E3 2018 Microsoft conferentie

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
E3 2018 Microsoft conferentie

Gisteren zagen we al hoe Electronic Arts de spits afbeet met EA Play. E3 2018 is officieel nog steeds niet van start, maar toch is het nu de beurt aan Microsoft. Kregen we dit jaar weer een fenomenale lijst aan games te zien of was het maar matig?

Zonder enige problemen schakelen we in op de Twitch broadcast van de conferentiehal waar Microsoft haar plannen voor de komende jaren voor ons gaat uitstippelen. De lichten gaan uit en de muziek komt op. Maak je borst maar nat en hou je ogen open, want we krijgen 50 games voorgeschoteld in iets meer dan anderhalf uur tijd.

Halo Infinite

We beginnen bij wat lijkt op de showcasing van een nieuwe engine. We zien verschillende landschappen in verschillende klimaten en verschillende seizoenen. We zien deeltjeseffecten, schaduwen over een strand en glooiende heuvels bedekt met dennenbomen. Waar we echter precies naar kijken, is vooralsnog onduidelijk.

Totdat we het been en de helm zien van misschien wel de meest iconische aanvoerder in de geschiedenis van Microsoft: Master Chief. Daarna krijgen we het beeld te zien van Master Chief die de Cortana-chip in zijn helm plaatst, waarna het scherm gevuld wordt met de titel Halo Infinite.

Dit is dus duidelijk de nieuwe titel waar 343 Industries mee aan het werk is. Wanneer we de titel mogen verwachten, is nog niet duidelijk.

Phil Spencer

Na deze intro en tevens ook eerste aankondiging, worden we verwelkomd door Phil Spencer, CEO van Microsoft Gaming. Hij laat ons weten dat Halo Infinite een van de vele titels die we vanavond te zien krijgen is. In deze conferentie komen er namelijk 50 games voorbij, waarvan er achttien console exclusives zijn en vijftien premières van onaangekondigde games zijn. We gaan dus snel verder met de volgende game.

Ori and the Will of the Wisps

We krijgen beelden te zien van Ori and the Will of the Wisps, het directe vervolg op Ori and the Blind Forest. In de trailer zien we hoe Ori betrokken is bij de opvoeding van wat het beste te omschrijven is als een jonge uil. Ook zien we hoe de vrienden samen aan het vliegen zijn door de lucht.

Daarnaast krijgen we ook gameplay te zien. Net als zijn voorganger is Ori and the Will of the Wisps een metroidvania-achtige puzzle platformer. De combat lijkt echter vernieuwd en ook lijken er nieuwe voortbewegingsopties te zijn. De game mogen we verwachten in 2019.

Sekiro

De schattige platformer wordt opgevolgd door de allesbehalve schattige combat-RPG Sekiro: Shadows Die Twice, ontwikkeld door From Software. Waar de game precies over gaat is niet compleet duidelijk, maar het is duidelijk dat de game zich afspeelt in een steampunk-achtig Japan. Het hoofdpersonage heeft een robotische prothese en een katana waarmee hij zijn vijanden te lijf gaat.

We zien bloedige gevechten tegen mensachtigen maar ook tegen monsters. Van wat we hebben kunnen zien, lijken de gevechten in de stijl van Dark Souls te zijn. We zagen ook dat de arm van de hoofdpersoon kan fungeren als een grappling hook, waarmee hij zich voort kan transporteren of waarmee hij vijanden mee kan sleuren. Wanneer we de game mogen verwachten, is niet bekend.

https://www.youtube.com/watch?v=C4IpLoUAcXU

Fallout 76

Hierna wordt het programma even onderbroken door een bezoekje van Todd Howard van Bethesda. Hoewel de conferentie van Bethesda slechts een paar uur na die van Microsoft is, wilde hij toch even langskomen om een paar details van Fallout 76 te delen.

Zo weet hij te melden dat Fallout 76 een prequel is van alle voorgaande Fallout-games. Het gebied waar de game zich afspeelt is in West Virginia en is vier keer groter dan het speelgebied van Fallout 4. Pre-orderen kun je doen vanaf 15 juni, maar de releasedatum is nog niet bekend. We krijgen ongetwijfeld meer informatie over de game tijdens de conferentie van Bethesda.

The Awesome Adventures of Captain Spirit

Na deze onderbreking gaan we snel door naar een nieuwe game van Dontnod Entertainment, de makers van Life is Strange en Vampyr. We krijgen een cinematische trailer te zien van The Awesome Adventures of Captain Spirit.

Captain Spirit is een tienerjongen waarvan de moeder pas overleden is. Hij droomt ervan om superkrachten te krijgen en om heldhaftige avonturen te beleven. Hoe hij dit zal doen, kunnen we ondervinden wanneer de game gratis uitkomt op 26 juni.

