Destination Star Trek Germany

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
Destination Star Trek Germany

Vergeet Star Wars, Star Trek is natuurlijk de beste sciencefictionfranchise aller tijden! Toen ik hoorde dat er in 2018 een Star Trek-conventie naar Duitsland zou komen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Afgelopen weekend was het zover en trok ik met honderden andere Star Trek-fans naar Dortmund om me drie dagen volledig onder te dompelen in de wereld van Star Trek. Engage!

Met dertien films en inmiddels zeven verschillende series met in totaal 31 seizoenen is Star Trek niet alleen de beste, maar ook een van de meest omvangrijke sciencefictionfranchises. Op de conventie in Dortmund was Star Trek in haar volle breedte vertegenwoordigd. Zowel acteurs van de originele serie als acteurs van Star Trek: Discovery waren aanwezig. Bovendien bestaat Star Trek: Deep Space Nine dit jaar 25 jaar en dus is er ook nog eens alle reden voor een feestje.

Vrijdag

Voordat we ons in het buitenaardse feestgedruis konden begeven, raakten we echter eerst hopeloos verdwaald in de Westfalenhalle, het complex waar de conventie zich afspeelde. Er werd daar namelijk flink verbouwd en er stond nergens duidelijk aangegeven dat we blijkbaar in hal vier moesten zijn. Toen we in vol Trek-ornaat de eerste de beste hal binnenliepen, wist een nogal verschrikte medewerker ons gelukkig de weg te wijzen naar de juiste hal.

Eenmaal aangekomen in hal 4 bleek er gelukkig amper een wachtrij te staan en konden we meteen naar binnen. Op de eerste dag stonden er nog weinig panels gepland, dus konden we in alle rust het terrein verkennen. Zo was er een uitgebreid merchandise gedeelte vol met boeken, t-shirts, action figures, dvd’s en allerhande andere Star Trek-gerelateerde zaken. Daarnaast was er een museumgedeelte met kostuums en props van zowel de oudere series als het recente Star Trek: Discovery.

Destintaion Star Trek Germany 
 Pixel Vault

Het grootste gedeelte van de hal bestond uit twee podia waarop de verschillende panels met acteurs de komende dagen plaats zouden vinden. De Voyager Stage was het kleine podium en bevond zich midden in de hal. Alle panels daar waren gratis toegankelijk. De Enterprise Stage was het grote podium, dat afgesloten was van de rest van de zaal en waarop zich ook enkele betaalde panels afspeelden.

Acteurs spotten

Helemaal achterin de zaal waren de verschillende acteurs beschikbaar voor handtekeningen. Nu zou ik zelf niet zo gauw vijfentwintig euro of meer betalen voor een handtekening, maar het is altijd leuk om even langs de tafels te lopen en je favoriete acteurs te spotten. Naast de handtekeningen zijn er ook altijd voldoende opties voor fotoshoots. Je kunt dan bijvoorbeeld met de acteurs van Discovery op de foto bij de captains chair van de Discovery, of met de Original Series-acteurs op de bridge van de originele Enterprise.

Destintaion Star Trek Germany 
 Pixel Vault

Helemaal aan het eind van de eerste dag was het tijd voor de openingsceremonie. Tijdens deze ceremonie kwamen de diverse acteurs in verschillende groepjes het podium op om het publiek welkom te heten en een paar woorden te zeggen. De hoogtepunten daarbij waren toch wel de Original Series-veteranen Nichelle Nichols en Walter Koenig, de acteurs die respectievelijk Nyota Uhura en Pavel Chekov vertolken. Het is geweldig om te zien hoeveel energie dit koppel nog uitstraalde en toen Koenig in zijn welkomstwoord flink uithaalde naar Donald Trump, gingen de handen van de aanwezige fans gewillig op elkaar.

Zaterdag

Op zaterdag vonden de eerste panels plaat en dus hadden we een drukke dag. De dag begon echter met een lichte teleurstelling. Het eerste programmapunt bleek namelijk in het Duits te zijn en uit niet veel meer te bestaan dan het opnoemen van Star Trek-trivia. Daarna volgde het eerste panel en ook dat was niet de allerbeste. Onder de titel The Two Daxes gingen Nicole de Boer en Terry Farell met elkaar in gesprek over hun ervaringen met het spelen van het personage Dax.

