Discussie: Sony, Microsoft en Nintendo

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Discussie: Sony, Microsoft en Nintendo

De E3 zit er zo goed als op, dus een goed moment om de balans op te maken tussen de grote jongens. Hebben Sony, Microsoft en Nintendo alles uit de kast gehaald of kunnen we duidelijke verliezers en winnaars aanwijzen? De redactie in discussie.

Microsoft had als enige een nieuw stukje hardware te presenteren, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat ze daarmee ook meteen de E3 domineerden. Uiteindelijk moeten er toch games gespeeld worden en op dat gebied dingen Sony en Nintendo zeker mee. We maken de balans op.


Robert Zomers: Microsoft beet het spits af en als ik kijk naar enkel de presentaties, dan heeft Microsoft het meeste indruk gemaakt. Na de aankondiging en het tonen van Project Scorpio de Xbox One X kwam er een barrage aan games op ons af. Weliswaar een aantal titels die we al kenden en misschien niet heel veel exclusives, maar het was heerlijk om naar te kijken en er zaten heel veel toffe titels tussen. Spencer roept telkens dat het om de games gaat en voor een presentatie waarin een console de hoofdrol speelde, heeft hij laten zien dat het inderdaad om de games gaat.

Xbox One X 
 Pixel Vault

Rohald De Bruyne: Voor mij gaat de E3 maar om één ding: games. En als het even mee mag zitten: retegoede games. Voor mij heeft Microsoft hier duidelijk gewonnen. Zoals Robert al zei was het gehalte aan games hoog. Waar ik dan weer wel vraagtekens bij had, was die auto aan het begin. Maar verder was het zoals ik het graag zie, zonder poespas of geneuzel of DLC voor een game van een jaar oud. Als ik dit wel graag had gezien, was ik misschien meer tevreden geweest met de presentatie van Sony.

Jordy Nieuwenhuis: Ik ben blijkbaar wat minder enthousiast dan jullie als het gaat over Microsoft. Veel titels inderdaad, maar geen waarvan ik denk “wauw daar heb ik echt zin in”, behalve dan misschien Ori and the Will of the Wisps. Qua exclusieve games doet Sony het in mijn ogen dan een stuk beter, al waren er geen nieuwe aankondigingen afgezien van de remake van Shadow of the Colossus. Nieuwe gameplay zien van de toffe games die eraan zitten te komen, daar gaat mijn bloed wel sneller van stromen. Maar wat dachten jullie dan van de Pokémon RPG en Metroid 4-aankondiging voor de Switch die uit het niets kwamen?

Kevin Rombouts: Okay, okay. Het is wel weer duidelijk dat ik me er mee moet gaan bemoeien, want wat slaan jullie alle drie de plank hard mis zeg. Microsoft schitterde met haar console, want ondanks dat er 42 games op het podium waren, was maar een handjevol interessant. Lees Forza Motorsport 7, Assassin’s Creed Origins en Anthem (met bonuspunten voor Crackdown 3, want Terry Crews). Sony daarentegen had de Grote Update Show op de agenda staan met games waarvan we alles al wisten, alleen nu met de info dat ze nog een eindje weg zijn.

Discussie: Sony, Microsoft en Nintendo

Naar mijn mening mogen van deze drie de top credits gaan naar Nintendo. Vooral omdat de Japanse gigant er al met een enorme achterstand in ging (meer daarover hier). Ze hebben laten zien dat mijn Nintendo Switch een waardevolle investering is geweest, in tegenstelling tot voorgaande consoles. Dan heb ik het niet over games die ooit misschien een keer gaan komen (sorry Jordy, maar buiten een ‘Oh joy’ momentje dacht ik niet aan die twee titels), maar games waar ze echt al wat van lieten zien ondanks dat ze volgend jaar pas uitkomen. Vooral van Kirby werd ik gewoon ontzettend vrolijk en ook op Super Mario Odyssey kan ik echt niet meer wachten.

