E32014 – Sony feest tot in de late uurtjes

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
E32014 – Sony feest tot in de late uurtjes

Vorig jaar was Sony heer en meester op de E3 en het effect is nog steeds te voelen. De conferentie van Sony had een dusdanig positieve indruk achtergelaten dat gamers de PlayStation 4 massaal hebben omarmd. Sony is weer de nummer één, maar leek in de problemen te komen. Alle aangekondigde games zijn inmiddels uit of zijn uitgesteld. Mensen met een PlayStation 4 hebben niets om naar uit te kijken. De E3 kwam net op tijd om het momentum van Sony niet te laten verslappen en dat is iets wat ze ook zeker niet hebben gedaan. Sony’s conferentie was zonder meer de beste van de grote uitgevers: tot de nok toe gevuld met nieuwe games, exclusieve titels en aangename verrassingen.

Sony was aan zet en opende groots met een nieuwe trailer van Destiny. De trailer bestond grotendeels uit gameplay en liet zien dat de game doordrenkt is in het overbekende Bungie-sausje. Een nieuwe bundel van een witte PlayStation 4 met Destiny werd getoond en de start van de bèta werd ook aangekondigd: 17 juli is de dag dat fans hun eerste stappen in de wereld van Destiny kunnen zetten. Een nieuwe trailer van The Order: 1886 maakte er een één-tweetje van. De trailer was volledig in-game en liet zien waartoe de spierballen van de PlayStation 4 toe in staat zijn. Wel jammer dat de game lijkt op een product van David Cage: de gameplay leek veel on-rails te zijn samen met quick-time-events.

Entwined was een grote verrassing: een mix tussen een puzzelgame en een shoot ‘em up. De game is te vergelijken met projecten zoals Flower, Ikaruga en Flow. De game vertelt het verhaal over twee wezens die verliefd zijn, maar nooit samen kunnen zijn. Als speler bestuur je met elke stick één van de wezens en navigeer je ze tot het einde van het level. Entwined bleek niet de enige verrassing: Little Big Planet maakte ook een opwachting in de vorm van Little Big Planet 3. Net als veel andere games van vandaag de dag was ook bij deze game “4-player co-op” het sleutelwoord. Je kunt in Little Big Planet 3 samen met drie andere vrienden tegelijk spelen en platforms navigeren met nieuwe characters, elk met nieuwe mogelijkheden; iets wat we ook zagen gebeuren in de recente Rayman. Een releasemaand van november 2014 werd aan het einde van de trailer gegeven.

Sony weet de volgorde van games maar al te goed te kiezen: direct na alle kindvriendelijke games werd de nieuwe game van From Software getoond: Bloodborne. De trailer zette een ijzingwekkende sfeer neer waar zelfs volwassen mannen nachtmerries van kunnen krijgen. Men was nog niet op adem gekomen of Ubisoft roerde z’n hoofd en liet een demo zien van Far Cry 4. Het toonde dat de serie nog steeds even gewelddadig is en zijn zwarte gevoel voor humor nog niet kwijt is geraakt. Over zwarte humor gesproken: Dead Island 2 kreeg een trailer en was vreselijk over de top, wat haaks staat op de oorspronkelijk trailer voor Dead Island 1. Desalniettemin werd de toon succesvol gezet, al werd er geen gameplay getoond.

De persconferentie nam wat gas terug voor de kleinere titels. De indie-games kregen genoeg aandacht en een exclusieve deal met Devolver zorgt ervoor dat de PlayStation 4 de komende tijd niet zonder indie-games komt te zitten. Games zoals Broforce, Titan Souls, Not a Hero, Hotline Miami 2 en Magicka 2 bijten de spits af. Ook hebben we nog niet het einde gezien van oude games; Sony brengt er een aantal op mooie wijze terug. Niet alleen zal The Last of Us opnieuw uitgebracht worden voor de PlayStation 4, Blizzard zorgt voor een nieuwe versie van Diablo 3 en Disney voor een uitgebreide versie van Disney Infinity 2. Wat niemand echter verwachtte was de aankondiging van de HD-versie van Tim Schafer’s Grim Fandango, exclusief voor de PlayStation 3 en 4. De hardnekkige geruchten dat Grand Theft Auto V naar next-gen zou komen bleken waar te zijn: GTA V zal op de PlayStation 4 verschijnen en de game ziet er beter uit dan ooit. Data van de PlayStation 3- en Xbox 360-versies kan overgezet worden naar hun jongere broers, zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen.

Er werd veel tijd besteed aan het bespreken over de services die Sony aanbied of wil gaan aanbieden. Ten eerste zal de PlayStation TV naar het westen komen. In de herfst zullen Amerika en Europa ook van de service kunnen genieten. Net als Microsoft zal ook Sony zorgen voor nieuwe programma’s en exclusieve content voor het Sony TV kanaal, waaronder de comicbook-serie Powers. De PlayStation TV zal 100 dollar gaan kosten, aan te nemen is dat het in Europa hetzelfde bedrag zal gaan kosten, maar dan in euro’s uiteraard. Wat getoond werd was weinig indrukwekkend, al zal het aanbod door de jaren heen uitbreiden.

Sony pikte het tempo weer op en zoals een goede spanningsboog het betaamt werd het alsmaar gekker: Suda51’s nieuwe game Let it Die zal exclusief verschijnen voor de PlayStation 4. Het betreft een game te vergelijken met Manhunt, alleen dan even krankzinnig als Suda51’s vorige games.  ABZU, van de makers van Journey, gooide hoge ogen en No Man’s Sky beloofde een universum om te ontdekken. Gameplay van Mortal Kombat X werd getoond: de gameplay lijkt een natuurlijk evolutie te zijn in navolging van Injustice: Gods Among Us. De fatalities waren nog bruter en belachelijker dan voorheen, dus fans kunnen gerust zijn. De eerste beelden van de Ratchet & Clank-film werden getoond, terwijl men ook wist te vertellen dat Insomniac bezig is met een remake van de eerste Ratchet & Clank.

Het hoogtepunt van de conferentie was waarschijnlijk het laatste kwartier. Ze hadden het beste voor het laatst bewaard en in die korte tijd werd nog eens duidelijk gemaakt dat Sony voor twee jaar op rij de show had gestolen. Metal Gear Solid 5 bewees weer hoe geweldig de Fox-engine kan zijn in een nieuwe trailer die liet zien dat het nieuwste deel in de Metal Gear-serie veel te maken heeft met vorige delen. Batman: Arkham Knight maakte zijn opwachting en liet er geen gras over groeien. De trailer liet zien wat RockSteady bedoelde toen ze zeiden dat ze de BatMobile een grote rol wilden laten spelen. Niet alleen geeft het Batman een handige manier om snel overal in Gotham City te komen, de BatMobile heeft meerdere functies en modes waar je dankbaar gebruik van kunt maken.

Als laatste werd er een trailer getoond van Uncharted 4: A Thief’s End. Hoewel de trailer niet veel liet zien (en het momenteel onduidelijk is of het een pre-rendered video was of in-game), maakte de trailer duidelijk dat Naughty Dog van plan is een punt te zetten achter de populaire serie.