Disney stopt met ontwikkeling van games; stapt over op licentiemodel

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Disney stopt met ontwikkeling van games; stapt over op licentiemodel

Mediagigant Disney heeft aangekondigd te stoppen met de ontwikkeling van games. In plaats daarvan stapt het bedrijf over op een licentiemodel voor de verschillende merken die het heeft. Dit betekent ook dat verdere ontwikkeling van Disney Infinity stop wordt gezet.

Het nieuws kwam dinsdagavond laat naar buiten. Tijdens een vergadering met aandeelhouders maakte de gigant bekend te willen stoppen met de ontwikkeling van games. Daarbij komt de ontwikkeling van Disney Infinity ook stil te liggen. John Blackburn, senior vice-president bij Disney, had er het volgende over te zeggen:

Zoals jullie misschien wel weten hebben we de moeilijke beslissing genomen om de productie van Disney Infinity stop te zetten. Vanaf het begin hebben we de game gebouwd voor jullie, onze fans, en ik wil jullie dan ook bedanken voor niet alleen jullie steun de afgelopen jaren, maar ook voor het maken van een community die Disney Infinity meer maakte dan alleen een game. Ons doel voor Infinity was om de beste verhalen van Disney naar huiskamers over heel de wereld te brengen en met jullie steun is dat ook gelukt. We hopen dat jullie net zo veel plezier hadden met het spelen als dat wij hadden met het maken van de game.

Er komen nog twee uitbreidingen voor de game, maar daarna zal het gedaan zijn met het ‘toys-to-life’-platform van Disney. Het zal dan gaan over de uitbreiding voor Alice Through the Looking Glass in mei en Finding Dory in juni.

Het feit dat men stopt met de interne ontwikkeling van games heeft ook impact op de studio die verantwoordelijk was voor die games, Avalanche (niet te verwarren met de studio achter Just Cause). Deze studio zal in het geheel verdwijnen en het personeel zal op straat komen te staan.

Toekomstige games rondom Disney-merken zullen worden gemaakt via een licentiemodel. Daarbij mogen andere ontwikkelaars een licentie afnemen bij Disney om een dergelijke game te ontwikkelen, zoals EA nu doet bij Star Wars-games. Jimmy Pitaro, hoofd Consumer Products en Interactive Media bij Disney, zei daar tegenover Comicbook.com het volgende over:

Na een grondige evaluatie hebben we onze aanpak met betrekking tot consolegames aangepast en zullen we overgaan op een licentiemodel.

Hoewel de gigant dus lijkt te stoppen met de ontwikkeling van consolegames heeft de studio niets aangekondigd over hun mobiele games. Mogelijk zullen deze dus gewoon intern ontwikkeld blijven worden.