Fabeldieren en wat wij ervan vinden

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Fabeldieren en wat wij ervan vinden

Al vanaf 1997 kunnen wij genieten van boeken, films en games over Harry Potter en al zijn avonturen in de magische variant van onze wereld. Ook de spin-off serie, Fantastic Beast and Where to Find Them, werd een doorslaand succes. Nu het vervolg voor de deur staat vroegen we onze mede Potterheads op de redactie welke fabeldieren zij het liefste in huis zouden halen.

Jermaine en zijn Boomtrul

Als een van de wezens uit het Potter-universum mij meteen wist te raken, dan was het de boomtrul (bowtruckle) wel. Deze kleine wandelende tak-achtige wezentjes zijn over het algemeen erg vredelievend. Toch kunnen ze best agressief worden als hun moederboom of henzelf iets wordt aangedaan. In Fantastic Beasts heeft hoofdrolspeler Newt Scamander ook een aantal boomtrullen. Pickett is de meest bekende en in de films zagen we dan ook dat ze best wel een temperament kunnen hebben, maar ook handig zijn met het openen van sloten. Ideaal dus als je je sleutels weer eens vergeet!

Fantastic Beasts

Rebecca en haar Hippogrief

Scheurbek (Buckbeak) werd voor het eerst geïntroduceerd in het derde deel en wist meteen mijn hart te veroveren. Deze hippogrief bijt je kop eraf tenzij je hem voert of aait en dat past prachtig bij mij. Daar komt natuurlijk bij dat het beest kan vliegen. Niks lijkt me toffer dan ‘s ochtends naar hem toe te lopen met een appel en op zijn rug te springen voor een ritje over Nederland heen, al gebruik ik hem dan vast ook wel voor langere vluchten en besluit ik de hele wereld met dat fabeldier te bezoeken. Nu is mijn tuin niet al te groot, maar voor een hippogrief sloop ik de schutting wel voor meer ruimte. Sorry buren… Gelukkig mogen ze me toch al niet zo.

Fantastic Beasts

Stan en zijn Feniks

De feniks is misschien wel een van de meest bekende fabeldieren in de serie en dat komt natuurlijk vooral door Felix (Fawkes). De prachtige vogels kunnen door ouderdom niet omkomen, doordat ze in vuur opgaan als ze te oud worden. Daarna herrijzen ze uit hun as als een jongere versie van henzelf die dan weer geboren wordt. Hun tranen hebben genezende krachten en hun zang geeft vrienden moed en jaagt vijanden angst aan. Ze laten zich jammer genoeg niet makkelijk temmen, maar als het je lukt is de feniks de perfecte support voor je magische avontuur!

Fantastic Beasts

Manja en haar Delfstoffer

“Mam, mag ik een delfstoffer (niffler)?”  “Hoe vaak moet ik het nog zeggen, Manja. Nee, je mag geen delfstoffer! Die beesten stelen alles wat los en vast zit en maken overal een grote puinhoop van. Wie mag dat dan allemaal weer opruimen? Ik!” “Maar ze zijn zo schattig! De perfecte combinatie tussen een eend en een mol en ze hebben een buidel waar ze minstens tien keer hun eigen gewicht aan spullen in kwijt kunnen. Dat is toch superhandig?” “Nee is nee, ik wil er niks meer over horen, maar als je wilt, kunnen we wel een boomtrul voor je kopen. Dan heb je toch nog een crimineel huisdier.” “Maar Jermaine heeft al een boomtrul, die hoef ik niet meer. Ik wil gewoon een delfstoffeeer!”

Fantastic Beasts

Damy en zijn Knarl

In eerste instantie wilde ik een noendoe (Nundu), maar al snel kwam ik erachter dat ik dat in mijn eentje nooit voor elkaar zou krijgen. Het dier is namelijk levensgevaarlijk door zijn geruisloze manier van voortbewegen en zijn dodelijke adem. Mede daardoor heb ik besloten voor een wat vredelievender dier te gaan en dat is de knarl. Doordat het diertje op een gewone egel lijkt wordt ie vaak ook daarvoor aangezien. Het verschil is echter dat een knarl wat agressiever kan zijn naarmate hij gevoerd wordt. Menige tuin is vernield door dit gedrag. Mijn oma had vroeger een egelopvang thuis en nu ik er zo over nadenk… die tuin was af en toe best wel gehavend. Zou ze dan af en toe een knarl in plaats van een egel hebben opgevangen?

Fantastic Beasts 
 Pixel Vault

Jordy en zijn Hongaarse Hoornstaart

Je kent deze draak misschien wel als de draak waar Harry Potter tegen moest vechten in de Vuurbeker. Deze soort draak staat bekend als de gevaarlijkste die er is, maar wat ziet er tof uit en je zou niets anders willen dan op zijn rug springen en ermee wegvliegen. Er zijn wel meerdere soorten draken voorgekomen in Harry Potter-films, maar de Hongaarse Hoornstaart blijft me toch wel bij als de vetste. Misschien is het toch maar tijd om dracoloog te worden om er een te kunnen temmen. Dat zal vast wel lukken toch?

Fantastic Beasts