Crackdown 3

Hierna gaan we door naar Crackdown 3, waar we beelden van de game te zien krijgen onder begeleiding van Terry Crews. Over het algemeen zien we veel explosies, maar ook auto’s die tegen gebouwen op kunnen rijden en opeens veranderen in een tank. Eerder deze week kregen we al te horen dat de game van Sumo Digital uitgesteld is naar februari van 2019.

Nier: Automata

Eerder vandaag werd al bekendgemaakt dat Nier: Automata Become As Gods Edition op 26 juni in de winkels ligt. Deze versie is de eerste versie van de game die te spelen is op Xbox One.

Metro Exodus

Direct hierna krijgen we nieuwe beelden te zien van Metro Exodus. In de voorgaande games speelde je als Artyom vooral ondergronds in de oude metrotunnels, maar na de gebeurtenissen van Metro: Last Light is leven boven de grond dus weer meer mogelijk geworden. Dit zien we terug in de beelden.

Het lijkt erop dat de narratief gaat draaien om een trein met daarin een fanatieke priester. Hoe deze precies het pad van Artyom gaat kruisen, kunnen we op 22 februari 2019 ondervinden. Dan komt de game namelijk uit.

Kingdom Hearts 3

In de lijst van langverwachte games gaan we door naar Kingdom Hearts 3. Eerder deze week lazen we al dat de game uit moet komen op 29 februari in 2019. In deze trailer kregen we vooral nieuwe beelden te zien, zowel van gameplay- als van verhaalelementen.

Het ziet ernaar uit dat de personages uit Frozen een grote rol gaan spelen, met name Elsa die nog niet overweg kan met haar ijzige krachten. De trailer sloot af met de onthulling dat Aqua ook weer in de game zit, al lijkt zij nu een slechterik te zijn geworden. Hoe deze vork precies in de steel zit, ondervinden we dus op 29 januari.

Sea of Thieves

Sea of Thieves kwam natuurlijk eerder dit jaar uit. In de game konden we elkaar lekker het leven zuur maken en schatten zoeken. De trailer die we nu te zien kregen, kondigde twee DLC aan die beide onheilspellend zijn en draaien om ondode schepen en hun bemanning.

De eerste DLC komt in juli uit en heet Cursed Sails. De tweede DLC heet Forsaken Shores en moet in september uitkomen. De precieze datum moeten we op een later tijdstip te weten komen.

Battlefield 5

Ook Battlefield 5 komt even langs gevlogen. In een korte teaser trailer zien we besneeuwde bossen, terwijl we iemand horen praten in wat we vermoeden dat Noors is, krijgen we beelden te zien van een ijzig landschap.

Forza Horizon 4

De trailer van Battlefield 5 verliest snel de aandacht wanneer Froza Horizon 4 aangekondigd wordt door Ralph Fulton. We krijgen een trailer te zien en een gameplaydemo waarin we een behoorlijk aantal features van de game te zien krijgen. Uiteraard is er weer een heel scala aan supercars en ook gewonere bolides te bespelen in de game. Daarnaast kun je ook met off-road wagens door het land trekken.

Hier is best wel mogelijkheid toe, want de game speelt zich af in Britannië. In de game speel je in een open multiplayer shared instance wereld, waar je dus makkelijk in co-op moet kunnen spelen. Daarnaast krijgen we in de demo te zien hoe het dynamische seizoenensysteem de wereld verandert. Zo ziet de wereld er in de verschillende seizoenen niet compleet anders uit, maar geeft dit wel nieuwe mogelijkheden. Een meer is in de zomer natuurlijk nat, maar in de winter is deze bevroren en kun je er dus overheen rijden.

Voordat Fulton weer weggaat, wilt hij even benadrukken dat Forza Horizon 4 op Xbox One X in 4K met 60 FPS draait. Als klap op de vuurpijl laat hij even weten dat de game vanaf 2 oktober te koop is of te spelen via Xbox Game Pass.

https://www.youtube.com/watch?v=VmQNo8xtcAg

Intermezzo 2.0

Om de berg aan informatie even te laten bezinken, last Phil Spencer een korte pauze in. In deze pauze wil hij het even hebben over de nieuwe studio’s die Microsoft Gaming net heeft gekocht. Het gaat in totaal om vijf studio’s.

De eerste studio komt uit Santa Monica en heet The Initiative. In het komende jaar gaan zij werken aan een nog onbekende nieuwe franchise. De tweede studio is Undead Labs, die vorige maand State of Decay 2 nog heeft uitgebracht. De derde studio in kwestie is Playground Games. Die kennen we natuurlijk van Forza Horizon, maar naar zeggen van Phil Spencer gaat de ontwikkelaar in de toekomst werken aan een compleet nieuw project.

