E3 2018 Sony conferentie

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
E3 2018 Sony conferentie

Afgelopen nacht was het de beurt aan Sony om haar plannen voor de rest van het jaar en daarna bekend te maken. We verwachten natuurlijk meer te horen over games als The Last of Us Part 2, Ghost of Tushima en natuurlijk Marvel’s Spider-Man. Check hier alles wat ze bij Sony hebben laten zien.

Sony had een korte, maar krachtige presentatie voor ons klaarstaan in Los Angeles, met gameplay van al haar grote titels. Dat zijn er overigens wel eens meer geweest bij Sony, maar dit jaar gooien ze het op kwaliteit boven kwantiteit. Oordeel zelf of dat gelukt is.

The Last of Us Part 2

De The Last of Us Part 2 trailer heeft een muzikaal begin en we zien Ellie in een grote danszaal waar de banjomuziek doorheen schalt. Het is inmiddels al bekend dat Ellie een stukje ouder is en we gaan deze keer een verhaal krijgen met haar als jongvolwassene. Een jongvolwassene die verliefd is en nog maar half lijkt te weten hoe ze daar mee om moet gaan. Gelukkig weet haar vriendin dat wel.

Wat opvalt is dat het deze keer niet de geïnfecteerden zijn die de grootste bedreiging vormen, maar andere mensen. Die waren in het eerste deel natuurlijk ook niet al te aardig tegen Joël en Ellie, maar lijken nu specifiek op haar te jagen. De toon van de trailer laat vooral zien dat Naughty Dog wil verkennen hoe deze onmenselijke ervaringen iemand als Ellie vormen. The Last of Us Part 2 moet in 2019 verschijnen voor PlayStation 4.

Ghost of Tsushima

Voor we door konden naar de volgende game, moest de lokale pers naar een andere zaal verplaatst worden. Sony vond het namelijk een goed idee om hun showcase in verschillende zalen te houden. Uiteindelijk bleek dat alleen The Last of Us Part 2 een eigen zaaltje had en dat de rest van de presentatie gewoon in de tweede locatie werd voorgezet.

Of het terecht is dat Ghost of Tsushima geen eigen zaaltje kreeg, laten we even in het midden, maar we kregen in ieder geval genoeg te zien van de game. Dat wil zeggen: we kregen meer te zien nadat een man op een fluit een erg experimenteel deuntje speelde. Als het de bedoeling was om het publiek daarmee op te warmen, kunnen we stellen dat dat in in ieder geval mislukt is.

Waar we vorig jaar enkel een naam en een korte teaser te zien kregen op de E3, opende Sony hun E3 2018-show met gameplaybeelden van de historische RPG Ghost of Tsushima. We volgen een samurai door de velden van Japan en al snel blijkt dat dit gebied wordt geteisterd door een Mongoolse invasie. Het duurt niet lang voor we combat te zien krijgen.

Wat opvalt is de afwezigheid van een echte interface tijdens het spelen, wat zorgt voor meer immersie. Het enige wat af en toe in beeld verschijnt, is de naam van het gebied dat de samurai betreedt. We weten nu in ieder geval dat de game en de gevechten er goed uitzien. In de loop van de E3 zullen we ongetwijfeld meer horen over wat Ghost of Tsushima te bieden heeft.

Control

Meteen daarna volgt een trailer van een nog niet aangekondigde game: Control. We zie beelden van een grote instituut waar van alles mis is, in de eerste plaats met de zwaartekracht. Zowel de hoofdpersoon als haar tegenstanders vliegen door de lucht, gooien de grootste objecten naar elkaar en al snel blijkt ook het gebouw zelf alle kanten op te bewegen.

Het enige wat we verder weten over de game is dat deze gemaakt wordt door Remedy en 505 Games, studio’s die verantwoordelijk zijn voor games als Quantum Break en Pay Day. Vooral de sfeer uit Remedy’s Quantum Break klinkt duidelijk door in de trailer van Control.

Resident Evil 2

Bij de volgende trailer weet het publiek al snel hoe laat het is, want we zien een scène uit de welbekende game Resident Evil 2. Alleen ziet de scène er volledig anders uit. Het is namelijk niet de Resident Evil 2 uit 1998, maar een remake in dezelfde engine als Resident Evil 7.

Goed nieuws dus voor Resident Evil-fans, want ze mogen terugkeren naar Raccoon City. Ook hoeven ze niet lang te wachten, want de game verschijnt op 29 januari 2019.

Trover Saves the Universe

Dan een nieuwe titel van Squanch Games die mede geproduceerd wordt door de bedenkers van Rick and Morty. De trailer is even onduidelijk als absurd, dus we laten je vooral zelf maar even kijken:

Kingdom Hearts 3

Hoewel sommigen zouden beweren dat de trailer van Trover Saves the Universe minder absurd is dan de cross-over tussen Final Fantasy en Disney, heeft Kingdom Hearts 3 in ieder geval genoeg mensen die heel erg op de game zitten te wachten. We hebben al heel wat trailermateriaal gezien tijdens eerdere persconferenties, maar tijdens de presentatie van Sony kwam daar weer wat extra beeldmateriaal bij. Hieruit konden we onder andere opmaken dat ook de personages uit Pirates of the Caribbean hun opwachting maken.

Kingdom Hearts 3 moet uitkomen op 29 januari 2019 voor PlayStation 4 en Xbox One.

Death Stranding

Vorig jaar kondigde Hideo Kojima zijn mysterieuze game Death Stranding aan. Ditmaal werd er meer getoond van de game, al is het nog steeds niet helemaal duidelijk waar Death Stranding over gaat. Wel weten we dat we bizarre landschappen gaan bezoeken en dat deze wereld vooral heel leeg lijkt. Behalve dan dat er een bovennatuurlijk wezen rondsluipt dat onzichtbaar is.

We volgen Sam (Norman Reedus) in een reis die vol absurditeiten zit, zoals we inmiddels wel van Kojima gewend zijn. Het is nog niet bekend wanneer Death Stranding uitkomt.

Nioh 2

Opnieuw volgt een trailer met Japanse samurai-invloeden, maar deze keer bepaald niet in een historische setting. Het is Nioh 2 dat wordt aangekondigd met een korte teaser. Het is verder niet duidelijk wanneer de game uitkomt. Lees hier meer over dit tweede deel.

Spider-Man

Van één game weten we al wel wanneer deze uitkomt en dat is Marvel’s Spider-Man. Tijdens de showcase van Sony zien we eindelijk meer van de superheldengame. Deze keer geen cinematisch gerenderde beelden, maar heuse gameplay. Spider-Man bezoekt een gevangenis tijdens een uitbraak en bevindt zich al snel in een web van ontsnapte moordenaars, dieven en ander tuig.

In de trailer neemt Spider-Man het op tegen Electro en wat volgt is een gevecht vol (hoog)spanning. De trailer laat goed zien dat de schaal van de game enorm is, want niet alleen blijkt de gevangenis een gigantisch complex, maar zien we in de achtergrond een megastad waar we in de game doorheen mogen vliegen. Tenminste, als de 5+ bad guys ons daartoe de kans geven. Marvel’s Spider-Man komt uit op 7 september 2018 voor PlayStation 4.

Dat was het voor Sony dit jaar. We krijgen van alle titels ongetwijfeld nog meer details in de loop van de E3, maar intussen horen we graag wat jullie van de PlayStation 4 Showcase vonden. Laat het ons weten in de comments!