Esports “voldoen niet aan Olympische waarden” volgens IOC president

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Esports “voldoen niet aan Olympische waarden” volgens IOC president

Hoewel eSports voor het eerst deel uitmaakten van de Asian Games afgelopen weekend is het Internationaal Olympisch Comité nog niet klaar om ze toe te voegen als onderdeel aan toekomstige Olympische Spelen. IOC President Thomas Bach liet verder weten dat games die geweld of discriminatie promoten, bij voorbaat niet worden geaccepteerd.

Bach maakte duidelijk aan verslaggevers van The Associated Press dat eSports een lange weg te gaan hebben voordat ze aan de Olympische Spelen worden toegevoegd. “Video games die geweld of discriminatie promoten, zogenaamde ‘killer games’, kunnen niet worden geaccepteerd”, aldus Bach. “Deze games zijn, naar onze mening, in strijd met de normen en waarden van de Olympische Spelen.”

Hoewel Bach zelf een achtergrond in het schermen heeft, ziet hij een verschil tussen het geweld daar en het geweld in eSports-games: “Elke vechtsport heeft zijn wortels in echte gevechten tussen mensen. Sporten zoals schermen zijn een beschaafde uitdrukking hiervan. Wanneer je een eSports-spel hebt waarbij het doel is je tegenstander daadwerkelijk om te brengen, voldoet dit niet langer aan de Olympische waarden”.

Ondanks dat eSports wellicht de Olympische Spelen moeten missen, lijkt er hoop te zijn voor de toekomst op de Asian Games. Vorig weekend maakten eSports hiervan onderdeel uit als demonstratiesport (alle behaalde medailles op dit onderdeel tellen niet mee voor het officiële totaal). Er bestaat een kans dat eSports een officieel onderdeel worden op de volgende Asian Games, die over vier jaar in Hangzhou in China worden gehouden.