De verborgen pareltjes van de Lage Landen

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
De verborgen pareltjes van de Lage Landen

Toen Horizon Zero Dawn vorig jaar verscheen trilde de Nederlandse gamesindustrie op haar grondvesten. Zo had Guerrilla Games niet alleen het grootste budget uit de Nederlandse gamegeschiedenis, maar ging de titel ook meer dan 7,6 miljoen keer over de toonbank. Door al deze indrukwekkende cijfers zou je haast vergeten dat er nog meer Nederlandse ontwikkelaars zijn die topgames maken. Aangezien ik het enige Pixel Vault-lid ben dat uit België afkomstig is, ging ik ook kijken wat mijn vaderland allemaal te bieden heeft. Om beide te kunnen combineren ging ik dus op zoek naar de verborgen pareltjes van de Lage Landen.

Horizon Zero Dawn is niet de enige Nederlandse game die we horen te kennen. Nederlands ontwikkelaar Guerrilla Games maakte eerder titels als RIGS: Mechanized Combat League en de Killzone-franchise.  Verder ontwikkelde het Belgische Larion Studio de noemenswaardige Divinity-reeks. Aangezien beide studio’s klein zijn begonnen, gingen we op zoek naar de kleine ontwikkelaars van nu die veel potentieel hebben om groot te worden. Om die reden maakten wij een overzicht van tien redelijk onbekende, maar erg leuke games uit Nederland en België.

Epistory – Typing Chronicles

De allereerste game in dit overzicht is Epistory – Typing Chronicles. Deze game werd gemaakt en uitgegeven door de  Belgische ontwikkelaar Fishing Cactus. Naast knappe beelden kun je in deze actie-avonturentitel rekenen op een leuk verteld verhaal.

Spelers helpen een inspiratieloze schrijver met zijn laatste boek. Dat doen ze door in de huid te kruipen van een muze die via een vos de wereld verkent en woorden verzamelt. Wanneer je genoeg van deze woorden verzameld hebt, schrijf jij als het ware het verhaal en creëer jij de unieke spelwereld.  Epistory – Typing Chronicles verscheen op 30 maart 2016 op pc, Mac en Linux.

De lage landen 
 Pixel Vault

De Belgische ontwikkelaar achter deze game werd opgericht in 2008 door vier ervaren rotten uit de gameindustrie. Tien jaar later werkt het bedrijf samen met maar liefst dertig ontwikkelaars. Zo slaagden ze er samen in om 35 games voor Xbox, Playstation, Nintendo, pc en de App Store uit te brengen.

Healer’s Quest

Als tweede is de RPG Healer’s Quest aan de beurt. Deze titel is van de hand van de Belgische ontwikkelaar Rablo Games. Het brein achter deze studio is Pablo Coma en hij doet alles zelf. Zo staat hij in voor het gamedesign, scenario, de graphics, programmering, muziek en communicatie. Dit is niet zijn eerste titel, hij is namelijk ook nog steeds de ontwikkelaar en de leidinggevende van enkele Smurfen-titels.

Zoals de naam doet vermoeden ben jij in Healer’s Quest degene die zijn reisgezellen van de nodige levenspunten, buffs en debuffs moet voorzien. Op die manier reis jij samen met een bende buitenbeentjes. Hieronder vallen een bazige tank, een knappe boogschutter, een corrupte magiër en een barbaar met een erg kort lontje. Samenwerken met deze verschillende persoonlijkheden wordt daarom geen makkelijke opgave.

De lage landen 
 Pixel Vault

Spelers moeten er namelijk constant voor zorgen dat ze de bende gezond houden. Slaag je hier niet in, dan gaan je collega’s je al snel haten. Wanneer dit gebeurt werken deze personages je tegen door continue te zeuren en waarschijnlijk ook bijna niets te doen in de gevechten. Het leuke aan deze game is dat jij een keer niet de held speelt waar alles van afhangt. De grappige kant van de game en de leuk uitziende personages trokken mij zeer aan, wat niet veel games lukt.

Nadat Healer’s Quest amper acht dagen op Kickstarter stond, gaf Steam de goedkeuring om de ontwikkeling te starten. Na een ontwikkeling van bijna twee jaar verscheen de titel dan uiteindelijk op 1 april 2018 op Steam.

Apocalypse Hunters

Apocalypse Hunters is net zoals de voorgaande games van een Belgische studio met de naam Apocalypse Hunters SA. In deze titel duiken spelers in een apocalyptische wereld waar gemuteerde beesten met een virus zijn ontsnapt uit een geheim laboratorium. Jij krijgt als premiejager de taak om deze monsters op te sporen en hen te vangen of te doden. Gelukkig sta je er in deze mobiele game niet alleen voor. Je wordt gedurende je zoektocht namelijk bijgestaan door Dokter Yuri.

Net zoals met Pokémon Go reizen spelers af naar fysieke locaties en verzamelen ze daar verschillende monsters in de vorm van kaarten. Wanneer gebruikers deze kaarten in hun bezit hebben, zijn zij in staat om de bijbehorende monsters te trainen. Deze game biedt spelers veel afwisseling en zorgt er tegelijkertijd ook voor dat mensen zich buiten kunnen amuseren. Zo verkennen ze verschillende locaties en ontdekken ze dingen en plaatsen die ze niet kenden.