Daarnaast is ook Ninja Theory aangesloten bij de uitgever. Ninja Theory kennen we van Hellblade: Senua’s Sacrifice en gaat ook werken aan een nieuwe franchise. Tot slot is ook Compulsive Games een nieuw lid van Microsoft Games. Deze ontwikkelaar is verantwoordelijk voor We Happy Few.

Over We Happy Few gesproken. De volledige release van de game staat gepland op 10 augustus.

PlayerUnkown’s Battlegrounds

Na dit intermezzo gaan we verder met PUBG. In de video krijgen we een overview van wat de game in het afgelopen jaar erbij heeft gekregen. Meer mechanics, nieuwe maps en nieuwe wapens. Ook krijgen we dingen te zien die in het vooruitzicht zijn. Zo kregen we een body shield in actie te zien.

Het belangrijkste aan de video was echter het einde, want deze kondigde de befaamde sneeuwmap aan. Deze kunnen we verwachten tijdens de kerst van 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=4rG9noTfb4A

Tales of Vesperia

We gaan weer direct verder met Tales of Vesperia. Dit is natuurlijk een klassieke JRPG in een cinematografisch jasje. Hoewel de game niet bepaald nieuw is, gaat het hier om een Definitive Edition. Ook deze game mogen we tijdens de kerst van 2018 in de winkels verwachten.

The Division 2

Eerder vandaag waren er al geruchten dat The Division 2 zich af ging spelen in Washington DC en dit bleek te kloppen. De game speelt zich zes maanden af na het originele incident en het is dus hartje zomer. De stad is een ravage en is overgroeid met planten. In de demo krijgen we gameplay te zien van een missie op een verlaten vliegveld met een neergestort vliegtuig.

Qua gameplay hebben we nieuwe skills gezien, zoals een seeker mine en het gebruik van een drone om een sterke vijand af te leiden. De game komt op 15 maar in 2019 uit, al kun je je nu al inschrijven voor beta tests.

Game Pass

Na The Division 2 wordt het programma weer tijdelijk onderbroken door een bezoek van Ashley Speicher, hoofd van Xbox Game Pass. Zij heeft het over het idee van de Xbox Game Pass en hoe het ervoor moet zorgen dat gamers niet meer de keuze moeten maken tussen de games die ze willen kopen. De Game Pass moet er namelijk voor zorgen dat je ze allemaal kunt spelen.

Daarnaast biedt Game Pass een service aan waardoor games vier keer sneller moeten opstarten. De Game Pass gaat vandaag ook al in werking. De games die je nu via Game Pass kunt spelen zijn Fallout 4, The Division en The Elder Scrolls Online: Tamriel unlimited.

Shadow of the Tomb Raider

Het reguliere programma wordt hervat met Square Enix’ Shadow of the Tomb Raider. In de trailer krijgen we te zien hoe Lara Croft een Maya-achtige puzzel oplost, waarna alles mis lijkt te gaan. Zoals gebruikelijk raakt ze van de regen in de drup. Wat het verhaal hier precies achter is en hoe dit allemaal gebeurt, kun je op 14 september zelf meemaken. Dan is de game namelijk uit.

Session

Hierna komt een korte trailer die direct een insteek geeft van waar het over gaat. Skateboarden op straat, grinden op parkbankjes en vooral heel veel vallen bij het proberen hiervan. Session wordt dus een skateboardgame. Meer informatie over de game is nog niet bekend.

Black Desert Online

Dat Black Desert Online een grote MMORPG is op pc weten we al. Microsoft Games wil deze game nu ook naar Xbox One brengen. De bèta voor deze game komt in de herfst van 2018 naar de console.

Devil May Cry 5

Na deze twee relatief kleinere aankondigingen, pakken we weer groot uit met Capcom. Op het podium komt Hideaki Itsuno met de aankondiging van Devil May Cry 5. Het is inmiddels tien jaar geleden dat Devil May Cry 4 uitkwam en ze zijn blij om te kunnen melden dat ze teruggaan naar hun roots.

In de trailer zien we dat het hoofdpersonage van Devil May Cry 5 waarschijnlijk weer Nero gaat zijn. We zien hoe hij een robotische arm heeft, waarmee hij vijanden kan vastgrijpen. Daarnaast kan hij zijn metalen vuist ook afschieten als een raket. Wanneer we de game mogen verwachten, is nog niet bekend.

Cuphead

Eerder dit jaar kwam Cuphead uit. De simpele maar bijzonder moeilijke game viel erg in de smaak bij veel gamers. In de loop van 2019 kun je nog eens terug de game induiken, want er is DLC in de maak genaamd The Delicious Last Course. De DLC brengt nieuwe wapens, vijanden en bazen met zich mee. Daarnaast krijg je ook een nieuw personage om mee te spelen genaamd Miss Chalice.

