Deze Jedi overleefden Order 66

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Deze Jedi overleefden Order 66

Op 15 november kunnen we aan de slag met de game Star Wars Jedi: Fallen Order, waarin we als padawan Cal Kestis de gruwelijke uitroeiing van de Jedi overleven. Hoewel er vele slachtoffers vielen, wisten net als Cal een aantal Jedi te ontkomen. Tijd om eens op een rij te zetten welke Jedi in de huidige canon Order 66 wisten te overleven.

In Star Wars Episode 3: Revenge of the Sith hoorden we kanselier Palpatine de meedogenloze woorden “Execute Order 66” uitspreken, waarna alle kloontroepen zich door een chip in hun hoofd tegen hun Jedi-vrienden keerden en het vuur openden. Jedi-meesters als Ki-Adi-Mundi, Aayla Secura en Plo Koon liepen in een hinderlaag, maar ook tal van padawans werden uitgemoord in de Jedi-tempel zelf. Als ijzingwekkend dieptepunt ontnam de gevallen Jedi Anakin Skywalker een groep jongelingen het leven. Degenen die deze massaslachting wisten te ontkomen wachtte een leven vol angst en op de vlucht zijn. Maar wie waren dit eigenlijk? In dit artikel bespreken we er een aantal. 

Jocasta Nu

De wijze bibliothecaresse van de Jedi-archieven speelde een belangrijke rol in de Clone Wars-serie en de comics. Ook kwam ze even tevoorschijn in Attack of the Clones waar ze met Obi-Wan zocht naar de verborgen planeet Kamino. Ze wist ten tijde van Order 66 te ontsnappen uit de tempel en verzamelde relikwieën en kennis om de Jedi-code te bewaren.

Nu was Jocasta Nu zeer bedreven in de Force en was zelfs ooit een lid van de Jedi council. In de comics zien we dan ook hoe ze een Jedi mind trick gebruikt om langs een paar soldaten te sluipen. Helaas wisten Darth Vader en de Grand Inquisitor haar te vinden, tijdens een van haar zoektochten naar een holocron met locaties van wezens die gevoelig zijn voor de Force. Zowel de holocron als Jocasta werden vernietigd. 

Deze Jedi overleefden Order 66

Ferren Barr

De roodkleurige Iktotchi was nog maar een padawan, maar wist toch te ontsnappen. Hoe precies is niet duidelijk, maar hij belandde uiteindelijk op Mon Cala, waar hij Jedi mind tricks gebruikte om een groep Force-gevoeligen om zich heen te verzamelen. Voordat hij dit ging doen, zag hij hoe Anakin Skywalker meehielp met Order 66. Tijdens Ferrens vlucht brak ook een van zijn hoorns af. 

Ferren Barr is een van de weinige Jedi die de functie van de chip in de hoofden van de kloontroepen wist te achterhalen. Met deze kennis wist hij een aantal klonen tegen de Inquisitors op te zetten. 

Luminara Unduli

Het overleven van deze Jedi-meester werd lang als gerucht gezien en we weten dan ook weinig over de momenten vlak nadat de Jedi-tempel was gevallen. Wel weten we dat ze uiteindelijk in de handen viel van de keizer. 

In de serie Star Wars Rebels wordt Kanan Jarrus met de rest van de bemanning naar de Spire gelokt. Dit is een intergalactische gevangenis waar Unduli gevangen zou zitten. Gedeeltelijk klopt dit, maar de Grand Inquisitor heeft haar vermoord en haar lichaam als lokaas in de Spire bewaard. 

Luminara 
 Pixel Vault

Kirak Infil’a

De zogeheten Barash-eed is wat Kirak wist te redden. Met deze eed sluit de Jedi zich af van alle activiteit in de Jedi-orde, zodat hij zich kan focussen op de Force. Hierdoor was hij niet in het bijzijn van kloontroepen ten tijde van Order 66. Dat Kirak een ervaren zwaardvechter was, bleek al snel. Darth Vader werd namelijk gigantisch ingemaakt door de Jedi. 

Als wraak gebruikte hij de enige zwakte die Kirak had: zijn medeleven voor de burgers. Darth Vader liet de stad Am’balaar overstromen. Kirak smeekte Vader om de levens van de onschuldigen te sparen, maar zowel Kirak als de burgers werden door Darth Vader vermoord.

Kanan Jarrus

In de serie Star Wars Rebels zien we hoe voormalige padawan Kanan Jarrus samen met een team rebelleert tegen het keizerrijk. Aan het begin van de serie is nog helemaal niet duidelijk dat Kanan een voormalig Jedi is en eigenlijk Caleb Dume heet. 

