Dota 2-team gediskwalificeerd door Face-it om muis

Dota 2-team gediskwalificeerd door Face-it om muis

Dat eSports een serieuze business is, dat is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden door de enorme prijzen die te winnen zijn in de toernooien, die kunnen oplopen tot vijftien miljoen dollar. Dit bekent dan ook dat de regelgeving steeds strenger wordt, wat nadelige effecten kan hebben voor overtreders.

Het Peruvaanse Dota 2-team Thunder Gaming is gediskwalificeerd van het Valve-toernooi waar een hoofdprijs van vijftien miljoen dollar te winnen was. De reden van hun straf: het gebruiken van een te technische muis. De muis in kwestie was een Razer Synapse 3 gamingmuis die gebruikt was tijdens hun wedstrijd tegen Torus op 19 juni. De muis bevat programmeerbare knoppen waar macroscripts op te programmeren zijn.

Het is gebleken dat deze macro scriptszijn gebruikt tijdens het gebruik van Meepo, een personage dat eigenlijk bestaat uit meerdere personages. Het gebruik van dit hulpmiddel maakt het aanzienlijk simpeler om het complexe personage te besturen. Face-It, de organisator van het evenement, vindt dat het gebruik van deze muis de mogelijkheid geeft om een oneerlijk voordeel te geven aan een team en wordt dus geclassificeerd als valsspelen.

Thunder Gaming ontkent vooralsnog dat software van deze aard gebruikt is tijdens de game, maar dit valt uiteraard niet te bewijzen. Vooralsnog handhaaft Face-It deze regelgeving en heeft geen verder commentaar gegeven op de ontkenning.