Domina – Strijd op leven en dood op het heilige zand van de gladiatoren arena

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Domina – Strijd op leven en dood op het heilige zand van de gladiatoren arena

Dolphin Barn brengt je in Domina naar het heilige zand wat ligt in de beroemde gladiatoren arena’s in het tijdperk van de Romeinen. Het is aan jou om een legende te trainen die zich mag kronen tot een ware kampioen. Voor degenen die de serie Spartacus hebben gezien is deze game een absolute verrijking.

Voor degenen die de serie Spartacus niet gezien hebben een korte uitleg: je speelt als een Domina, de Romeinse vrouw des huizes en leider van haar eigen ludus. Zoals het een echte Romein betaamt heb je een hoop slaven onder jouw hoede en leid je hier jouw eigen gladiatoren op. De slaven trainen, eten en slapen onder jouw hoede en zetten hun leven voor jou op het spel in de arena. De game is nu nog in ontwikkeling en is nu nog als bèta-versie beschikbaar op Steam.

 

Leven en dood liggen dicht bij elkaar

Na vele trainingssessies voel je dat het tijd is om een gevecht aan te gaan. Om de zoveel dagen krijg je een gevecht aangeboden om aan mee te doen. Wanneer je besluit één van deze gevechten aan te gaan, kun je de tegenstander uitgebreid analyseren. Het is ook raadzaam dat te doen. Bekijk het type gladiator en zijn statistieken en pas daar jouw keuze op aan, bij sommige gevechten mag je één gladiator de ring in sturen, terwijl je op andere momenten met meerdere gladiatoren de arena mag betreden. Mocht je tot de conclusie komen of een onderbuikgevoel hebben dat je gaat verliezen, neem dan niet het risico. Niets is zo zonde als een dode kampioen, zeker als het die van jou is.

Er zijn drie verschillende type gladiatoren in de game: een Thraex die vecht met zwaard en schild, een Murmillo die vecht met in beide handen een zwaard en een Retiarius die vecht met een speer, net en schild. Alle drie hebben ze hun eigen kwaliteiten en voordelen. Het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden en mee te laten wegen in jouw keuze voor welke gladiator je kiest en of je überhaupt mee wil doen aan het gevecht.

In de arena nemen de gladiatoren het tegen elkaar op en is het wachten op de uitkomst, tenzij je ervoor kiest om zelf de ring in te stappen. Met de juiste upgrades kun je jouw kampioen besturen en jouw tegenstander tot moes slaan. In het begin is dit vrij moeilijk, maar na een tijdje begin je het door te krijgen en rijg je de overwinningen aan elkaar. Bij het winnen van een duel krijg je variërend geld, nieuw bloed in de vorm van slaven en eten en drinken. Met deze prijzen kun je verder met het ontwikkelen van jouw ludus.

Het doel van de game is om jouw gladiatoren te laten kronen tot de beste, dit doe je door mee te doen aan zogenoemde kampioenswedstrijden. Hier neem je het op tegen de huidige kampioen van een gebied en wanneer je diegene verslaat herberg jij de nieuwe kampioen van dit gebied. Pas nadat je alle huidige regionale helden hebt verslagen, kun je jezelf een ware Domina noemen.

Domina - Strijd op leven en dood op het heilige zand van de gladiatoren arena

 

Statistieken zijn enorm belangrijk

Domina werkt met statistieken. Elke gladiator heeft vier belangrijkste kwaliteiten: behendigheid, verdediging, aanval en kracht. Dit zijn de belangrijkste kwaliteiten waar je rekening mee moet houden. Ook dien je te letten op het uithoudingsvermogen, rust en de hoeveelheid levenspunten. Elke nieuwe slaaf start op 0 op alle belangrijkste kwaliteiten en door middel van training kan je hem beter maken. Ook gewonnen gevechten maakt een gladiator beter, maar daarvoor moet hij eerst wel sterk genoeg zijn om een kans te hebben om een tegenstander te verslaan.

Training is daardoor het belangrijkste aspect van de game. Zonder training zal je nooit de top bereiken. Een kleine tip: bij de Doctore kun je aanvinken dat je automatisch wil trainen, waardoor je niet constant de gladiator hoeft aan te klikken om te trainen.

Verder is de Doctore, een oud-gladiator die zijn diensten aanbiedt aan jou, een handige tool om jouw slaven op te leiden tot volwaardige gladiatoren. Ook is hij een belangrijk aspect voor jouw ludus. Bij hem zijn namelijk upgrades beschikbaar. Het kost tijd om de upgrades te ontwikkelen, maar ze helpen om een betere strijd te kunnen leveren in de arena en daardoor gevechten als winnaar af te sluiten. Ondanks dat het geld kost, is het de moeite waard om te investeren in deze upgrades.

Domina 
 Gamecensor

 

Romeinse politiek is heftig

Zowel de Magistrate (politieke leider) als de Legate (generaal in het Romeinse leger) zullen jou om verschillende gunsten vragen. Vaak doen ze dit tegelijkertijd, waardoor je voor één van beide of voor jezelf moet kiezen. Wanneer je weigert van dienst te zijn worden ze boos en zakt hun waardering voor jou. Natuurlijk zijn de mannen ook om te kopen met wijn, waardoor ze weer gunstig gestemd zijn over jouw bewind. Als hun waardering voor jou tot het nulpunt daalt, gebeurt er overigens niets en ondervind je er geen negativiteit van. Je kan de mannen dus rustig laten zaniken.

De gunsten variëren van het inleveren van een jong slavenmeisje aan de vieze mannetjes, tot het uitlenen van jouw slaven om hen te beschermen. Elke keuze heeft een consequentie die positief of negatief uit kan pakken. Jammer hieraan is dat de antwoorden altijd dezelfde consequentie hebben, waardoor je na verschillende spellen precies weet wat de beste keuze is voor de vragen.

 

Look & Feel

De look en feel is nog wat matig. De graphics zijn niet zoals we gewend zijn van een hedendaagse game, maar zetten wel het ouderwetse sfeertje neer. Ook voelt het soms een beetje saai aan. Je bent voornamelijk bezig met het trainen van de gladiatoren, maar dit kan ook automatisch. Daarnaast is het gevechten accepteren en eten en drinken inkopen, dit voelt op een gegeven moment een beetje van hetzelfde.

Daarnaast is het nogal eens voorgekomen bij mij dat ik zeker wist dat ik een gevecht zou winnen met één van mijn stergladiatoren, maar kansloos verloor en daarbij alle investeringen aan geld en tijd voor niks bleek te zijn. Daarnaast is het moeilijk om meerdere toppers tegelijkertijd te produceren, maar dat is nu juist het doel van de game. Met meerdere uitstekend getrainde gladiatoren is het een stuk makkelijker om de top te bestormen. Het ligt dan ook vooral aan jouw inzicht en oordeel of je een gevecht winnend kan afsluiten om jouw gladiatoren in leven te houden.

Domina 
 Gamecensor

 

Domina is een game met veel mogelijkheden, die op dit moment nog in verdere ontwikkeling is. Het concept is in ieder geval veelbelovend en heeft veel potentie. De verschillende aspecten maken het nu al leuk om te spelen en tot een echte uitdaging. Je waant jezelf al snel een echte domina en bouwt een kleine band op met jouw topgladiator. Het is dan ook sneu wanneer hij sterft, door een verkeerde keuze van jou. Er zijn nog een hoop verbeterpunten aan de game, maar als de updates blijven komen en echte verbeteringen inhouden is dit een game om in de gaten te houden.