Elder Scrolls Online groter op consoles dan op pc

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Elder Scrolls Online groter op consoles dan op pc

Hoewel MMORPG’s in veel gevallen groter zijn op de pc dan hun console-tegenhangers, blijkt dat bij The Elder Scrolls Online niet het geval te zijn. Hoewel uitgever Bethesda geen precieze cijfers wilt geven, geeft het wel aan dat het merendeel op consoles actief is.

In een gesprek met Polygon geeft Matt Firor, game director voor The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited aan dat de verhouding ongeveer gelijk ligt tussen de verschillende platformen: “het is ongeveer gelijk verdeeld op 30 procent per platform”. Het is opvallend dat zowel de PlayStation 4-versie als de Xbox One-versie 30 procent aandeel weet te behouden, ondanks dat de consoleversie van de game pas een jaar later op de markt.

Volgens Bethesda heeft veel hiervan te maken met de ‘herlancering’ van de game in 2015. Nadat het origineel op de pc verscheen in april 2014 stroomde veel gamers in de game. Dit aantal nam echter snel af, totdat Bethesda besloot de game onder de naam Tamriel Unlimited opnieuw te lanceren en daarbij het maandelijkse abonnement te stoppen:

Onze gelijktijdige pc-spelers tussen 17 maart en 18 maart 2015 verdrievoudigde. dus op de 16e hadden we een X aantal spelers actief. De 17e hadden we X-maal-3 aantal spelers enkel van spelers die terugkeerde.

Hoewel de herlancering op de pc goed was voor de game, was het de lancering van de console-versie later in 2015 die wonderen deed voor de game:

De console-lancering was alles wat we van onze pc-lancering wilde en meer. Alle services sloegen helemaal vast op 00:01. Onze Noord-Amerikaanse server lag urenlang plat omdat zoveel spelers met de game aan de slag wilde. Onze voorspellingen lagen veel lager.

Hoewel Bethesda geen specifieke cijfers wil geven over de game, gaf het wel aan dat het in de week van de console-lancering ruim 500.000 spelers had die tegelijk met de game aan de slag wilden. Of de cijfers nog steeds van vergelijkbare grote zijn is onduidelijk.