, voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd tegen Chelsea vroeg in het seizoen. De legendarische Mourinho kwam echter al snel met een domper, want een basisplek was helaas niet het geval. Je buddy uit de jeugdopleiding had meer geluk, want hij mag wel van start in de basis elf van de Reds. Dit leidt tot de eerste keuze op je pad: wens je je maatje geluk, doe je er luchtig over of zoek je al vroeg de rivaliteit op. Het mooie is dat er geen goed of fout antwoord is, want je hebt rekening te houden met je fans, die wel enigszins verlangen naar sensatie, je trainer en je teamgenoten.

Vol verwachting klopt zijn hart vervolgens voor een goede 70 minuten niet voor een goed heiligman, maar voor een bericht van de Portugese oefenmeester. Dat bericht komt er dan, wanneer de wedstrijd in een sleur is geraakt bij een stand van 1-1. Je wordt ingebracht en na een kort woordje is het tijd om je moment te pakken en indruk te maken in de grootste competitie ter wereld. Om je een indicatie te geven van wat van je verwacht wordt, krijg je een aantal doelen mee. Zo moest ik het winnende doelpunt maken, tien passes voltooien en mijn algemene spel moest een 7.0 opleveren. Het is vervolgens aan jou hoe jij je telkens weer vertegenwoordigt op jouw reis.

FIFA17 
 Pixel Vault

The Journey voelde aan als een missing piece van het geheel en ik ben dan ook razend enthousiast na mijn eerste indruk van de nieuwe modus. Toch zal er altijd een ander aspect de boventoon voeren en dat is uiteraard hoe FIFA speelt en aanvoelt. Tot dusver hebben we bij elk nieuw deel kunnen roepen dat er opnieuw geleerd moest worden hoe je een potje digitaal voetbal speelt en die indruk kreeg ik ook na het spelen van twee potjes FIFA 17.

De potjes die ik speelde tegen Amador voelden iets trager aan, waarin goede looplijnen en passes de sleutel waren tot succes. De spelers zijn opnieuw duidelijk intelligenter geworden en de game voelde dynamischer aan. Spelers zochten duidelijk de ruimte op, maar boden zich ook aan om een balletje te ontvangen wanneer je weer eens stoer probeerde te doen langs de lijn.

FIFA17 
 Pixel Vault

Het fysieke spel dat wordt gespeeld op de digitale grasmat zou ook flink verbeterd zijn, al was hier tot dusver weinig van te merken. Wat wel duidelijk te merken was, was dat er nieuw leven is geblazen in de dode spelmomenten. Echter pakte dit niet helemaal uit zoals ik had verwacht. De nieuwe manier om corners te nemen kwam namelijk nogal schokkend uit de hoek. Je behoudt je top down view en je wordt voorzien van een kleine marker die je kunt plaatsen door je pookje in een bepaalde richting te houden. De marker geeft aan waar de bal geplaatst wordt en het enige dat rest, is de bal met de juiste kracht op die plaats krijgen.

Dit voelde in eerst instantie wat onnatuurlijk aan, maar anderzijds zie ik wel in wat voor mogelijkheden ermee gecreëerd worden. Het zal een kwestie van gewenning en flink bikkelen zijn om de nieuwe mogelijkheden in te zien en onder de knie te krijgen. We moeten de game simpelweg meer spelen, maar dat gaat helemaal goed komen, want over iets meer dan een maand, op 29 september, ligt FIFA 17 in de winkels voor de Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en pc.