EA Play 2018

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
EA Play 2018

Hoewel de E3 officieel nog niet is begonnen, ging het gaming spektakel voor veel fans vanavond al van start met EA Play. In iets minder dan anderhalf uur gaf Electronic Arts ons nieuwe beelden van Anthem, Battlefield 5 en FIFA 19, maar kondigde het ook nieuwe games aan. Zo mogen we (per direct) opnieuw met Yarny aan de slag in Unravel 2 en keert Command & Conquer na jaren weer terug. We hebben alle details voor je op een rij gezet.


Net als voorgaande jaren is ook Electronic Arts dit jaar weer vroeg van de partij in Los Angeles. Tijdens EA Play wil de uitgever niet alleen nieuwe games tonen en uit de doeken doen, maar ze ook laten spelen door fans tijdens een drie dagen durend evenement. Voordat het echter zover was, moesten er natuurlijk eerst wat games getoond worden.

Battlefield 5

De uitgever trapt af met de game die twee weken geleden werd aangekondigd: Battlefield 5. Hoewel de uitgever veel nieuwe informatie beloofde tijdens de E3, bleef dat een beetje uit. We weten een aantal nieuwe dingen over de game, met voornamelijk de toevoeging van een Battle Royale-modus. Deze modus zal een battle royale-sausje toevoegen aan Battlefield 5, al is het nog onduidelijk in wat voor een vorm dit zal zijn.

Sowieso was de informatie schaars rondom Battlefield 5, ook in de vorm van beelden. We zagen twee korte trailers: eentje voor de War Stories waarin de eerste nieuwe War Story centraal werd gezet en een trailer voor Grand Operations. Daadwerkelijke gameplay hebben we echter niet gezien, zowel in de single- als multiplayer niet. Voor die eerste lijkt daar morgen verandering in te komen, want Dice toont bij de Xbox Briefing meer beelden van de War Stories.

EA’s sporttitels

Natuurlijk kunnen bij een presentatie van EA de sporttitels niet ontbreken en dat was dit jaar niet anders. Drie sporttitels kwamen er voorbij: Fifa 19, Madden NFL 19 en NBA Live 19. Daarbij ging het grootste gedeelte van de tijd uit naar Fifa 19. Zoals al verwacht was heeft EA de UEFA Champions League licentie op de kop weten te tikken nadat UEFA’s relatie met Konami was verbroken.

Daarbij zal de Champions League een belangrijke rol spelen in het nieuwe deel. Zo kunnen spelers het hele toernooi naspelen, kunnen ze met Alex Hunter in The Journey op jacht gaan naar de cup en zullen spelers in Fifa Ultimate Team ook officiële content rondom het toernooi krijgen. Fifa 19 moet op 28 september in de winkels liggen voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Daarnaast kregen ook Madden NFL 19 en NBA Live 19 releasedata van Electronic Arts. Zo keert Madden NFL 19 op 19 augustus terug op de PlayStation 4 en Xbox One, maar maakt het ook voor het eerst in jaren weer zijn opwachting op de pc. Het nieuwste deel in de NBA Live-serie ligt een maand later in de winkels, op 19 september.

Nieuwe EA services

Natuurlijk kan een presentatie van Electronic Arts niet compleet zijn zonder een woordje van Andrew Wilson, ceo van de uitgever. In zijn praatje kondigde hij echter geen nieuwe games aan, maar twee nieuwe systemen. Als eerste komt EA met een compleet nieuwe streamingdienst waarbij spelers vanaf smartphones, tablets en pc’s games in full HD kunnen streamen, zonder ze te hoeven installeren. De dienst is momenteel nog niet af en verdere details ontbreken dus nog, maar aanwezigen kunnen tijdens het event de dienst al wel proefdraaien.

Daarnaast komt de uitgever met een uitbreiding op de al bestaande Origin Access-dienst op de pc: Origin Access Premier. Vergelijkbaar met de Xbox Game Pass krijgen spelers niet alleen gratis toegang op al oudere titels, maar komen ook EA’s nieuwste games direct beschikbaar met de service. Zo kunnen spelers dus later dit jaar Madden NFL 19, Fifa 19, Battlefield 5 en begin volgend jaar Anthem meteen vanaf release volledig spelen via de dienst. Een releasedatum staat op later dit jaar. De kosten zijn 14,99 euro per maand of 99,99 per jaar.

EA’s Star Wars-games

Vince Zampella van Respawn Entertainment teasde eerder al dat zijn studio Respawn Entertainment aan verschillende projecten werkt. Tijdens de presentatie deed hij vanuit het publiek een klein tipje van de sluier van een van die projecten lichten. De studio werkt namelijk aan een nieuwe Star Wars-game genaamd Star Wars: Jedi Fallen Order. De game zal zich in de Dark Times afspelen, tussen Episode 3 en 4 van de films. Daarbij zullen de Jedi een duidelijke hoofdrol spelen, maar meer details ontbreken nog. Wel weten we dat de game in het najaar van 2019 moet verschijnen.

Star Wars Battlefront 2 Clone Wars 
 Pixel Vault

Ook Star Wars Battlefront 2 kreeg tijd op het podium, beginnende met de erkenning dat het team afgelopen jaar fouten heeft gemaakt met de release van Battlefront 2. Toch wil het team vooruit kijken en dat doet het met een aantal aankondigingen. Zo komt er een vernieuwd squad-systeem dat het makkelijker maakt om met vrienden te spelen. Ook komen er twee nieuwe modi, namelijk een dogfight-modus, waarin luchtgevechten centraal staan, en een non-lineaire modus, waarin spelers vechten om beheer van verschillende punten op een level.

