Epic Games ziet gamer per abuis voor terrorist aan

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Epic Games ziet gamer per abuis voor terrorist aan

Epic Games CEO Tim Sweeney heeft zichzelf tegenover een gamer moeten verontschuldigen nadat deze als terrorist werd gemerkt bij het registreren voor de game Paragon. De gamer in kwestie had helaas de pech dat zijn naam op een lijst van bekende terroristen stond, maar na nader onderzoek bleek dat dan ook de enige overeenkomst te zijn.

Het betreft Muhammad Zakir Khan, die na het voltooien van zijn aanmelding voor Paragon meteen het bericht voorgeschoteld kreeg dat zijn aanmelding geblokkeerd werd omdat hij een terrorist zou zijn. De naam Muhammad Khan zou zelfs vier keer voorkomen in de lijst die verstrekt wordt door het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control. Op deze lijst staan de namen van bekende terroristen of mensen die in enige vorm betrokken zouden zijn bij terroristische bewegingen. Khan zelf reageerde vrij geschokt toen het hem overkwam.

“Ik ging in eerste instantie naar de website om me te registreren. Ik drukte op verzenden en zag meteen de rode tekst. Ik was geschokt! Aanvankelijk dacht ik dat ik was gehackt.. .het voelde mensonterend en ik voelde me gediscrimineerd. Het deed echt pijn.”

Nadat het voorval aan het licht kwam zag Epic’s CEO Tim Sweeney al snel dat het om een misverstand ging, en bood dan ook gelijk zijn excuses aan via Twitter.

Volgens Sweeney heeft dit voorval kunnen plaatsvinden omdat het filter behoorlijk ruim is ingesteld. Hierdoor bleek de naam alleen al voldoende om ‘gemerkt’ te worden. Gezien Epic direct en indirect met de Amerikaanse overheid samenwerkt dient het zich te houden aan het reglement van het internationale handelsverdrag, dat verbiedt om diensten te verlenen aan bekende terroristen en enkele organisaties.