E32014 – Nintendo staat er helemaal alleen voor

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
E32014 – Nintendo staat er helemaal alleen voor

Als laatste was het de beurt aan Nintendo om tijdens de E3 hun toekomstplannen aan de wereld te tonen. Net zoals vorig jaar niet in de vorm van een persconferentie, maar door middel van een digitaal evenement. Na een veertig minuten durende livestream is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk: Nintendo gaat het nog ontzettend moeilijk krijgen de stervende WiiU nog nieuw leven in te blazen. Zonder de hulp van third party ontwikkelaars lijkt het haast een onbegonnen zaak.

Gelukkig koos Nintendo niet voor een Nintendo Direct, maar probeerde ze een nieuw format in de vorm van een ‘digital event’. De veertig minuut lange video zat vloeiend in elkaar en was volgepropt met toffe animaties, verwijzingen en easter eggs. De mannen van Robot Chicken hebben gezorgd voor een openingssegment met vele Nintendo-iconen in de hoofdrol, waaronder de alom bekende Reggie Fils-Aime; een vermakelijke intro, maar gelukkig ging Nintendo al snel over tot de orde van de dag.

Reggie en Iwata verschijnen in de video en beginnen een belachelijk goed gechoreografeerd gevecht. Al snel zet het gevecht zich voort op de WiiU in Super Smash Bros, waar de twee Nintendo directieleden ook in-game verschijnen. Na een korte implicatie dat het ging om speelbare karakters in Nintendo’s aankomende brawler, bleek het toch te gaan om de introductie van Mii’s. Iedereen zal zijn eigen Mii’s kunnen gebruiken in Smash, inclusief een aanpasbare skillset zodat iedere Mii anders zal spelen.

Tijdens het potje Smash zet Iwata ook een Skylanders-achtig Mariofiguurtje op de gamepad, waarna onze favoriete loodgieter ook in-game verschijnt. Dit betekent de onthulling van ‘Amiibo’, Nintendo’s eigen visie op het ’toys to life’ concept. Iedereen die in Smash Bros een Amiibo gebruikt zal hier niet alleen mee kunnen spelen, maar ze ook kunnen levelen. De karakters zullen zich namelijk verbeteren naarmate je ze vaker gebruikt. Alle progressie wordt opgeslagen op de figuurtjes zelf en je kunt de Amiibo’s ook gebruiken in Mario Kart 8. Verdere informatie, zoals bijvoorbeeld de prijs of een release date is nog niet bekend.

Het ziet er naar uit dat 3DS-bezitters als eerste met Super Smash Bros aan de slag kunnen, namelijk vanaf 3 oktober 2014. De WiiU-versie kreeg nog geen release date, maar zal nog in 2014 moeten verschijnen. In een uitgebreide trailer van de 3DS-versie zagen we nog een aaneenschakeling aan nieuwe gamemodes, maar dit flitste zo snel voorbij dat er weinig conclusies uit vielen te trekken. Het belangrijkste is dat het ernaar uitziet dat de game volgepropt wordt met content en dat Smash Bros-fans hun hart kunnen ophalen later dit jaar.

Dan over naar Yoshi’s Wooly World, de spirituele opvolger van Kirby’s Epic Yarn. De game heeft een schitterend stijltje, maar brengt op gebied van gameplay ogenschijnlijk weinig nieuws onder de zon. Wel zal je de game helemaal met z’n tweeën kunnen doorlopen, waarbij er viel te zien dat er bepaalde gebieden alleen kunnen worden bereikt als een tweede speler daar hulp bij biedt. De game zal pas ergens in 2015 verschijnen.

Ook Toad krijgt zijn eigen game. Super Mario 3D World kende een aantal bonus levels waarmee je als Toad aan de slag kon en Nintendo heeft besloten hier een hele game omheen te bouwen, genaamd Captain Toad. In deze game zal je voornamelijk geconfronteerd worden met vele puzzels. In tegenstelling tot de bonus levels uit 3D World zagen we ook een licht platform element en zelfs een bossfight. De game oogde fris en fruitig, maar iets zegt ons dat het mogelijk een E-Shop-only game zal worden. Vooralsnog weten we alleen dat hij dit najaar moet verschijnen.