Op papier is dit een premisse voor een erg interessant gesprek. Dax is namelijk een personage uit Star Trek: Deep Space Nine waarvan Farell en De Boer verschillende incarnaties spelen, te vergelijken met bijvoorbeeld verschillende Doctors van Doctor Who. Door een matige interviewer kwam het gesprek echter nauwelijks van de grond en bovendien was het geluid op de Enterprise Stage erg slecht, waardoor met name de antwoorden van Farrell slecht te horen waren.

Destintaion Star Trek Germany 
 Pixel Vault

Wat een stuk beter beviel was de lezing die aan het begin van de middag gehouden werd op de Voyager Stage. De European Space Agency was namelijk aanwezig op de conventie om ons naast sciencefiction ook te voorzien van een goede portie science. De eerste lezing op zaterdag ging over de verschillende Marsmissies en op zondag was er ook nog een lezing over zwarte gaten. De lezingen waren zeer interessant en werden goed bezocht, dus de ESA was absoluut een goede toevoeging aan het programma.

Voyager en Deep Space Nine

Daarna werd de dag steeds beter. Bij het volgende panel waren er namelijk wederom twee acteurs van Deep Space Nine aanwezig: Rene Auberjonois en Nana Visitor, a.k.a. Odo en Major Kira Nerys. Het geluid was hier gelukkig een stuk beter en Auberjonois en Visitor leken er duidelijk zin in te hebben. Auberjonois nam duidelijk de rol van de lolbroek op zich en Visitor ging wat meer serieus in op de vragen van fans. Al met al een erg geslaagd panel.

Hetzelfde gold voor het Voyager-panel later op de middag, waar Robert Duncan McNeil en Ethan Phillips, a.k.a. Tom Paris en Neelix met elkaar in gesprek gingen. De twee hadden duidelijk erg veel plezier met elkaar, maar vooral Philips stal de show. Zijn lange uitwijdingen en anekdotes gingen dikwijls gepaard met de vraag: “Zitten jullie nou echt te wachten op dit gezwets van mij?”, wat zorgde voor hilariteit alom.

Discovery

Ook een aantal leden van de cast van de nieuwste telg, Star Trek: Discovery, waren aanwezig voor een panel. Van de Discovery-crew waren Mary Wiseman (Sylvia Tilly), Shazad Latif (Tyler/Voq), Mary Chieffo (L’Rell) en Kenneth Mitchell (Kol) aanwezig. Wat opviel bij de Discovery-cast is dat ze nog wat minder routineus waren in hun conventie-optreden dan oudere castleden als Auberjonois en Philips. Voor Wiseman was dit zelfs haar allereerste optreden op een conventie.

Destintaion Star Trek Germany 
 Pixel Vault

Dit gebrek zorgt enerzijds voor wat minder hilariteit, maar anderzijds wel voor wat meer oprechte antwoorden. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen plaats was voor humor. Vooral Mitchell kreeg de lachers flink op zijn hand door over te schakelen naar de diepe stem van zijn Klingon-personage Kol en de aanwezige fans in het publiek als een echte Klingon een pijnlijke dood toe te wensen.

Zondag

Met zondag brak alweer de laatste dag van de conventie aan. Ook op de zondag was de Discovery-crew weer van de partij, maar ditmaal mochten ze in twee verschillende panels aantreden. De meest memorabele van de twee was het Klingon-panel van Chieffo en Mitchell. Vooral omdat halverwege het gesprek Robert O’Reilly het podium bestormde, volledig uitgedost als Gowron, de leider van de Klingon Empire die door O’Reilly gespeeld wordt in de Star Trek-series The Next Generation en Deep Space Nine.

Nadat hij Chieffo en Mitchell eerst flink liet schrikken, barstte O’Reilly eerst uit in een rap over Klingons om vervolgens, speciaal voor het Duitse publiek, een Klingon-versie van The Sound of Music ten gehore te brengen: The hills are alive with the sound of KLINGONS! Na deze prachtige uitvoering liet hij Chieffo en Mitchell in verbijstering achter en het publiek, inclusief ondergetekende, kwam niet meer bij van het lachen.

