E32014 – Ubisoft speelt het vertrouwde nummertje

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
E32014 – Ubisoft speelt het vertrouwde nummertje

Ook dit jaar geven niet alleen Sony, Microsoft en Nintendo persconferenties (of dingen die daar op lijken) tijdens de E3, maar grijpen ook enkele uitgevers de gelegenheid aan om hun nieuwste games aan de wereld te laten zien. Ook Ubisoft ontbreekt dit jaar niet en dus kregen we onder een dik Frans accent de nieuwste titels te zien. Onze nieuwste redacteur Joost loopt met je door de hele persconferentie heen.

Ubisoft kickt de presentatie sterk af met een grote IP in de vorm van Far Cry 4. We bevinden onszelf in een bus aan de onderzijde van de immense Himalaya berg. De bus is gevuld met een bont gezelschap variërend van Aziaten tot een kleine aap. Er wordt nerveus heen en weer geschuifeld en paspoorten worden doorgegeven. Bij de controle loopt het al snel fout met de schietgrage bewakers. Je personage wordt in zijn nek gegrepen en met zijn hoofd in de modder geduwd. Net als je denkt dat dit het einde is van je avontuur, landt er een helikopter. Een extravagant gekleed figuur stapt uit. De man van Aziatische afkomst maakt al snel duidelijk dat hij de baas is op een wijze die badguy Vaas uit het 3e deel van de serie doet lijken op een vriendelijke oom. Far Cry laat zien dat het voortborduurt op de nieuwe fundering die het 3e deel heeft gelegd. Dit betekent dat je wederom een jong personage speelt dat wordt blootgesteld aan een vreemde omgeving. Ook de badguy lijkt weer lekker extravagant te zijn… Oh en had ik al gezegd dat het er grafisch echt lekkerbekkend uitziet?

Aisha Taylor neemt de presentatiehonneurs weer waar en doet dit met een hoop humor. Dit zorgt dat de sfeer luchtig genoeg is voor de aankondiging Just Dance 2015.

In de trailer werd Pharrel’s Happy gedraaid en er waren allemaal mensen aan het lachen en dansen. Je zusje vindt dat vast leuk, maar jouw razende reporter is de resterende tijd van de trailer bezig geweest met de zoektocht naar een zo scherp mogelijk object om zijn po… Oh wacht het is al voorbij. Gelukkig. Nog een interessant feitje, je kunt gebruikmaken van je smartphone en andere smart devices om Just Dance te spelen, waarbij je smartphone dient als de controller. De hoeveelheid mensen die mee kunnen spelen is haast oneindig zolang je het scherm kunt zien en de smartphone geeft je je feedback. Toegegeven, dat is indrukwekkend.

Gelukkig compenseert Ubisoft meteen met een nieuwe trailer van The Division. De CG trailer toont hoe New York in een ‘state of decay’ is beland. Afgezien dat de trailer erg indrukwekkend en filmisch is, krijgen we geen nieuwe informatie. Dan maar snel door naar The Crew.

Open world driving mayhem, zo wordt ‘The Crew’ omschreven door Ubisoft. Met jouw auto rijd je van de westkust van de Verenigde Staten naar de oostkust. Dit betekent een hoop veranderde landschappen, maar ook verschillende wagens. Alles komt voorbij, van exotische auto’s tot rallywagens. Grafisch wordt dit alles nog eens ondersteund door een engine die moeiteloos de verschillende weerstijlen en landschappen toont. Dit is next-gen racing.

