Diablo 3 (Switch)

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Diablo 3 (Switch)

Blizzard en Nintendo staan niet bekend om hun vele samenwerkingen. Er verschenen tot nu toe slechts drie games van Blizzard op een Nintendo-apparaat en dat was op de Gameboy Advance. Toch troffen we Blizzard vorige week bij Nintendo en dat heeft natuurlijk alles te maken met de aankomende release van Diablo 3 op de Switch.

Blizzard had vorige week een mooie kist met daarin vier keer een Switch afgeleverd bij Nintendo. Op deze consoles stond een al speelbare versie van Diablo 3 en wij gingen langs om te checken of de game een beetje tot zijn recht komt op de console van Nintendo. Want hoewel de mogelijkheden die de Switch biedt met de Joy-Cons en handheld-modus veelbelovend zijn, hadden wij zo onze twijfels of alle demonen wel netjes op het scherm getoverd kunnen worden door de console.

Hack’n Slash op papier

Het is wat vreemd om een game uit 2012 opnieuw te spelen voor een hands-on, maar voor Diablo 3 maken we uiteraard graag een uitzondering. Zeker als dit op de Nintendo Switch is, want in theorie is deze console gemaakt voor deze game. Gelukkig was dat lichtje ook gaan branden bij Blizzard.

Het idee dat je waar je ook bent lekker demonen kunt afslachten is natuurlijk perfect. In handheld-modus je treinreizen een stuk aangenamer maken door je Demon Hunter nog even een paar levels omhoog te krijgen behoort dan opeens tot de opties. Daarnaast biedt de Switch ook mogelijkheden als het gaat om het gebruik van de hardware die de console heeft. Wat heeft Blizzard bijvoorbeeld bedacht bij de motion controls van de Joy-Cons? En het touchscreen van de Switch? We hebben het allemaal kunnen proberen in een uitgebreide speelsessie.

Console port

De discussie of Diablo 3 nu op pc of console thuishoort laten we voor nu even achterwege, maar het mag duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met de console-versie van de game. Gelukkig heeft Blizzard deze niet in zijn geheel opnieuw hoeven te ontwikkelen, want de game is reeds verschenen op Xbox 360 en One en PlayStation 3 en 4. Dat betekent niet eindeloos met je muis klikken, maar gewoon lekker met de controller je personage door de zee van demonen sturen.

Je vaardigheden en aanvallen zijn verdeeld over de schouder-knoppen en a, b, x, en y. Elke knop heeft een aantal vaardigheden die je eraan kunt koppelen en je mag zelf een keuze maken welke je neemt. Met verschillende combinaties kun je zo de speelstijl van de klasse naar je hand zetten, net als op pc. Daarmee doet de consoleversie niet onder voor pc en zijn zelfs de complexe, diepe menu’s van de game goed ingericht voor het besturen met de controller.

Diablo 3 Switch 
 Pixel Vault

Het slepen van items is vervangen door het direct uitrusten van items met een druk op de knop en de verschillende slots kun je beheren door middel van een selecteerwiel. Wanneer je de pc-versie gewend bent is het even wennen, maar het werkt zonder problemen. Nu was dit al het geval bij de andere console-versies, dus echt nieuwe informatie is dit niet. Wel was het de vraag hoe de versie op de Switch eruit ging zien.

Handzame duivel

Wat niet een-op-een kon worden overgenomen zijn de grafische instellingen, aangezien de Switch over aardig wat minder vermogen beschikt dan de andere consoles van deze generatie. Al had Blizzard natuurlijk wel het geluk dat Diablo 3 inmiddels wat gedateerd is en de graphics niet aan de hoge kant van het spectrum zitten op dit moment.

Toch mogen ze tevreden zijn bij Blizzard, want Diablo 3 op de Switch doet zeker niet onder voor de reeds uitgebrachte versies. Op televisie was er geen verschil te zien, ook niet als er honderd spinnen door het beeld heen krioelen en je allemaal tegelijkertijd proberen te vergiftigen met groene plassen gif. Dat gold zowel voor een singleplayersessie als in lokale multiplayer, maar over dat laatste zo meer.

Diablo 3 Switch 
 Pixel Vault

Voor mij was het belangrijkste dat Diablo 3 ook in handheld mode lekker speelde, want dat is de grote meerwaarde van deze versie en van de Switch in het algemeen. De hybride console kun je gewoon meenemen als je je huis en televisie moet achterlaten en in de trein of op locatie lekker verder levellen.

Dat gaat met Diablo 3 net goed. Hoewel ik toch een beetje het gevoel had dat het een beetje een gepriegel was, ziet de game er in handheld-modus scherp uit, draait alles lekker vloeiend en zakt de fps ook niet in als er een keer wat meer duivels over het scherm lopen. Of dit ook een exacte stabiele 60 frames per seconde waren, is lastig te zeggen, maar de game zat ruim boven de 30 frames per seconde.

Samen rollen

Diablo 3 kun je dus straks zonder problemen mee op pad nemen en het slachten van hordes monsters lekker voortzetten. Waar ik stiekem ook op gehoopt had, was dat de extra functionaliteiten die de hardware biedt zouden worden benut. Helaas kwam ik erachter dat tijdens het spelen van de versie die wij hebben het touchscreen in ieder geval niet responsief bleek. Je kunt de game dus alleen bedienen met de knoppen van de controller

Diablo 3 Switch 
 Pixel Vault

Wat wel leuk is, is dat wanneer je met de Joy-Cons speelt, je kunt rollen door een van de Joy-Cons te schudden. Zeker wanneer je wat meer geoefend raakt met deze manier van besturen, kun je hier leuke combo’s mee maken en op moeilijkere niveaus de vijanden makkelijker ontwijken.

Wat ook tof is, is dat je lokale multiplayer kunt spelen op de televisie met een console of samen kunt spelen met meerdere Switches. Dit is waar de Switch-versie van Diablo 3 een groot verschil kan maken ten opzichte van de eerdere versies. Waar het nogal een gedoe is om je PlayStation 4 mee te nemen om een goede LAN-sessie te houden met wat vrienden, kun je met het grootste gemak je Switch in je tas gooien en met je eigen personage verder spelen. Uiteraard is er ook een online multiplayer voor wanneer je medespelers liever op afstand houdt, deze was tijdens onze hands-on-sessie alleen nog niet live.

Comeback

Blizzard is goed opweg om op 2 november een mooie comeback bij Nintendo te gaan maken. De Switch-versie van Diablo 3 doet niet onder voor die van pc of de andere consoles. Sterker nog, het feit dat je de console mee kunt nemen en Diablo 3 prima speelt in handheld-modus, geeft deze versie zelfs een grote meerwaarde.