Tunic

Na Cuphead krijgen we een indiegame te zien genaamd Tunic. Tunic is het avontuur van een erg dapper vosje. In een prachtige, stilistische wereld slaat hij zijn slag. We hebben echter nog maar weinig informatie gekregen over de game. Zo weten we nog niet wanneer we de game mogen verwachten.

Jump Force

Wat zou er gebeuren als je je favoriete mangapersonages bij elkaar zou gooien en kijken wie er overeind blijft? Jump Force laat je die vraag stellen. In de game kun je met personages uit onder andere Dragon Ball, Naruto, Death Note en One Piece met elkaar strijden. De game mogen we verwachten in 2019.

Dying Light 2

Hierna komt de narrative director van Techland, Chris Avellone, op het podium om het te hebben over Dying Light 2. Hij vertelt ons dat je je in Dying Light 2 bevindt in de moderne Middeleeuwen. Voedsel en water zijn schaars en tyrannen komen om de hoek om hun slag te slaan. Jij als speler beweegt je hier doorheen en je hebt interactie met de supermachten.

Hoe je met die supermachten omgaat, heeft dus impact op de gamewereld en dat brengt dus consequenties met zich mee. Verder kunnen we natuurlijk de zombies en de melee combat die we kenden uit de eerste game ook weer hier verwachten. Het is nog niet bekend wanneer de game uitkomt.

Battletoads

Na deze duistere game krijgen we een verwarrende announcement trailer van Battletoads. Zoals het ernaar uitziet is de game een remake van Battletoads uit 1991. In deze game speel je met drie anthropomorphe padden met huidproblemen. De game gaat couch co-op ondersteunen tot maximaal drie spelers. Wanneer we de game mogen verwachten, is onbekend.

Just Cause 4

Na dit verwarrende segment gaan we verder naar de aankondiging van Just Cause 4. De game van Avalanche Studios was al een soort van aangekondigd na het lek van Valve, maar nu is het dus officieel. In de trailer zien we de terugkeer van Rico Rodriguez met zijn grappling hook en parachute. Ook de wingsuit die zijn entree maakte in Just Cause 3 is nu weer van de partij.

Zoals elke Just Cause-game speelt deze game zich af in een land hier ver vandaan waar civiele onrust heerst onder een onderdrukkende overheid. De game komt uit op 4 december 2018.

Gears of War 5

Na Just Cause gaan we verder naar wat eerst lijkt op Gears of War 5, maar later een reclame blijkt te zijn voor een Gears of War gethematiseerde Funko-poppen mobile-game genaamd Gears Pop! De mobile game komt in 2019 naar iOS en Android.

Daarnaast is er ook een Gears of War pc-game in de makelij. Dit is echter een compleet andere game dan we van Gears of War gewend zijn. Het is namelijk een turn-based strategiegame genaamd Gears Tactics. De game speelt zich een aantal jaren voor de eerste Gears of War-game af. Deze game komt in 2019 uit voor pc en Xbox One.

Maar uiteindelijk gaat het allemaal om Gears of War 5. Ook deze mogen we verwachten in 2019. In een cinematische trailer zien we hoe er in Kate een persoonlijk conflict woedt na het overlijden van een dierbare. Ze besluit hierna afstand te nemen als militair en gaat op een persoonlijke quest.

Afsluiting?

Tot slot komt Phil Spencer een laatste keer het podium op om de boel af te sluiten. Hij heeft het nog even snel over de richting waar Microsoft Gaming zich op gaat focussen de komende jaren. Het bedrijf gaat investeren in het onderzoeken van kunstmatige intelligentie. Ook willen ze verbeteringen aanbrengen in Cloud Networking, zodat we consolekwaliteit kunnen ontvangen en spelen op alle toestellen die we hebben, dus ook telefoons en tablets.

Ondertussen is Microsoft ook al bezig met het ontwikkelen van de nieuwe lijn consoles. Hier krijgen we echter niet veel meer over te weten. Net wanneer Phil Spencer de zaal een fijne dag wil wensen, wordt de conferentie “gehackt” en wel door CD Projekt Red.

Cyberpunk 2077

Na jaren van speculatie krijgen we eindelijk een trailer te zien van Cyberpunk 2077. We zien een wereld die spat van de jaren tachtig geïnspireerde Cyberpunk. In de straten hangen met neon verlichte borden en mensen hebben protheses en cybernetics.

Aan de andere kant lijkt het volk erg verdeeld. We zien beelden van erg welvarende buurten, maar ook van achterstallige buurten. Het enige wat we verdeeld door de beelden heen zien, is geweld en onderdrukking. Veel meer over de game krijgen we niet te weten en dit is waar de conferentie ophield.

Net als vorige jaar zat de conferentie van Microsoft bommetje vol met games, aankondigingen en nog meer games. Voor welke game ben jij het meest enthousiast? Laat het ons weten in de comments!