Dit luisterde de redactie in 2018

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Dit luisterde de redactie in 2018

Het einde van het jaar is traditiegetrouw de tijd voor lijstjes en jaaroverzichten. De beste game, een hoogtepunt of een lijst met uitgevers die onderuit gingen. Natuurlijk is het mogelijk om zo’n lijstje op gevoel te maken. In sommige gevallen is er echter zo veel data, dat het een stuk makkelijker is om zo’n overzicht kwantificeerbaar te maken. Spotify heeft bijvoorbeeld zo’n enorme bak aan data en dus kwamen ze met Spotify Wrapped, een persoonlijk jaaroverzicht voor iedere gebruiker. Wat bij ons natuurlijk de logische vraag opriep: waar luisterde de redactie naar in 2018?

Het principe van Spotify Wrapped is redelijk simpel: je logt in met je Spotify-account op deze website en je krijgt een persoonlijk overzicht te zien met jouw data. Welk nummer luisterde je als eerste dit jaar? Wie was je favoriete artiest? Hoeveel minuten heb je dit jaar naar muziek geluisterd via de dienst? Hoewel het voor jou als gebruiker waarschijnlijk heel erg bekend aan zal voelen, is het voor anderen een mooie blik in wie jij bent. Dus hebben we aan een aantal redactieleden eens gevraagd om hun lijstje uit te draaien en te vertellen waar zij naar luisterden.

Kevin – Aantal minuten geluisterd: 91.690

Wie mij ondertussen een beetje kent, zal weinig hele grote verrassingen zien in mijn jaaroverzicht van 2018. De grote Nederlandse artiesten van de jaren 80 en 90 zijn mij met de paplepel ingegoten en dat is iets wat eigenlijk altijd wel is blijven hangen. Namen als Bløf, Acda en De Munnik, Rob de Nijs en André Hazes komen nog altijd met regelmaat voorbij. Toch steekt er één band met kop en schouders bovenuit qua aantal geluisterde uren en dat zijn de heren van De Dijk. De swingende rock en soul gepaard met herkenbare onderwerpen blijven altijd een genot om naar te luisteren, zowel thuis als in een concertzaal.

Naast wat uitstapjes naar bijvoorbeeld klassieke muziek (voor de gamers onder ons is GENTLE LOVE een echte aanrader), staat er nog één opvallende naam op de lijst: die van Lin-Manuel Miranda. Niet vanwege zijn muziek in de film Moana of zijn rol in de nieuwe Mary Poppins-films, maar vanwege het meesterwerk bekend als Hamilton: An American Musical.

De soundtrack van de musical die al sinds jaar en dag steevast is uitverkocht, heeft al zo vaak door mijn hoofdtelefoon en speakers geklonken, dat ik praktisch iedere zin kan meezingen / rappen, hoe vals het dan ook mag klinken. Het bijzondere aan Hamilton is dat het niet je standaard-musical is, maar eentje zwaar geïnspireerd door rap, de Afro-Amerikaanse cultuur en pop culture. Dat terwijl het gaat over het ontstaan van de Verenigde Staten, in het bijzonder over de ‘vergeten’  Founding Father, Alexander Hamilton. Mocht je er nog nooit wat van hebben gezien of gehoord, dan stel ik voor dat je daar snel verandering in brengt!


Rohald – Aantal minuten geluisterd: onbekend

Als Zeeuwsche student weiger ik te betalen voor muziek als het ook gratis kan, al moet ik dan wel reclames tolereren natuurlijk. Daarom heb ik altijd geweigerd om een Spotify-account aan te maken en gebruik ik voor de gemakzucht al jaren de browser based service van Spotify. Ik kan jullie dus niet verblijden met een absurd aantal minuten dat ik geluisterd heb naar rare muziek. Dat gezegd hebbende kan ik natuurlijk wel het een en ander vertellen over wat ik luister, want ik weet zeer goed wat ik leuk vind.

Laten we beginnen met het overduidelijke. Mocht je me ooit gezien hebben tijdens een van mijn live streams, dan komt het waarschijnlijk niet als een verrassing dat ik graag naar zware muziek luister. Mijn favoriete band is al jaren Opeth, maar ook Monuments pomp ik graag snoeihard mijn oorschelpen in. Los van harde muziek, kan ik ook erg genieten van de jazz. Vaak zet ik tijdens het schrijven van artikelen Kind of Blue van Miles Davis of Giant Steps van John Coltrane op. Dit valt inmiddels al onder de klassieke jazz, maar ik luister ook bijzonder graag naar de de grote grijze massa die jazz-fusion heet.