De lage landen 
 Pixel Vault

De ontwikkelaar achter deze titel werd in 2014 opgericht door Nicolas de Kerchove en Joel Mendez. Tijdens het maken van Apocalypse Hunters slaagde het bedrijf erin om de productietijd met tachtig procent te verminderen. De ontwikkeling begon in 2014 en duurde tot de release op 12 juli 2018 voor Android- en Apple-toestellen. Met het uitbrengen van dit spel probeert de gamestudio de strijd aan te gaan met Pokémon Go van ontwikkelaar Niantic.

RIVE

De volgende game die er voor ons uitsprong is RIVE. Deze 360 graden platform-shooter is van de Nederlandse ontwikkelaar en uitgever Two Tribes. In RIVE trotseer je aan het stuur van een spider tank verschillende vlagen mechanische vijanden, ofwel op het land, onder water, bij gewichtloosheid of in een rijdende trein. Naast schieten kun je er ook voor zorgen dat je vijanden zich tegen elkaar keren door ze te hacken.  Ook ziet deze game er erg knap uit en kan hij gemakkelijk 60 frames per seconde aan. Om deze reden vinden jullie RIVE terug in dit overzicht. In deze game kunnen spelers hun reflexen testen en is het altijd met spanning uitkijken naar wat de vijanden in hun mars hebben. Het hacken is ook een leuke toevoeging. Door deze combinatie toe te passen, probeerde de ontwikkelaar zich te onderscheiden van soortgelijke games. Daar zijn de makers naar mijn mening ook in geslaagd.

Two Tribes was een van de oudste ontwikkelaars van Nederland. Het begon allemaal toen de creatieve directeur van de studio op jonge leeftijd meewerkte aan de puzzelgame Eggbert voor de MSX-computer. Toen de Amersfoortse studio in 2000 zijn deuren opende, werkte het verder aan deze game voor Game Boy Color. Vanwege deze port kreeg de game een andere naam. De studio’s bekendste titel, Toki Tori, was geboren. Het sprookje duurde echter niet lang, want de ontwikkelaar stopte in 2016 met het maken van games vanwege de grote concurrentiedruk.

De lage landen 
 Pixel Vault

Naast ontwikkelaar was Two Tribes ook een uitgever en het bedrijf gaf  RIVE zelf uit op 13 september 2016 voor pc en PlayStation 4. Zij die de titel in huis willen halen, kunnen hem kopen en downloaden via Steam en de PlayStation Store.

Skyworld

Voor de strategische virtual reality-game Skyworld sloegen Nederlandse ontwikkelaars Vertigo Games en Wolfdog Interactive de handen ineen. In deze strategische VR-game bouw jij je eigen leger van monsters en draken en leidt je hen naar de overwinning. Zij die de real-time-gevechten tot een goed einde brengen, veroveren de geanimeerde skywerelden. Dit zowel in de singleplayer als de multiplayer.

Het is niet de eerste keer dat ik met deze titel in aanraking kom. Toen de game voor het eerst verscheen was ik gelijk onder de indruk van de leuke geanimeerde omgevingen en het tactische deel van de game. Naast de graphics en de gameplay is het ook leuk dat jij in deze wereld kan duiken alsof je er zelf woont.

De lage landen 
 Pixel Vault

Het Nederlandse Vertigo Games werd in 2008 opgericht in Rotterdam. Ondertussen maakte de studio al zeventien virtual reality-titels voor de pc en console, waaronder het bekende Arizona Sunshine. Voor die laatste titel werkte het in eigen land samen met het Nederlandse Jaywalkers Interactive.

Net als Vertigo is Wolfdog Interactive gevestigd in Rotterdam. De studio opende zijn deuren in 2014 en focuste zich als een van de eerste volledig op virtual reality-projecten. Het ontwikkelde naast Skyworld ook VR Dungeon Knight. Dankzij de goede samenwerking gaf Vertigo op 17 oktober 2017 de titel uit voor Windows, Steam en Oculus Rift.

Termin1l

De volgende twee VR-games werden ontwikkeld door het Nederlandse Forcefield. Als eerste is de stealthy actie-puzzel-game Termin1l aan de beurt. In deze titel kruip je in de huid van Flynn Lightman. Deze getalenteerde hacker is gespecialiseerd in het op afstand hacken van androids. Om deze reden huurt een mysterieuze dame hem in om STRIDE Industries te infiltreren. Sinds Watch Dogs 2 ben ik een fan van het hackergenre. Verder ziet deze titel er ook erg spannend uit en weet je zoals een thriller niet wat er gaat komen. Hierdoor moet je blijven spelen om het einde te weten te komen en leg je de game pas weg als je hem uit hebt.

Tijdens zijn bezoekje aan het bedrijf ontdekt hij een complot dat de toekomst van de mensheid in gevaar brengt. De game zelf telt twaalf missies en verplicht je om al sluipend het geavanceerde bewakingssysteem te omzeilen. Deze virtual reality-titel verscheen op 18 mei 2017 voor Oculus Rift.

