Far Cry 5

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Far Cry 5

Far Cry 5 wordt alweer de vijfde grote titel uit de serie en zoals altijd belooft het weer een wild avontuur te worden. Liefhebbers van action-adventure games en spelers die oog hebben voor een goed verhaal kunnen hun hart ophalen, want naast de heerlijke combat die we uit voorgaande titels gewend zijn, kunnen we ook op een interessant onderliggend verhaal rekenen, gesitueerd in Montana.

Far Cry 5 werd in mei 2017 aangekondigd en trok meteen de aandacht van de pers. Niet alleen omdat de setting van de game afwijkt van de exotische gebieden die we uit vorige delen gewend zijn, maar ook omdat er ditmaal wat zwaardere thema’s worden behandeld. Naast het schietfestijn dat Far Cry heet, kunnen we dus ook rekenen op een bijzonder verhaal.

The Father

Het fictieve Hope County in Montana wordt in de greep gehouden door Joseph Seed. Hij is de leider van Eden’s Gate, een religieuze, militante sekte die zich opmaakt voor de naderende ondergang van de wereld. Joseph Seed noemt zichzelf The Father en het is zijn doel om de zieltjes van iedereen in Hope County ‘te verlossen’. Om dat te doen dwingt hij iedereen zich bij Eden’s Gate aan te sluiten. Wie geen gehoor geeft aan zijn oproep zal met zijn leven betalen. De lokale overheid heeft geprobeerd om Seed in te rekenen, maar die missie is rampzalig mislukt en kostte veel politiemensen het leven.

Far Cry 5

Als protagonist is het dan ook jouw taak om de sheriff te helpen de situatie weer onder controle te krijgen. Je wordt eropuit gestuurd om mensen te rekruteren die samen met jou een verzetsgroep willen formeren om op die manier de strijd met Seed aan te gaan. Maar het is niet alleen Seed die jullie moeten inrekenen. Zijn trouwe volgelingen, die zich The Heralds noemen, zijn ook een zeer belangrijke factor in Seeds plannen. Zij houden Seeds imago in stand en hebben een arsenaal aan wapens waarmee ze angst zaaien en nieuwe leden rekruteren.

Je zult er dus een flinke kluif aan hebben om Joseph Seed en zijn aanhangers te verslaan. Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor. Naarmate je meer een naam voor jezelf hebt gemaakt, zul je merken dat vijanden van Seed sneller geneigd zijn om jou te helpen. Aan de andere kant openen de leden uit de sekte eerder het vuur als ze je zien.

Het verzet

Zoals ik al eerder schreef is het jouw taak om een verzetsgroep op te richten. Dit doe je middels het companion-systeem. Zo kun je samenwerken met Grace, een scherpschutter die voor jou enkele belangrijke doelwitten kan raken. Je kunt haar het commando geven om ergens in een toren te blijven en vanaf daar sekteleden van Eden’s Gate overhoop te schieten. Als je haar geen commando geeft, zal ze gewoon een paar meter achter je blijven en jou op die manier helpen. Maak je gebruik van Nicks diensten, dan kun je rekenen op zijn bewapende vliegtuig dat je kunt oproepen om jouw vijanden met groot geschut weg te vagen. Dan heb je ook nog Boomer, jouw trouwe viervoeter die vijanden kan markeren, uitschakelen en ook wapens naar je toe kan brengen.

Far Cry 5

Wie ook graag met zijn vrienden wil spelen heeft geluk. De hele campagne is speelbaar in co-op, dus nodig vrienden uit en doorloop samen het hele verhaal van Far Cry 5. Radicale sekteleden afknallen is altijd leuker als je het niet in je eentje hoeft te doen. Wiens hulp je ook inroept, je kunt altijd rekenen op gevechten die anders aanvoelen afhankelijk van je partner.

Oud recept, nieuwe ingrediënten

Far Cry heeft een vast recept waar ontwikkelaar Ubisoft dankbaar gebruik van maakt. Met Far Cry 5 wordt getracht hieruit los te breken. Naast een herkenbaardere setting en een verhaal dat wat beladen thema’s aansnijdt, zijn er ook enkele andere toevoegingen aan de game die het geheel gevarieerder moeten maken.

Zoals eerder al werd genoemd, kun je de lokale bevolking betrekken bij jouw queeste om Joseph Seed in te rekenen. Elke rekruut heeft zijn eigen vechtstijl en persoonlijkheid en naarmate je meer dorpjes bevrijdt van Eden’s Gate, komen er meer activiteiten beschikbaar. Ook kun je de grotere vrijheid van Far Cry 5 gebruiken om op je gemak te gaan vissen en de omgeving te verkennen. Er zijn uiteraard ook nieuwe wapens, voertuigen en wilde beesten waarmee je je kunt bezighouden.

Far Cry 5

Hoewel er leuke toevoegingen zijn in vergelijking met voorgaande Far Cry-titels, is het wel zo dat verschillende elementen hetzelfde aanvoelen. Zo zal het bevrijden van de dorpjes bekend aanvoelen voor degenen die Far Cry 4 hebben gespeeld. De tijd zal leren hoe verrassend Far Cry 5 wordt. Vooralsnog ziet het er in ieder geval naar uit dat Far Cry 5 geen grondige veranderingen heeft doorgevoerd. Het eindresultaat van Ubisoft Montreal kunnen we op 27 februari 2018 aanschouwen. Dan zal de game verkrijgbaar zijn voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.