De western-films die je gezien moet hebben

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
De western-films die je gezien moet hebben

Nu we bijna op ons trouwe ros over de prairie mogen draven in Red Dead Redemption 2, wordt het tijd om ons optimaal voor te bereiden. Naast de vele westerngames kunnen we natuurlijk ook genieten van een aantal toppers op het witte scherm. Jermaine zocht daarom een aantal westernfilms uit die je gezien moet hebben voordat jouw avontuur met Red Dead Redemption 2 begint.

Als jochie van een jaar of acht keek ik samen met mijn vader elke week trouw naar de Duitse tv-zender om een van de duizenden westernfilms te bewonderen. Hoewel deze spaghettiwesterns vaak enorm slecht werden nagesynchroniseerd, bracht het mij toch in aanraking met enkele pareltjes. De jaren erna bleef ik interesse hebben in het genre en droomde ik stiekem van mijn eigen avonturen in het Wilde Westen. Daarom vroeg ik mij af welke films je eigenlijk gezien moet hebben voordat jij de frontier betreed. Hier zijn een aantal van onze toppers in willekeurige volgorde.

The Magnificent Seven (1960)

Natuurlijk kun je ook gelijk beginnen met de remake van The Magnificent Seven uit 2016, met onder andere Chris Pratt en Denzel Washington, maar er gaat niks boven het origineel. Hoewel deze film losjes gebaseerd is op Kurosawa’s Seven Samurai heeft het toch een plek kunnen bemachtigen in de westernwereld. Onder andere Steve McQueen, Yul Brenner en Charles Bronson komen bijeen als een groep huurlingen die er alles aan doen om een klein dorp te beschermen tegen een groep bandieten. Een grote pluim voor de fenomenale soundtrack van Elmer Bernstein waardoor je je direct een echte cowboy voelt.

Western

Django Unchained (2012)

Hoewel het genre al jarenlang op zijn gat lag wist Django Unchained het genre in 2012 nieuw leven in te blazen. Quentin Tarentino weet feilloos het verhaal van ex-slaaf Django (Jamie Foxx) en de premiejager Dr. King Schultz (Christopher Waltz) te vertellen. De vrouw van Django wordt namelijk door tyran Calvin J. Candie (Leonardo DiCaprio) erg slecht behandeld en moet daarom koste wat het kost bevrijd worden. Rauw, bloederig maar ook vol scherpe humor is dit een westernfilm op zijn best. Leuk weetje tussendoor: in een scène slaat Leonardo DiCaprio een glas stuk en raakt hij echt verwond aan zijn hand. Omdat hij tijdens het opnemen zo in zijn rol zat hebben ze deze scene niet meer hoeven te bewerken.

De western-films die je gezien moet hebben

Dances With Wolves (1990)

Niet elke westenfilm gaat over het beroven van een trein en het stoere cowboyleven. Acteur Kevin Costner schreef het script, regisseerde en speelde de hoofdrol in deze film gebaseerd op het gelijknamige boek. Een soldaat uit de burgeroorlog raakt langzaam bevriend met een naburige stam oorspronkelijke Amerikanen, in de volksmond ‘indianen’, met alle gevolgen van dien. De film wist zeven oscars in de wacht te slepen, maar zorgde ook voor flink wat rumoer. Zo zou de taal van de stam niet kloppen. Hoe dan ook blijft het een prachtfilm met mooie gefilmde locaties en scenes.

Western

Butch Cassidy And The Sundance Kid (1969)

De film die gehaat of geadoreerd wordt door velen. De zelfbewuste en soms luchtige toon valt niet bij iedereen goed, maar het valt niet te ontkennen dat de hoofdrolspelers erg goede acteerprestaties neerzetten en de sets prachtig zijn vormgegeven. Ook het einde blijft nog lang in je geheugen hangen. De combinatie van de grappige, luchtige toon en de duistere onderlaag maakt deze film een klassieker die je gezien moet hebben.

Western

Rio Bravo (1959)

Een film met een erg laag tempo, maar die toch weet te boeien. Acteurs John Wayne, Dean Martin en Ricky Nelson wachten op een onvermijdelijk vuurgevecht in het dorpje Rio Bravo. Klinkt saai, maar de twee uur  durende film staat bol van goede dialogen en laat zelfs het zangtalent van Dean Martin tot zijn recht komen in het nummer: My Pony, my rifle and me. Howard Hawks nam de regie op zich en Rio Bravo wordt nog steeds gezien als een van zijn beste films.

Western

A Fistful of Dollars (1964)

De eerste western van Segio Leone zorgde ervoor dat Clint Eastwood wereldfaam vergaarde en onlosmakelijk in één adem met westerns genoemd werd. Het personage ‘de man zonder naam’ liet Leone’s unieke filmstijl tot zijn recht komen. A Fisful of Dollars is een remake van Kurosawa’s klassieker Yojimbo en is een van de brutere westerns uit dat tijdperk. De film kreeg uiteindelijk nog twee erg succesvolle vervolgen.

Western

The Good, The Bad and The Ugly (1966)

Om in de wereld van Sergio Leone te blijven sluiten we dit lijstje af met misschien wel de bekendste westernfilm allertijden. Degene die de film nog nooit hebben gezien, kennen de titel of het legendarische deuntje vast wel. De film vertelt het verhaal van drie premiejagers, waaronder Clint Eastwood, die op zoek zijn naar een begraven schat. Alles komt perfect bij elkaar in deze film. De muziek, de beelden en de teksten. De film laat ongenadeloos goed zien dat in ieder mens een goede en een slechte persoonlijkheid verscholen zit. Wat minder mensen weten is het feit dat dit het tweede vervolg was op A Fistful of Dollars. Zo kwam de trilogie A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More en The Good, The Bad and The Ugly voor eeuwig in de geschiedenisboeken terecht.

Western

Wil jij meer weten over deze films, kijk dan ook vooral het NPO-programma ‘De kijk van Koolhoven’ terug. De Nederlandse regisseur Martin Koolhoven bespreekt hierin al deze films uitgebreid, mét origineel beeldmateriaal. Er zijn natuurlijk ook nog tal van andere goede westernfilms om van te genieten. Welke raad jij ons aan en ben je het eens met de bovenstaande titels? Laat het ons weten.