Een nieuw tijdperk voor Ubisoft

archief
Twan Alofs op 20 januari 2020
Een nieuw tijdperk voor Ubisoft

Traditiegetrouw geeft Ubisoft ook dit jaar weer een presentatie op de maandag van de E3. Verder breekt de ontwikkelaar met andere tradities. Om te beginnen is Aisha Tyler dit jaar niet aanwezig om het geheel op een leuke wijze aan elkaar te praten. Heeft de show hieronder te lijden of betekent het een nieuw tijdperk voor Ubisoft?

In het begin lijkt het allemaal toch wat moeizaam te gaan wanneer Yves Guillemot de show opent. Het blijft een gek fenomeen om iemand te moeten begrijpen die niet echt goed verstaanbaar Engels kan spreken. Toch wordt dit ietwat stroeve begin snel weggepoetst wanneer Nintendo’s Shigeru Miyamoto op het podium verschijnt. Nadat beide heren een gesprek hebben gevoerd over een prettige samenwerking die de beide bedrijven al wat jaren met elkaar hebben (voor de zekerheid vergaten ze even dat Ubisoft Nintendo hard liet vallen met de Wii U), volgt er een trailer van een nieuwe Mario-game. Een cross-over game welteverstaan. In Mario + Rabbids Kingdom Battle draait het namelijk net zoveel om Ubisoft’s Rabbids dan om Mario. Het verhaal is in ieder geval als volgt: de Rabbids zijn op mysterieuze wijze Mushroom Kingdom binnengedrongen en dit zorgt voor een hevige onbalans in het koninkrijk. Ook de rabbids zelf lijken er moeite mee te hebben, want sommigen worden goed- en anderen kwaadaardig. De goede Rabbids werken samen met Mario om de wereld weer stabiel te krijgen. Wanneer je vijanden tegenkomt, verandert de game in een soort XCOM. De game wordt dan turn-based en zo voer je je gevechten ook uit. Enorm spectaculair aan de trailer is dat de game al op 29 augustus verschijnt.

Assassin’s Creed Origins

Na Mario is het de beurt aan Assassin’s Creed Origins. Tijdens de Xbox-presentatie kregen we natuurlijk al een deel van de game te zien. Gek genoeg moet de game het op Ubisoft’s eigen presentatie doen met een trailer waarin men alleen de omgevingen laat zien. Gameplay zit er helaas niet in tijdens de show, alhoewel ze nog wel even kort schakelen met een andere ruimte waarin de game wel gespeeld wordt. Tijdens dit korte segment zien we jammer genoeg alleen een televisie die gefilmd wordt terwijl de game gespeeld wordt. Dit is echter maar van korte duur en door de gekke camerahoek valt er weinig te zien. Ubisoft belooft wel direct na de persconferentie gameplay online te zetten. Hoe dan ook, het is zonde dat Ubisoft in haar eigen show niet uitpakt met de game.

Assassin's Creed Origins 
 Pixel Vault

The Crew 2

De Franse ontwikkelaar en uitgever pakt daarna door met een trailer van The Crew 2. Deze game lijkt zich opnieuw vooral te focussen op het Amerikaanse landschap. We zien een hoop iconische Amerikaanse omgevingen voorbij komen, waaronder de San Francisco Bridge en Mount Rushmore. Verder zien we een hoop nieuwe voertuigen die allemaal speelbaar zijn. Hierbij moeten we denken aan motoren, monster trucks, Formule 1-wagens, maar ook boten en vliegtuigen. Deze zijn allemaal te besturen op allerlei verschillende ondergronden, net als bij deel één. Tevens lijken er ook circuits in de game te komen waarbij gamers dus echt rondetijden kunnen neerzetten en deze mogen gaan aanscherpen. Meer duidelijkheid heeft Ubisoft hier nog niet over gegeven.

The Crew 2 wordt opgevolgd door een nieuwe trailer van South Park: The Fractured But Whole. Jammer genoeg krijgen we ook hier geen gameplaybeelden te zien. Gelukkig zien we wel een heleboel lompe grappen voorbij komen en wordt de releasedatum van 17 oktober nogmaals bevestigd. Wat volgt is een trailer waarin Elijah Wood centraal staat. Transference is de naam van de game en een mysterieuze trailer lijkt het plot van de game uit de doeken te doen. Het ziet ernaar uit dat de gamer meedoet aan experimenten waarbij er zogenaamd fysiek en mentaal niks met je kan gebeuren. De ondertoon van de trailer geeft echter aan dat er meer aan de hand is dan de experimenten alleen. Waarschijnlijk wordt het een soort thriller. De game focust zich in de trailer heel erg op virtual reality, maar of dat alleen onderdeel van het plot is of dat de game daadwerkelijk in VR te spelen is, is nog niet bekend.