Belangrijkste nieuws voor Battlefront 2 was echter de aankondiging van een nieuw seizoen rondom de Clone Wars. Na het Han Solo seizoen dat op 12 juni begint, gaat de game zich focussen op de Clone Wars, met onder andere de toevoeging van verschillende helden en schurken. Zo kunnen spelers aan de slag met General Grievous, Count Dooku, Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker. Het eerste level van dit seizoen zal zich afspelen op Geonosis, waar het team het grootste level tot nu toe uit de game heeft gemaakt.

Indie-titels bij Electronic Arts

Electronic Arts heeft de afgelopen jaren succes gehad met de EA Originals-titels die ze hebben uitgegeven: indie-games die ze financieel ondersteunen, maar waar ze zelf niets op verdienen. Een belangrijk voorbeeld daarvan was Unravel, dat tijdens een presentatie een vervolg kreeg. In Unravel 2 speel je dit keer niet alleen, maar heeft Yarny een blauwe kompaan waarmee je samen speelt om puzzels op te lossen en te overleven. De game kan daarbij zowel in co-op als singleplayer worden gespeeld. Om dit gedeelte van de presentatie af te sluiten kwam EA met een klapper: de game is vanaf nu te koop.

Een andere indie-game in ontwikkeling als EA Original is Sea of Solitude, ontwikkeld door het Berlijnse Jo-Mei Games. Deze game stelt de negatieve impact van eenzaamheid centraal. In de hoofdrol zien we Kay, een jonge vrouw die worstelt met immense eenzaamheid. In een fantasierijke wereld strijdt ze tegen de eenzaamheid en de monsters die het maakt. De game verschijnt in 2019, al weten we nog niet voor welke platformen.

Command & Conquer Rivals

Er leken even geruchten te gaan over een terugkeer van Command & Conquer, maar de aankondiging was niet helemaal waar fans op hoopten. In plaats van een totaal nieuwe pc-game komt EA Redwood met een mobiele 1-vs-1 strategy game genaamd Command & Conquer Rivals.

In de game is het de bedoeling dat spelers controle krijgen over verschillende gebieden op een kleine kaart, om daarmee een raket af te vuren op de basis van de tegenstander. Wanneer een speler dit twee keer lukt, wint hij de match.

https://www.youtube.com/watch?v=fyNXQpAFQJc

Gameplay-technisch lijkt het wat weg te hebben van games als Clash Royale: spelers moeten materialen verzamelen om kaarten te spelen en units op het veld te plaatsen. Daarna kunnen spelers de units naar een positie sturen om de strijd aan te gaan met een tegenstander.

De gratis game is vanaf vandaag te testen op Android-apparaten, maar zal later ook naar iOS komen.

Anthem

We hebben er lang op moeten wachten, maar na een jaar van teasen komt Electronic Arts eindelijk met nieuwe beelden van Anthem. In een trailer maken we meer kennis met de wereld van de game genaamd Tharsis, maar gameplaybeelden worden tot het laatst bewaard.

In plaats van een standaard presentatie heeft BioWare er echter voor gekozen om een soort Q&A-sessie te houden, waarbij fans onder andere vooraf vragen konden stellen. Daaruit kwam een hoop nieuwe informatie over de game.

Volgens BioWare hanteert de game een ‘My Story, Our World’-principe, zoals ze het zelf omschrijven. De wereld is gedeeld tussen spelers: tijd van de dag, weer en de status van de natuur loopt gelijk tussen alle spelers. Wanneer spelers echter terugkeren naar hun eigen thuisbasis, komen ze in een afgesloten ervaring terecht die alleen voor die speler actief is.

Het team van BioWare omschrijft de planeet Tharsis als een incomplete wereld, nooit afgemaakt door de goden. Dit heeft als resultaat dat er veel bijzondere omstandigheden zijn, zoals natuurrampen en vreemde mutaties van het leven op de planeet. Die omstandigheden zorgen er ook voor dat mensen per se gebruik moeten maken van de speciale Javalin-pakken als ze buiten de kolonie gaan.

Als speler zul je als Freelancer aan de slag gaan. Freelancers zijn de strijdkrachten van de kolonie en proberen de mensen veilig te houden, maar ook missies te voltooien. Spelers kunnen dit doen met vier verschillende klassen: Ranger, Colossus, Interceptor en Storm. Daarbij belooft Anthem vrijheid: spelers zitten niet vast aan een rol die ze aan het begin van de game kiezen, maar kunnen tussen missies door in hun thuisbasis wisselen tussen Javalins.

Daarbij zijn de Javalins helemaal naar eigen smaak aan te passen. Niet alleen wat voor wapens je hanteert, maar ook hoe je pak eruit ziet, wat voor kleuren je draagt en hoe het werkt. Dit zal allemaal gaan via materialen die je in de game kunt kopen, zowel met in-game credits als echt geld. Dat laatste zal echter alleen gebruikt kunnen worden voor visuele aanpassingen: er zijn geen pay-to-win elementen in de game en ook geen loot boxes.

Over de toekomst van de game leek Anthem ook een zelfde route als Battlefield V te kiezen. Volgens het team komen er geen uitbreidingen zoals we die van games als Destiny kennen, maar wordt de titel als een ‘game as a service’ ontwikkeld. Dit zou de game jaren na release nog in stand moeten kunnen houden.

De presentatie werd afgesloten met ingekorte gameplaybeelden van een co-op missie, waarbij spelers door de open wereld vliegen, lopen, duiken en vechten. Daarbij is duidelijk dat het team van BioWare veel inspiratie heeft opgedaan bij Bungie’s Destiny, maar er duidelijk een eigen draai aan heeft gegeven. Hoewel er een demo aanwezig is op het evenement in Los Angeles, moeten spelers thuis nog even wachten: de game ligt op 22 februari 2019 in de winkels.