Dynamiccon 2017 – Gezelligheid in een knus jasje

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Dynamiccon 2017 – Gezelligheid in een knus jasje

Het is helemaal in om je te verkleden als een personage van je favoriete game, comic, anime, serie of film. Diverse beurzen zijn gewijd aan deze onderwerpen en bieden een scala aan cosplay en de meest kleurrijke mensen. Sommigen trekken enkel een shirt aan van hun favoriet, maar er zijn ook mensen die helemaal uitpakken en zo van je scherm hadden kunnen lopen. Voor deze mensen, en de mensen die er graag naar kijken, was er op 29 januari de eerste editie van Dynamiccon in Eindhoven en Pixel Vault’s Patrick en Rebecca waren aanwezig om van de sfeer te proeven.

Van sommige conventies weet je eigenlijk van tevoren al precies wat je ervan kan verwachten. Met name omdat ze jaarlijks plaatsvinden en je daardoor al een beeld hebt van hoe het eruit gaat zien. Denk bijvoorbeeld aan een Comic Con of Firstlook. In het geval van Dynamiccon wisten we van tevoren niet zo goed hoe het eruit zou zien, gezien het gaat om de allereerste keer dat het plaatsvindt. Als een blanco pagina vertrokken we richten de Dynamo in Eindhoven om te zien wat deze Con ons allemaal zou bieden.

Dynamiccon 2017 - Gezelligheid in een knus jasje

De Dynamo is een vrij klein gebouw met meerdere grote kamers op diverse verdiepingen. Van tevoren vroeg ik me nog af of het kleine formaat van het gebouw ervoor zou zorgen dat je misschien zo uitgekeken bent, maar niks was minder waar. Het formaat was juist van positieve invloed op de conventie, gezien het ontzettend knus was. Allerlei mensen liepen er rond, natuurlijk de cosplayers, waarvan de een nog kleurrijker verkleed was dan de ander, maar ook veel mensen in alledaagse kleding, die juist naar al het moois kwamen kijken. Iedereen stond met elkaar te kletsen, bekend en onbekend met elkaar gelijk, waardoor een heel gezellige en gemoedelijke sfeer ontstond waarin iedereen zichzelf kon zijn en zich op zijn gemak kon voelen.

Wat cosplay betreft liep er eigenlijk van alles rond, sommigen heel bekend en sommigen wat minder bekend, maar overal was duidelijk veel tijd en moeite in gestoken. Mensen die met hele wapens liepen, volledig in een suit of zelfs een volledige dinosaurus, niks leek te gek. Zo liepen er diverse Pokémontrainers en teamleden van Team Skull van Pokémon Sun en Moon, personages van de anime Bleach, verschillende Overwatch-personages en een flink aantal zombies met de een nog enger dan de ander.

Dynamiccon 2017 - Gezelligheid in een knus jasje

Een conventie is natuurlijk geen conventie als er helemaal niks te doen is en wat dat betreft stelde Dynamiccon absoluut niet teleur. In de ruimte waar de main stage zich bevond, werden allerlei dingetjes gedaan om de bezoekers goed bezig te houden. Alles aan elkaar gepraat door een hele enthousiaste vrouw, misschien soms iets té, maar haar vrolijkheid was duidelijk te proeven in de zaal. Kort na de opening van Dynamiccon mochten twee bekende vrouwelijke cosplayers het podium betreden. Het ging om de Zuid-Afrikaanse Kinpatsu en Pretzl van Nederlandse bodem. Naast dat ze hun prachtige outfits kwamen showen, zouden ze ook een Q&A doen, wat mensen uit het publiek de mogelijkheid bood om hen vragen te stellen. Het duurde heel eventjes voordat dit op gang was, het is natuurlijk altijd eng om de eerste te zijn, maar beide dames hebben heel veel vragen uit het publiek kunnen beantwoorden en daardoor cosplayers weer op weg geholpen.

Dynamiccon 2017 - Gezelligheid in een knus jasje

Dit was niet het enige moment op de dag waarop bezoekers vragen konden stellen; in de middag stond namelijk eenzelfde event gepland met Stephanie Joosten. De meesten zullen haar misschien kennen als Quiet uit Metal Gear Solid, maar ze speelt nu ook een rol in een aankomende science fiction-film van Nederlandse bodem genaamd Rekindle, die op dit moment hard bezig is met het vergaren van funding op Kickstarter. Nadat haar een aantal vragen waren gesteld, kwamen de producers erbij, waardoor we ook wat meer over de film kregen te horen, die momenteel nog geen bekende releasedatum heeft. Wat wel direct opviel was de animo voor de Q&A, die in verhouding tot de sessie met Kinpatsu en Pretzl een stuk minder was. Onze eigen fotograaf Patrick werd zelfs letterlijk de microfoon in de handen gedrukt om de eerste vraag te stellen. Toch wisten de bezoekers van de Q&A de ingeroosterde tijd te vullen met allerlei vragen omtrent Rekindle.

Dynamiccon 2017 - Gezelligheid in een knus jasje

Ook konden diverse cosplayers, zowel amateurs als professionals, het podium betreden in een heuse cosplay-wedstrijd. Begeleid door achtergrondmuziek, en helaas een groot computerscherm op de achtergrond, kwamen diverse personen het podium op om hun outfit te tonen. Sommigen maakten er een hele show van, dat zegt niet per se dat het goed was helaas, maar het was erg leuk om naar te kijken. Wat met name goed te zien was, was dat deze mensen heel veel passie hebben voor cosplay en één worden met het personage dat ze nadoen, dit is enorm interessant om naar te kijken en maakt dat jij zelf ook enthousiast wordt. Het kritische oog van diverse gevestigde cosplayers zorgde bij nogal wat deelnemers voor de nodige zenuwen, al zorgden de verzachtende woorden van Kinpatsu voor de gewenste geruststelling.

Als je jezelf liever niet bezighoudt met de dingen die er op de main stage te doen zijn: geen probleem! De organisatoren, die dit overigens vrijwillig hebben opgezet, hadden ervoor gezorgd dat je jezelf ook dan niet hoeft te vervelen. Je kon je stem laten horen door middel van karaoke, of ernaar luisteren en op deze manier plezier maken (op sommige momenten zijn oordoppen zeer aan te raden). Voor mensen die beter willen worden in cosplayen of zelfs nog moeten beginnen, was het ook een zeer leerzame dag. Er werden diverse workshops gehouden die eigenlijk voor iedereen wel wat wils te bieden hadden.

Dynamiccon 2017 - Gezelligheid in een knus jasje

Er waren dus genoeg dingen te doen om je te vermaken, maar de kern van de dag lag hem vooral in het genieten van en samen met mensen die dezelfde passie delen. Zoals ik hierboven al beschreef, lijkt niks te gek, domme vragen bestaan niet en iedereen staat open om lekker met elkaar te kletsen. De gezelligheid was, naast alle leuke dingen die er te doen waren, een van de grote successen van Dynamiccon. De dag was zeer zeker geslaagd, dus nu zit er nog maar één ding op: hopen op een tweede editie. Als we de plannen van de organisatie mogen geloven, zit dat wel snor. Er wordt zelfs al gesproken over een tweedaags evenement de volgende keer.

Mocht je om de een of andere reden er niet bij hebben kunnen zijn en baal je nu als een stekker dat je al die schitterende cosplay goodness hebt gemist, geen nood! We will hook you up. Speciaal voor de thuisblijvers zetten we de beste, leukste en grappigste cosplayers voor je op een rijtje.