Meer Assassin’s Creed?

Na deze nieuwe IP gaat Ubisoft direct door met een andere nieuwe IP, namelijk Skull & Bones. De game wordt ontwikkeld door Ubsioft Singapore en op het eerste oog lijkt het een spin-off van Assassin’s Creed: Black Flag. De game blijkt later ook sterk beïnvloed te zijn door het zeevaartgedeelte van Black Flag. Bij Ubisoft wilde men al langer een game maken over het reilen en zeilen op de oceaan nadat men zag dat het zeevaartgedeelte enorm populair was in Black Flag. Met Skull & Bones komt deze wens eindelijk uit. De game focust zich dan ook enkel op grootse zeegevechten. Skull & Bones krijgt iets meer realistische mechanics. Zo moet je echt rekening gaan houden met de wind en het design van je boot. Verder is de game zowel solo als online met je vrienden te spelen. Er zullen verschillende spelmodi zijn waarbij je in ieder geval vooral tegen andere schepen vecht en je je eigen schip flink kunt upgraden. De game verschijnt wel pas in 2018, dus liefhebbers van Black Flag moeten nog even wachten.

Na deze spin-off volgen er twee vrij korte aankondigen. De eerste is voor Just Dance 2018 die uiteraard dit jaar ook weer verschijnt. Tevens springt Ubisoft op de bandwagon van de mobiele kaartgames. Niets minder dan de South Park-franchise krijgt een eigen kaartgame genaamd South Park Phone Destroyer. Net als The Fractured But Whole lijkt ook deze game weer lekker lomp te gaan worden. Het kaartspel legt de focus op verschillende Amerikaanse volksstammen die met elkaar in botsing komen.

Het antwoord op Skylanders

Tijdens de persconferentie komt Ubisoft ook met een nieuwe game die wellicht het Skylanders-principe weer naar een hoger niveau moet tillen. In de game Starlink: Battle for Atlas wordt je namelijk aangemoedigd om een eigen schip te bouwen. Dit schip bouw je fysiek met een soort Skylanders-achtige onderdelen. Dit schip valt dan via je controller te verbinden met de game en zo krijg je de mogelijkheid om de ruimte te ontdekken. Het voertuig kan flink uitgebreid worden en lijkt dan ook op deze manier in de game te verschijnen. Het doel van het spel werd nog niet helemaal duidelijk, maar wel gaat een groot gedeelte van de game over het ontdekken van de ruimte rondom Atlas.

Wat volgt is een uitbreiding voor de game Steep. In 2018 mogen we ons weer opmaken voor de Olympische Winterspelen en Ubisoft speelt hier slim op in door een groot aantal disciplines hiervan naar de game te brengen. Een kleine greep uit het aanbod: Ski Cross, Half Pipe, Freestyle, Super G en de Ski Slalom. Vanaf 5 december mogen gamers aan de slag met deze uitbreiding.

Far Cry 5

Vlak voor het einde komen de Fransozen met wat korte gameplay van Far Cry 5. De hoofdmoot van de trailer is dat de game zich meer focust op samenwerken. Dit is te doen met de AI, maar uiteraard ook online met je vrienden. De trailer toont enkele mogelijkheden voor deze samenwerking. Wat vooral naar voren komt, is hoe absurd veel lol deze game weer moet opleveren. De mogelijkheden lijken eindeloos en er zijn weer absurde ideeën uit te voeren waarmee je je vijanden van wat extra lichaamsopeningen kunt voorzien.

Ubisoft eindigt de persconferentie met een knal. Ondanks dat men zei geen beelden te laten zien van Beyond Good & Evil 2, krijgen we deze toch voorgeschoteld, wellicht alleen anders dan verwacht. De game focust zich niet meer op het welbekende varken en de dame Jade. Nee, de game heeft deze keer een gorilla en een wat volwassenere dame in de hoofdrol. De game speelt zich ook af vóór het eerste deel. Het is een bijzonder moment, want de laatste beelden die we van de game zagen, bevatten wel de originele hoofdrolspelers. Heel veel meer is er nog niet bekendgemaakt over deze game, behalve dan dat je crew van karakters zeer divers zijn.

Met Beyond Good & Evil 2 eindigt Ubisoft ook de persconferentie. Een conferentie met een aantal nieuwe IP’s, opmerkelijke aankondigingen en uiteraard een nieuwe Just Dance. Naar welke game kijken jullie het meest uit?