Eiji Aonuma verschijnt op beeld en dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: de nieuwe Zelda. Hij vertelt over bestaande vastigheden in de Zelda-serie en hoe ze daar vanaf willen stappen. Een belangrijk speerpunt in de nieuwe Zelda-game wordt exploratie. In de eerste beelden zien we Link op een paard, uitkijkend over een enorme wijde. De game kent, net als in The Wind Waker, een cell-shaded stijltje, maar toch net even anders. Het is net wat grauwer en zelfs een licht Anime-elementje. Aan het einde van Aonuma’s verhaal begint Link te lopen en wordt er zelfs een klein beetje geknokt. Het was allemaal erg weinig en het duidt er ook op dat de nieuwe Zelda nog verre van klaar is. Vooralsnog moeten we het zien te doen met een target release in 2015.

Dan een aantal games die voorheen al waren aangekondigd. Pokémon Omega Ruby en Alpha Saphire zien we even langskomen. Die moeten later dit jaar verschijnen voor de 3DS. Van Bayonetta 2 zagen we een nieuwe trailer en de aankondiging dat het origineel ook op de disc zal staan. Hyrule Warriors verschijnt op 26 september 2014 en zal komen met een coöp-mode. Ook zijn er meerdere speelbare karakters, waaronder Link, Midna, Zelda en Impa. Als laatste werd bekend dat X vanaf nu door het leven gaat als Xenoblade Chronicles X en ergens in 2015 zal verschijnen.

Nintendo had ook nog meer nieuwe aankondigingen in de koker: Mario Maker komt binnenkort naar de WiiU. Het is een interessant stukje software dat iedereen in staat stelt hun eigen Mario-levels te creëren. Het oogde allemaal super inventief en makkelijk in gebruik. Het ligt voor de hand dat iedereen uiteraard alle content van elkaar kan spelen, maar vreemd genoeg werd hier niet over gepraat.

Wel werd er gepraat over Splatoon: een nieuwe multiplayer game die ergens in 2015 moet verschijnen. Het zag eruit als een soort shooter, maar dan met verf. De bedoeling is om in een arena zoveel mogelijk verf te spuiten. Wie aan het einde van de ronde de grootste oppervlakte aan verf heeft liggen, die wint. Het is uiteraard mogelijk om elkaars verf over te spuiten om dit tot jouw deel te maken. Ook loop je sneller over je eigen verf en plak je vast in dat van een ander. Dit maakt de weg vrij voor zeer tactische gameplay, althans volgens de ontwikkelaar.

Aan het einde van de video onthulde Nintendo nog een nieuw Smash Bros personage: Palutena. Ook Shigeru Miyamoto verscheen nog even om iedereen uit te nodigen naar de beursvloer. Heel geheimzinnig allemaal, maar dit bleek om het al eerder uitgelekte nieuwe deel van Star Fox te gaan. Het werd gebracht als een uitsmijter, maar stond eigenlijk symbool voor Nintendo’s hele E3-lineup: een lichte teleurstelling. Zelda had natuurlijk centraal moeten staan, maar gold eigenlijk alleen als een teaser. Het ontbreken van echte gameplay doet ons vermoeden dat de titel nog heel ver verwijderd is van een release. F-Zero werd niet aangekondigd en ook Metroid liet het afweten. Nintendo heeft het moeilijk en het ontbreken van daadwerkelijk alle third party-ontwikkelaars is een zorgwekkende ontwikkeling. De Japanse grootmacht heeft het ontzettend moeilijk en staat er helemaal alleen voor.

Vlak na de video onthulde Nintendo nog een aantal andere games. Mario Party 10 werd bevestigt voor WiiU met Amiibo support. Devil’s Third is terug in leven en zal exclusief verschijnen op de WiiU. Als laatste kondigde Nintendo nog een nieuwe Mario vs. Donkey Kong aan die in 2015 pas het levenslicht zal zien. Volgens Reggie kunnen we de komende week nog een aantal aankondigingen verwachten en zodra dat gebeurt, lees je het hier op Pixel Vault.