Expert: Next-gen emulator binnen jaar gereed

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Expert: Next-gen emulator binnen jaar gereed

Volgens Ben Vanik, software developer en emulator-expert, zal het binnen een jaar mogelijk zijn de PlayStation 4 en Xbox One op een PC te emuleren. Dit is vooral haalbaar doordat Sony en Microsoft beide hebben gekozen voor x86-technologie in hun consoles, zo stelt de ontwikkelaar.

Generaties aan consoles en games zijn te spelen dankzij emulatoren, maar bij de PlayStation 3 en Xbox 360 kwam dit nauwelijks voor. Volgens Vanik was de belangrijkste reden hiervoor dat beide consoles op unieke architecturen waren gebaseerd. Hierdoor bleek het uitermate lastig om games op voldoende snelheid te laten draaien op PC’s met een x86-architectuur.

In een interview met Slashdot geeft Vanik aan dat hij naast de bouw van een PSP-emulator ook aan een Xbox 360-emulator heeft gewerkt, maar een officiële release van deze emulator, met de naam Xenia, zit er voorlopig niet in. Daarnaast lijkt de interesse van de developer te zijn verschoven naar de next-gen consoles. Volgens Vanik zouden emulatoren voor deze consoles binnen een jaar haalbaar zijn en zou de volledige snelheid veel sneller haalbaar zijn.

Toch zit er wel één voorwaarde aan het ontwikkelen van een emulator en dat is toegang tot de broncode van de console en die kan hij alleen maar bemachtigen als hackers de consoles weten te hacken. Vanik is echter niet bang dat dit nooit zal gebeuren, want ondanks dat de beveiliging van consoles steeds beter wordt, is vrijwel elke console al een keer gekraakt.