De Assassin’s Creed (AC)-franchise is al sinds het eerste deel één van de meest succesvolle en meest winstgevende franchises binnen het portfolio van Ubisoft. Het is dan ook niet meer dan logisch dat met de start van deze nieuwe consolegeneratie AC het voortouw neemt met een nieuw deel in de vorm van Assassin’s Creed: Unity. AC: Unity borduurt voort op de fundering die werd gelegd in de eerdere delen. Bij een nieuwe AC hoort natuurlijk ook een nieuwe tijdsperiode. Dit keer is dat Frankrijk aan het begin van de 19e eeuw, voor de meesten het beste bekend als de tijd van de Franse Revolutie en ‘Les Misérables’, maar geen zorgen, je speelt niet opeens een zingende Assassin in een musical. Wat je wel onder de knoppen hebt, is een karakter dat vele malen vloeiendere animaties bezit en rondloopt in een wereld die wordt gecreëerd door een geheel nieuwe engine. Dit zorgt voor steden die er een stuk levendiger uitzien en worden bevolkt door een flinke verscheidenheid aan karakters. De demo toonde een kleine volksrevolutie die plaatsvindt aan de voet van de Notre Dame. Terwijl het volk in opstand komt, dien jij een hooggeplaatst persoon te vermoorden, maar gelukkig sta je er niet alleen voor. In Unity heb je namelijk de mogelijkheid om samen met drie vrienden een Brotherhood te vormen. Dit zorgt ervoor dat je missies kunt tackelen met meerdere personen en elkaar kunt ondersteunen met het afleiden van guards of het uitvoeren van een gelijktijdige moord. Het is nog onbekend wat voor impact dit heeft op de singleplayer campagne en of deze andere 3 spelers dan door de AI worden overgenomen. We kunnen echter alvast stellen dat Ubisoft met dit nieuwe deel wederom goud in handen heeft.

Ubisoft heeft de regel om voor elke AAA-game ook één titel af te leveren die een van je familieleden zou kunnen spelen. Shape Up bied je workouts in XXL-vorm exclusief voor de Xbox One, gebruikmakend van Kinect. Dit varieert van een soort Dance Dance Revolution-variant op een levensgrote piano tot push-ups met olifanten. De game lijkt het plezier van een Mario Party te vermengen met fitness opdrachten. Leuk voor op de familiefeestjes, maar dit wordt geen system seller.

Een titel die er dit jaar erg uit springt is Valliant Hearts: The Great War. Gemaakt op de Ubisoft Frameworks engine die ook Rayman Legends tot leven bracht, biedt Valliant Hearts je een cartooneske doch serieuze kijk op de horror van de Eerste Wereldoorlog. De unieke stijl laat zich het best omschrijven als een interactief stripverhaal. Op de gameplay moeten we nog even wachten, maar de stijl alleen is al om van te smullen.

Yves Guillemot komt het podium op. De grote baas legt in een dik Frans accent uit dat hij trots is op het team en komt vervolgens aanzetten met de aankondiging van Rainbow Six: Siege.

Een huis in een buitenwijk is bezet door terroristen. Met een drone krijgen we een kleine kijk binnenin het huis waar terroristen bezig zijn om het huis dicht te spijkeren. Na een tactische analyse volgt een binnenval. In tegensteling tot de immense multiplayer maps die tegenwoordig eerder regel dan uitzondering zijn, biedt deze Rainbow Six juist een hele compacte variant van multiplayer. De match van 5 minuten speelt zich geheel af binnen het huis (dat volledig aan gort geschoten wordt) en kenmerkt zich door het gebruik van een hoop teamplay. Het lijkt alsof ze de sfeer van de oude Rainbow Six terugbrengen met veel nieuwe gameplay-mogelijkheden. Dit gaat populair worden onder de clans!

Het is nog onduidelijk of het hier alleen om een multiplayer-only titel gaat, of dat we ook nog een singleplayer campagne krijgen. Interessant is dat er niks wordt vermeld over de Rainbow Six: Patriots titel die enkele jaren terug werd aangekondigd, maar nooit is uitgebracht.

En that’s it voor Ubisoft. Helaas, geen Beyond Good and Evil 2 (Ik blijf hoop houden). Maar duidelijk is dat Ubisoft zijn next-gen, of eigenlijk moet ik zeggen current-gen, zaakjes goed op orde heeft.