DOTA 2 probeert community gezonder te maken met nieuwe update

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
DOTA 2 probeert community gezonder te maken met nieuwe update

Het is bekend dat een avondje DOTA 2 spelen een stressvolle aangelegenheid kan zijn. Spelers worden vaak boos wanneer ze verliezen en uiten dit dan via verbale extremen of via het intentioneel feeden aan het vijandelijke team. Valve doet via hun nieuwe update een poging om DOTA 2 weer spelervriendelijk te maken.

De update van 20 april 2017 brengt een aantal grote veranderingen naar de game van Valve. De meest drastische verandering is de verplichting om een telefoonnummer te koppelen aan één Steam-account op het moment dat je ranked matches wil spelen. Het is nu al mogelijk om een telefoonnummer te koppelen en vanaf 4 mei 2017 is het niet eens meer mogelijk om een ranked match te spelen zonder een account die gekoppeld is aan een telefoonnummer. Het idee hierachter is dat elk individu maar één hoofdaccount kan hebben en bij kan dragen in ranked matches. Het doel hiervan is om smurfaccounts en ‘MMR-boosting’ tegen te gaan. Het is mogelijk om een telefoonnummer te verwijderen van een geactiveerde account en zo een nieuw nummer toe te voegen. Het duurt daarna wel drie maanden voor het verwijderde nummer opnieuw geactiveerd kan worden.

Het is ook een poging van Valve om de servers op te schonen van trollen en ander spelers die de sfeer verpesten. Aan de gekoppelde account is een soort reputatie gebonden. Wanneer een speler vaak gerapporteerd wordt voor het verstoren van games door hun gedrag, zal deze vaker in matches gestopt worden met spelers die zich ook misdragen. Dit concept is niet nieuw. Ongeveer een jaar geleden werd hetzelfde concept in Counter-Strike: Global Offensive doorgevoerd onder de naam ‘Prime Matchmaking’. Over het algemeen is dit door de community positief ontvangen. Met deze kennis hebben ook veel DOTA 2-spelers een positief vooroordeel over dit deel van de update.

Met deze update komt ook de mogelijkheid tot ranked solo queue terug. Wanneer deze functie wordt gebruikt, is het onmogelijk om in een game te komen waar een party aanwezig is. Er zijn ook veranderingen doorgevoerd in het matchmaking-proces van party queues, waardoor de games beter gebalanceerd worden.

Ten slotte is het niet meer mogelijk om vanuit Zuid-Afrika, India en Dubai ranked matches te spelen, aangezien deze servers te weinig gebruikt worden volgens Valve.