Vijfentwintig jaar Deep Space Nine

Het grootste gedeelte van de zondag stond in het teken van Deep Space Nine, de serie die dit jaar haar vijfentwintigste verjaardag viert. Daarvoor waren in de eerste plaats Ira Steven Behr en David Zappone aanwezig. Behr is de schrijver van DS9 en werkt samen met Zappone al een tijd aan een documentaire over de serie: What We Left Behind. De documentaire moet nog ergens dit jaar verschijnen en tijdens het panel kreeg het publiek niet eerder verschenen beelden te zien. Hoewel Behr nog niet met zekerheid kon zeggen of alle vertoonde beelden de documentaire ook zouden halen, smaakte het in ieder geval naar meer.

Destintaion Star Trek Germany 
 Pixel Vault

De hoofdact van de dag was ongetwijfeld het panel waar alle aanwezige Deep Space Nine-acteurs bij aanwezig waren. Dit zorgde voor een bijzonder vol podium bestaande uit: Alexander Siddig (Julian Bashir), Chase Masterson (Leeta), Rene Auberjonois (Odo), Nana Visitor (Major Kira), Terry Farell (Jadzia Dax), Robert O’Reilly (Gowron), Jeffrey Combs (Weyoun/ Brunt), Casey Biggs (Damar), Cirroc Lofton (Jake Sisko), Nicole de Boer (Ezri Dax), Max Rodenchik (Rom), Aron Eisenberg (Nog) en Vaughn Armstrong (o.a. Gul Danar).

Hoewel het erg indrukwekkend was om zo’n groot deel van de cast samen op het podium te zien, kwam dit panel uiteindelijk niet helemaal uit de verf. Door de grote hoeveelheid mensen op het podium kwam lang niet iedereen aan het woord en was de spreektijd nogal oneerlijk verdeeld. Zo kreeg Combs erg veel vragen uit het publiek en daarom ook veel spreektijd en hoewel Combs altijd vol hilarische anekdotes en imitaties zit, was het jammer dat bijvoorbeeld Farrell en Rodenchik nauwelijks aan het woord kwamen. Bovendien waren de ingeroosterde 45 minuten echt veel te kort en had het panel makkelijk anderhalf uur kunnen duren.

Koenig en de afsluitende spelshow

Naast Deep Space Nine was ook Walter Koenig weer een hoogtepunt op deze laatste conventiedag. Gek genoeg werd hij geïnterviewd op de kleine Voyager Stage, waardoor het een enorme drukte was rondom het kleine podium. Tijdens het interview laveerde Koenig moeiteloos tussen vermakelijke anekdotes over de opnames van de originele films, politiek commentaar en zijn visie op wat Star Trek zou moeten zijn. Walter Koenig is een absolute legende en het was enorm inspirerend om hem te horen spreken.

Destintaion Star Trek Germany 
 Pixel Vault

Nadat aan het eind van de middag de meeste panels al voorbij waren en de meeste fans al huiswaarts keerden, was er nog een onverwacht laatste hoogtepunt. Als laatste programmapunt stond er namelijk een spelshow genoteerd zonder verdere informatie daarbij. Tijdens deze spelshow bleek echter een team bestaan uit drie castleden van Discovery het op te nemen tegen een team bestaande uit castleden van Voyager en Deep Space Nine. In een uit diverse rondes bestaande, hilarische Star Trek-trivia showdown nam het nieuwe Star Trek het op tegen het oude Star Trek, waarbij de nieuwelingen uiteindelijk de overwinning uit het vuur sleepten.

Daarna was het dan toch echt tijd om huiswaarts te keren. Na een weekend vol waanzinnige cosplayers, interessante wetenschappelijke lezingen en zowel hilarische als inspirerende panels keerde ik met de nodige tegenzin weer terug naar de echte wereld. Een Star Trek-conventie is al met al een belevenis die ik iedereen die iets met Star Trek heeft van harte kan aanbevelen. In oktober is er weer een grote conventie in Birmingham, dus misschien zie ik je daar!