Deze gamepersonages kunnen zo het Torentje in – Een gids voor de gamende kiezer

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Deze gamepersonages kunnen zo het Torentje in – Een gids voor de gamende kiezer

Vandaag wordt door heel stemmend Nederland bepaald wie er in de Tweede Kamer komt de komende vier jaar en mogelijk ook wie het Torentje mag betrekken. Robert was niet razend enthousiast over het aanbod en fantaseerde de afgelopen week over geschikte personages voor het premierschap van Nederland.

In de virtuele verhalen, werelden en avonturen kom je talloze krachtige en bijzondere personages tegen. Heldhaftige soldaten, daadkrachtige leiders en helden die voor de heetste vuren hebben gestaan. Personages die veel beter geschikt zijn om het land vanuit het Torentje dan een Mark Rutte, Jan-Peter Balkenende of Wim Kok, zijn dan ook makkelijk gevonden en ik heb de beste kandidaten op een rij gezet.

Mario

Hoewel Willem-Alexander ongetwijfeld zijn wenkbrauwen optrekt als deze iets te korte loodgieter zijn paleis binnenstapt voor het eerste wekelijkse overleg, zijn er weinig gamefiguren meer geschikt dan Mario. Hij is een echte man van het volk en weet wat hard werken is. Als working-class hero zou hij dan ook niet misstaan op de kieslijst van bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid, zijn pet heeft in elk geval al de goede kleur. Mocht er daarnaast een grote invasie van reuzenschildpadden in Europa plaatsvinden, dan hebben we aan Mario een goede leider.

Toch is het juist zijn fixatie met Bowser die hem parten speelt, om over zijn White knight-syndroom voor Peach nog maar niet te spreken. Het is al niet makkelijk om een kabinet te formeren en helemaal niet als je steeds naar een of ander kasteel rent om een prinses te redden, die niet eens verliefd op je lijkt te zijn. Mario’s volhardendheid in absolute monogamie en de voorkeur voor adel zal onze christelijke koning mogelijk dan wel weer bevallen.

Solid Snake

Hoewel de NAVO de invloedssfeer van Vladimir flink heeft ingeperkt de afgelopen decennia, heeft het Kremlin laten blijken dat ze er niet voor terugdeinzen hun spierballen te laten zien. Met blondie in Amerika is het er daarnaast ook niet bepaald rustiger op geworden. Hoewel ik dan ook uit principe een pacifist ben, vind ik het moeilijk te begrijpen dat in het licht van deze ontwikkelingen al onze tanks zijn verkocht. Stel dat we de spreekwoordelijke poppen aan het dansen hebben, dan wil je dus niet Rutte en minister Hennis-Plasscheart in het Torentje hebben.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 
 Pixel Vault

Als de pleuris uitbreekt, dan hebben we iemand nodig die korte metten maakt met demagogen en ander tuig. Iemand die zelf aan het front heeft gestaan en weet hoe je de vijand om de tuin moet leiden. Solid Snake is zo’n man en mocht Putin het ooit in zijn hoofd halen de Waddeneilanden te annexeren, kunnen we er van op aan dat Snake hem vanuit zijn kartonnen doos hoogstpersoonlijk terug de Noordzee inslaat. Donald wil dan waarschijnlijk opeens ook meedoen en dan is er weinig meer overtuigend dan de rauwe stem van The Boss die zegt: “We got this.”

Aloy

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen, maar het is nog altijd wachten tot een vrouw ook daadwerkelijk het land mag leiden. Bij de aankomende verkiezingen lijken de deelnemende vrouwelijke lijsttrekkers in ieder geval niet in aanmerking te komen voor het premierschap, als we de polls moeten geloven. (Maar heel eerlijk: wie doet dat nog? [red.]) Misschien was dat wel anders geweest als Aloy verkiesbaar was geweest, want zij heeft na haar optreden in Horizon Zero Dawn heel gamend Nederland achter zich gekregen.

 

Daarnaast weet ze hoe het is om in een post-apocalyptische samenleving te leven, dus komt het klimaat met haar écht op de agenda te staan. Niks CO2-uitstoot beperken tot zoveel komma zoveel procent, naar de absolute nul ermee! Aloy weet als geen ander dat machines überhaupt niet te vertrouwen zijn, dus dan is het ook meteen afgelopen met al die robots die onze banen inpikken. Gewoon iedereen weer aan de noeste arbeid en een beetje aardig zijn voor elkaar, want dat hele gebeuren met van iedereen outcasts maken, moet maar eens afgelopen zijn.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Marcus Holloway

Een hacker staat misschien niet bovenaan de meeste lijstjes als het gaat om de ideale politieke leider, maar ik denk dat hij de Piratenpartij aardig wat zetels kan kosten, mocht hij meedoen met de verkiezingen. Niet dat Van de Leest niet een uitstekende kandidate is, maar als het om je privacy gaat, wil je toch dat iemand die elke mogelijke manier kent waarop deze geschonden kan worden.

Hoewel de anarchist misschien niet staat te springen om het politieke baantje, kan het Torentje en de Tweede Kamer zijn gevoel voor humor goed gebruiken. Interruptiemicrofoons die net op het juiste moment even niet werken of iPads die alle laatst geopende incognito-vensters openen in plaats van presentaties? Bring it on. Alleen voor de tablet van Buma is dit overbodig, aangezien dat ding al een geheel eigen leven lijkt te leiden. Mocht Holloway overigens premier worden, dan hebben we ook meteen het vraagstuk opgelost of de verkiezingen nu wel of niet te hacken zijn.

Watch Dogs 2 
 Pixel Vault

Jaina Proudmoore

Afgezien van dat het feit dat ze een van de beste magiërs van Azeroth is, heeft deze mevrouw een berg aan diplomatieke ervaring. Ze wist als een van de weinige een hechte vriendschap te ontwikkelen met de politiek leiders van de Horde, die al jarenlang lijnrecht tegenover elkaar staan. Tot haar grote frustratie is een diplomatieke oplossing nog altijd niet dichterbij en hekelt ze inmiddels de Horde net zo hard als de Alliance.

[Lichte spoiler-alert] In de meest recente ontwikkelingen heeft Proudmoore zelfs het Magiërs-genootschap waar ze bij zat verlaten en lijkt ze redelijk klaar te zijn met alle politieke chaos in World of Warcraft. Dat klinkt als iemand die op zoek is naar een nieuwe uitdaging, dus een perfect moment om haar eens uit te nodigen voor een gesprek in het Torentje als het formeren van een coalitie begint na 15 maart.

World of Warcraft 
 Pixel Vault

Welk personage zie jij al helemaal zitten in het Torentje? Laat het ons weten in de comments!