Snarky Puppy, Bonobo en Animals As Leaders zijn allemaal radicaal anders, maar dienen allemaal wel om dezelfde ‘itch’  te krabben. Het hangt natuurlijk allemaal net af van waar ik op dat moment zin in heb. Waar het voor mij uiteindelijk allemaal om draait, is dat de muziek uitdagend moet zijn. Echter moet het voor mij nog wel muzikaal genoeg zijn, zodat het ver genoeg weg blijft van de avant garde en expressionistische uitingen die er in de muziekwereld te vinden zijn.


Manja – Aantal minuten geluisterd: 22.008

Uit mijn Spotify-lijstje van 2018 komt één duidelijke winnaar naar voren en dat is Amorphis. Ik had het misschien ook wel kunnen weten, want ik heb het nieuwste album van deze Finse metalband maandenlang helemaal stukgedraaid. Wat een fantastische muziek! Ruig, maar toch melodisch. Onvoorspelbaar, maar ook heel catchy. Ik kon er geen genoeg van krijgen.

Blijkbaar is mijn favoriete genre daarentegen toch pop en dat komt door de vele uren luisteren naar guilty pleasures als Demi Lovato (dat nummer Solo is echt een oorwurm), Shakira, Taylor Swift, Britney Spears en natuurlijk de Backstreet Boys, die dit jaar twee nieuwe singles hebben uitgebracht. Kevin en Nick!! hartjes hartjes. Tsja, ik schaam me er wel een beetje voor, maar ik geniet er meer van dan dat ik me schaam!

Ook gamemuziek neemt een belangrijke plek in op mijn lijstje. Een ontdekking van dit jaar was de soundtrack van Child of Light. Simpele maar prachtige melodieën en de rustgevende stem van Coeur de Pirate. Echt een aanrader! Verder luisterde ik graag de muziek van Okami,  Zelda en all-time favourite Skyrim.

En Loreena McKennit. Het doet deze koningin van de Keltische volksmuziek geen eer aan, maar haar stem is het enige dat me kan motiveren om te gaan afwassen.


Robert – Aantal minuten geluisterd: 23.440

Bovenaan mijn Spotify Wrapped-lijstje staan The Beatles en Taylor Swift, wat mijn 2018 redelijk goed samenvat. The Beatles zijn namelijk een grote rode draad sinds ik een jaar of twaalf ben en dat was dit jaar gelukkig niet anders. Daarnaast kan ik sinds dit jaar moeilijk meer zeggen dat Taylor Swift een guilty pleasure is als ik naar de frequentie kijk waarmee ik naar 1989 en Reputation heb geluisterd. Ik heb me er lekker bij neergelegd en 1989 inmiddels ook op vinyl in huis. Haters gonna hate.

Andere prominenten in mijn lijst zijn First Aid Kit, die ik dit jaar ook live heb mogen zien in Paradiso. De twee Zweedse zusjes Söderberg hebben misschien wel hun beste album tot nu toe uitgebracht dit jaar. Een plaat in een jaar grijsdraaien is volgens mij niet mogelijk, maar ik ben met Ruins aardig op weg. Hun live-optreden was indrukwekkend, in het bijzonder dankzij hun nummer You Are The Problem Here, dat ze schreven in het kader van #MeToo, met de oproep om vrouwonvriendelijk gedrag keihard aan te pakken in al zijn vormen.

In 2018 ben ik veel meer podcasts gaan luisteren en het is tof dat Spotify wrapped deze ook meeneemt in het overzicht. Met stip bovenaan staat Hello From The Magic Tavern, dat bol staat van geïmproviseerde absurditeiten die zich al dan niet afspelen in een magisch land genaamd Foon. Lekker geeky dus. Verder heb ik Beautiful Anonymous ontdekt, dat alles behalve verzonnen is en lang niet altijd grappig. Het zijn heftige telefoongesprekken over de belangrijke zaken in het leven en de worstelingen die wij allemaal doormaken. Echt een aanrader. Het absolute podcast-hoogtepunt van 2018 was voor mij echter Rabbits. Daar ga ik verder ook niets over zeggen, luister maar gewoon.


Zoveel mensen, zoveel muzieksmaken zullen we maar zeggen. Natuurlijk zijn we ook benieuwd wat er op jouw muziekoverzicht van 2018 stond. Laat het ons weten in de reacties, of praat erover mee in onze Discord-community server.