E3 voorspellingen – Nintendo

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
E3 voorspellingen – Nintendo

Nintendo heeft een fenomenaal voorjaar achter de rug. Natuurlijk waren de verwachtingen hoog met de release van de Switch, maar weinig mensen zagen deze knal aankomen. Toch is het niet de eerste keer dat de Japanse gigant vliegend van start gaat, om daarna flink op de snufferd te vallen. De aankomende E3 zal dan ook cruciaal zijn voor Nintendo, want iedereen wil het weten: hoe ziet de toekomst van Nintendo er uit?

Het eerste half jaar van de Nintendo Switch was allerminst prettig te noemen. De console is nog steeds maar moeilijk aan te slepen en de games die ervoor zijn verschenen, presteren allemaal van ‘Aardig’ tot ‘Laten we kijken hoeveel tienen we erop kunnen plakken’. Met een enkele uitzondering hier en daar natuurlijk (ja, we hebben het over jou, 1-2-Switch…). Daarnaast lijkt de pijpleiding nog aardig vol te zitten voor Nintendo. Zo krijgen we deze zomer nog Splatoon 2 en in het najaar onder andere Super Mario Odyssey. Toch zijn de eerste tekenen wat betreft presentaties niet heel spetterend.

Een flater ter grote van een Gyarados

Afgelopen maandag was er plots spanning en sensatie. Niet door Cristiano Ronaldo op de voorkant van FIFA 18, maar de plotse aankondiging voor een Nintendo Direct de volgende dag. Het thema: Pokémon. Menige fanboy en fangirl raakte direct in paniek, want oh god, zouden we dan toch eindelijk Pokémon op de Nintendo Switch krijgen? Wat bleek op dinsdag: soort van, maar niet zoals iedereen had gehoopt.

Pokkén Tournament DX 
 Pixel Vault

Wat we namelijk op 22 september krijgen, is Pokkén Tournament DX: een opgepoetste versie van de Pokémon fighting game die eerder al op de Wii U verscheen. Buiten de zestien Pokémon die we al in de Wii U-versie zagen, krijgen we nog vijf nieuwe personages waarvan er maar eentje echt nieuw is. Daarbovenop nog een enkele nieuwe modus en wat tweaks en Nintendo kan weer gaan harken.

Ook krijgen we nieuwe Pokémon 3DS-titels, maar ook ditmaal is het weer ‘soort van’. Nintendo en The Pokémon Company komen namelijk met Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon: nieuwe games met extra content in vergelijking tot het origineel, dat nog geen jaar geleden op de markt verscheen. Als kers op de taart: Virtual Console-releases van Pokémon Silver en Gold. Allesbehalve een goede start dus.

Veel Switch-games

In de verwachting dat Nintendo de E3 Direct wel goed gaat aanpakken in tegenstelling tot eerder deze week, zien we hopelijk veel games van zowel de producent zelf als andere partijen. Natuurlijk hebben we games waar we praktisch alles al van weten zoals ARMS en Splatoon 2, maar er zijn ook nog genoeg andere titels om in de spotlight te zetten. Zo moeten Dragon Quest Heroes I + II nog deze kant op komen en horen we ook graag meer over Fire Emblem Heroes.

Dragon Quest Heroes I + II 
 Pixel Vault

Daarnaast gaan we natuurlijk gameplaybeelden zien van Super Mario Odyssey, de eerste grote Super Mario-game in jaren die weer de kant op lijkt te gaan van klassiekers als Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. Een releasedatum voor later dit jaar zou daarbij geen gek idee zijn, aangezien het platform nog wel een stevige kerstknaller mist.

Ook zullen we waarschijnlijk beelden gaan zien van de FIFA-game uit de stallen van EA Sports, al zijn de eerste geruchten nog niet heel spetterend. Waar het origineel zou gaan om een versie vergelijkbaar aan die van de grote consoles, lijken die verwachtingen beetje bij beetje af te brokkelen. Volgens de laatste berichten gaat het om een uitgeklede versie van de game zonder The Journey of EA’s Frostbite engine. Als dat maar goed komt…

Het ietwat achtergestelde broertje

Als we het hebben over het ietwat achtergestelde broertje van de Switch, dan hebben we het natuurlijk niet over de Wii U. Die is immers al compleet verwaarloosd door Nintendo. Nee, die rol is tegenwoordig weggelegd voor de 3DS en dus zal ook deze wel wat aandacht krijgen tijdens de presentatie. Veel vuurwerk hoef je hier echter niet van te verwachten.

Pokémon Ultra Sun Ultra Moon 
 Pixel Vault

De eerder genoemde nieuwe Pokémon-titels zullen zeker aan bod komen en ook de release van Ever Oasis eind deze maand zal nog wel een plekje krijgen in de presentatie. Ook Hey Pikmin kan natuurlijk niet vergeten worden en wie had dat ooit nog verwacht: Dr. Kawashima’s Brain Training leeft nog altijd voort.  Verder blijft de aankomende 3DS line-up echter een groot raadsel, dus wie weet kan Nintendo ons nog een beetje verrassen.

Hoe zit het met online?

E3 voorspellingen NintendoNatuurlijk is Nintendo ons niets van deze dingen verschuldigd. Okay, misschien een klein beetje dan. Waar de Japanse reus zich echter wel schuldig aan maakt, is het onduidelijk zijn rondom de online capaciteiten van de Switch. Iets wat ondertussen maar eens een keer afgelopen moet zijn, want echt niemand wordt er wijzer van. Het zou me niet eens verbazen dat ze bij Nintendo zelf niet meer weten hoe de vork in de steel zit.

Eerst was het tot aan de zomer dat online services gratis waren, nu tot aan het einde van het jaar. Krijgen we nog meer gratis games buiten 30 jaar oude titels, of moeten we het daar mee doen? En hoe lang kunnen we die games dan spelen? Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan andere opties: Netflix, YouTube of Twitch? We weten dat het mogelijk moet zijn, dus waarom doen jullie het nog niet?

Hori Splatoon 2 Headet 
 Pixel Vault

Oh en Nintendo: een tweede apparaat gebruiken om met je vrienden te communiceren tijdens het gamen? 1998 belde, ze willen hun ideeën terug…