Robert Zomers: Sony belandt wat mij betreft ook onderaan, ik vond het erg karig. Nintendo had eigenlijk ook een best aardige line-up klaar staan, maar verpeste het in hun opening. Een Pokémon RPG voor de Switch teasen en vervolgens helemaal niets melden, is gewoon nogal teleurstellend. Hetzelfde geldt voor Metroid Prime, al denk ik dat de fans van die franchise wel enigzins tevreden zijn gesteld met de last-minute aankondiging van Metroid: Samus Returns voor de 3DS.

Afgezien van de tweede Pokémon-teleurstelling in een paar weken tijd, moet ik inderdaad erkennen dat Kevin gelijk heeft: het komende jaar ga je geen spijt krijgen van het kopen van een Switch. Dat gezegd hebbende blijft Microsoft voor mij de winnaar. Ze hebben minder exclusives dan Sony, maar hoe dan ook heel veel games voor hun console. Daarnaast zou ik voorlopige exclusives als PlayerUnknown’s Battlegrounds niet onderschatten. Tel daar de scherp geprijsde Xbox One X bij op en dan moet ik toch tot de conclusie komen dat Nintendo en Sony daar niet bij in de buurt kwamen.

Playerunknown's Battlegrounds 5 
 Pixel Vault

Rohald De Bruyne: Sure. Er komen games uit voor de Switch, maar om te zeggen dat we in onze handjes moeten klappen omdat er een jaar na de release van de Switch games uitkomen, vind ik nogal ver gaan. Dit is meer voor een discussie buiten de E3, maar ik wil het toch even zeggen, ook al is het een open deur. Waar the hell is Nintendo mee bezig? We zagen het ook al met de Wii U, die digitale bibliotheek was zo uitgedroogd dat de Sahara vroeg of hij niet een glaasje water wilde. En met deze versie van hun console leek het bijna weer zo te gaan.

Toegegeven, er komen nu games uit. Exclusieve games voor de Switch. Maar hoeveel zijn dat er nou echt? Zeven als je de Pokémon RPG niet meetelt, want laten we eerlijk zijn, dat zal nog wel even duren. En hoeveel daarvan zijn doorborduursels op reeds bestaande IP’s? Zes. Game na game zijn het slechts flauwe variaties op games die we al 15+ jaar spelen. Waar is de innovatie? Naar mijn gevoel zit Nintendo nog steeds met z’n hoofd in de wolken na een daverend succes in het verleden. Maar beseffen ze niet dat de wereld langzaam maar zeker klaar is met de Yoshi’s, Kirby’s en Super Mario’s? Ik weet dat ik dat in ieder geval wel ben…

Jordy Nieuwenhuis: Blijkbaar blijft de animo voor de Nintendo-spellen hoog genoeg, anders zouden ze niet meer gemaakt worden. Ik denk dat het ondertussen ons als doelgroep een beetje gepasseerd is. Vroeger was het inderdaad helemaal geweldig maar tegenwoordig niet meer. Ze brengen ook nog steeds Call of Duty en Battlefield uit, die hebben ondertussen ook evenveel delen als de Yoshi’s, Kirby’s en Mario’s.

Mario + Rabbids Kingdom Battle 
 Pixel Vault

Microsoft staat in mijn ogen onderaan de lijst van deze drie. Leuk hoor zo’n 6 teraflops halve computer, maar waar blijven die goede AAA-titels ervoor? Met alleen Forza ben ik niet onder de indruk, maar dat is misschien omdat ik persoonlijk niet van racegames houd. En ik kan ook niet echt zeggen dat die aangekondigde indies de kracht uit de Xbox One X halen. Als ze Scalebound nou niet hadden gecanceld, was het misschien nog interessant geweest.

Kevin Rombouts: Na de E3 zijn we één ding zeker: eens gaan we het in ieder geval niet worden. Maar dat maakt niet uit, iedereen mag zijn eigen mening hebben. Zelfs als ‘tie fout is natuurlijk.


Zie jij wel een duidelijke winnaar van de E3 bij de drie grote console-boeren of wil je gewoon graag vertellen waarom Kevin ongelijk heeft? Laat het ons weten in de comments!