In de aansluitende comics zien we hoe Kanan samen met zijn meester Depa Billaba in de slag om Kaller strijdt. Terwijl het tweetal uitrust, keren hun klonen zich tegen hen. Billaba weet de klonen bezig te houden, waardoor Kanan kan ontsnappen. Als voortvluchtige Jedi verbergt hij zijn ware aard en werkt hij samen met Hera Syndulla als smokkelaar. 

Kanan 
 Pixel Vault

Prosset Dibs, Bil Valen en Masana Tide 

Dit drietal noemen we bewust samen. Deze Jedi overleefden namelijk Order 66, maar sloten zich al snel aan bij de keizer als Inquisitors. Prossett Dibs werd hiermee de Tenth Brother, Bil Valen de Sixth Brother en Masana Tide de Ninth Sister. Deze drie waren degenen die Ferren Barr op Mon Cala aanvielen, maar het ook moesten opnemen tegen de klonen.

In de trailer van Star Wars Jedi: Fallen Order zien we de Ninth Sister het tegen de hoofdrolspeler opnemen. Wel met een cybernetisch been, want tijdens een van de missies werd ze aangevallen door de Sixth Brother. Terwijl ze samen op de vlucht waren voor de klonen sloeg Bil Valen met zijn lightsaber tegen haar been, zodat ze als lokmiddel voor de kloontroepen zou fungeren. 

Ahsoka Tano

De jonge leerling van Anakin Skywalker verliet vlak voor het hoogtepunt van de oorlog de Jedi-orde. Ze verloor haar vertrouwen in de orde nadat ze door haar beste vriendin moest opdraaien voor een bomaanslag die ze niet had gepleegd. Ook al gaven de Jedi hun fout toe, Ahsoka vond het genoeg geweest en ging haar eigen weg.

Door deze keuze heeft ze haar leven kunnen redden. Toch bleef ze voorzichtig en verstopte ze zich, zodat niemand haar kon verraden. Ten tijde van het keizerrijk gebruikte ze de codenaam Fulcrum om contact op te nemen met de rebellen. Uiteindelijk wist ze een paar lightsabers te bemachtigen, waarvan ze de kristallen zuiverde. Dit gaf haar twee unieke kleurloze lightsabers. 

Ahsoka Tano 
 Pixel Vault

Yoda

Uiteraard wisten we dat Yoda het ging overleven, omdat we hem in het vijfde en zesde deel van de saga zagen. Deze Jedi-grootmeester ging het gevecht aan met de keizer en wist uiteindelijk te ontsnappen. Als gevolg hiervan ging Yoda als een kluizenaar leven op de verlaten planeet Dagobah. Hier ging hij vlak bij een grot wonen waar de dark side van de Force aanwezig was. Door dit te doen kon hij zijn eigen aanwezigheid in de Force verbergen en zo contact zoeken met overlevenden. 

Uiteindelijk komt Luke Skywalker op de planeet terecht en leert hij hem zo snel mogelijk alle kneepjes van het vak. Ook leren we van hem dat Luke nog een zus heeft. De oude grijsaard legt uiteindelijk het loodje door ouderdom en wordt één met de Force. 

Obi-Wan Kenobi

De eerste Jedi waarmee we in contact kwamen was Obi-Wan Kenobi. Hij wist het verraad te overleven door zijn vele ervaringen en door snel te reageren op de situatie. Nadat hij van de planeet Utapau weet te ontkomen, gaat hij op zoek naar de kern van het probleem. Samen met Yoda komt hij erachter dat niemand minder dan zijn oud-leerling en beste vriend Anakin Skywalker meehielp aan de aanval. In de Jedi-tempel schakelt Kenobi het noodsignaal uit en verandert het in een waarschuwing, zodat andere Jedi wegblijven. 

Skywalker en Kenobi vechten het uiteindelijk uit op de vulkanische planeet Mustafar, waar Anakin het onderspit delft en zwaar misvormt achterblijft. Kenobi besluit de zoon van Skywalker mee te nemen naar Tatooine waar hij het kleine jongetje in de handen van de familie Lars achterlaat. Kenobi wordt een kluizenaar, maar houdt Luke Skywalker stiekem goed in de gaten. Wat hij allemaal gedaan heeft ten tijde van het keizerrijk, gaan we waarschijnlijk zien in de serie Kenobi.

Deze Jedi overleefden Order 66