De lage landen 
 Pixel Vault

Landfall VR

De tweede game in dit overzicht van het Nederlandse Forcefield is de tactical action shooter Landfall VR. In deze game overstroomde de aarde volledig en duurde het niet lang voordat de grondstoffen opraakten. Om die reden ontstonden er twee facties die de oorlog aan elkaar verklaarden. Aangezien beide partijen alles voor zichzelf willen houden, moet je een kant kiezen. Eens je dit gedaan hebt probeer je in 1-tegen-1-, 2-tegen-2- of multiplayergevechten de overwinning naar je toe te trekken.

Landfall VR verdient een plaatsje in deze lijst, omdat het verhaal goed in elkaar zit en je dankzij de VR de actie van bovenuit kunt volgen. Zo bewaar je het overzicht en zie je precies wat er gaande is. Op deze manier stuur je snel bij wanneer een vijand een andere strategie gaat gebruiken. Dit maakt de gevechten spannender.

De lage landen 
 Pixel Vault

Ontwikkelaar Force Field ontstond in 2015 uit de funderingen van Vanguard Games. Sinds de oprichting maakte de studio verscheidene games voor verschillende Virtual Reality-brillen en zette het zich in voor Augmented Reality. Door vanaf het begin in te spelen op deze trends wist de studio genoeg ervaring op te doen om het meeste uit beide technologieën te halen. Landfall VR is sinds 21 februari 2017 verkrijgbaar voor Oculus Rift.

Team Racing League

De racegame Team Racing League werd geproduceerd door het Nederlandse Gamious. Zoals de titel al doet vermoeden moeten jij en maximaal twee andere racers het opnemen tegen een team van drie andere racers. In deze op Super Off Road- en Championship Sprint-gebaseerde titel kiest elk team één iemand die gaat racen  terwijl de andere leden obstakels opzetten. Door middel van deze hindernissen proberen zij ervoor te zorgen dat de tegenstander niet kan finishen. Net als bij Mario Kart pik je onderweg verschillende boosts en krachten op.

Team Racing League bewijst dat er nog andere genres in aanmerking komen voor eSports. Doordat er maar één iemand moet finishen en de rest moet ondersteunen ben je minder afhankelijk van de race-vaardigheden van je team. Hierdoor kunnen slechte racers zoals ik ook meedoen aan deze game. Op deze manier wilde ik bijna direct samen met twee vrienden aan de slag gaan met deze titel.

De lage landen 
 Pixel Vault

Gamious zag in februari van 2011 het levenslicht in Haarlem. Al sinds de oprichting probeert deze studio toegankelijke titels te maken. Om dit te bereiken verdeelt de studio zichzelf op in kleine groepjes. Elke groep heeft zijn eigen specifieke vaardigheden, ervaring en passie die nodig is om een project te voltooien. Door deze manier van werken proberen ze zo’n goed mogelijk eindresultaat neer te zetten.

Na ongeveer twee jaar produceren was Team Racing League dan eindelijk klaar. De titel ging op 11 augustus 2017 uit de vroegtijdige toegang op Steam en werd een volwaardige release.

Wuppo

In deze schattige actie-avonturen-RPG Wuppo, van de Nederlandse studio Knuist & Perzik, vertellen de makers het verhaal van de eenzame en dakloze hoofdpersoon Wum. Vanwege zijn lastige situatie moet hij de hele wereld rondreizen op zoek naar een nieuw thuis. Op zijn trip van de grote stad naar een bergachtig dorpje ontdekt de protagonist magische plaatsen en ontmoet hij vreemde wezens. Jammer genoeg is hij geen stereotype held en moet hij bij benarde situaties zijn intelligentie en charme bovenhalen.

Vanwege mijn opleiding als grafisch vormgever was ik meteen onder de indruk van de leuke illustratieve kant van de hele game. Naast het grafische ben ik ook erg benieuwd hoe jij in deze game uit benarde situaties weet te komen. Het hoofdpersonage is namelijk niet sterk, maar wel erg slim en charmant.

De lage landen 
 Pixel Vault

De ontwikkelaar van dienst werd op 1 januari 2014 opgericht door Lars Korendijk en Thomas de Waard in Veenendaal. Beide heren leerden elkaar kennen tijdens hun schoolcarrière en maken sindsdien samen fantasierijke, atmosferische en vooral humoristische titels en animaties. Lars leerde zichzelf programmeren en staat daarom in voor de animaties, de ontwikkeling en het design. Thomas daarentegen is verantwoordelijk voor de muziek en het geluid. Wuppo verscheen na een ontwikkeling van ongeveer zeven jaar op 29 september 2016 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Nuclear Throne

Voor de allerlaatste game in dit overzicht kozen we de roguelike-shooter Nuclear Throne van de Nederlandse ontwikkelaar en uitgever Vlambeer. In deze post-apocalyptische game is de mensheid verleden tijd en is de aarde overgenomen door mutanten en monsters. Om deze reden speel je in deze titel als een mutant en schiet jij iedereen neer die je wilt doden. Tijdens de game maak je gebruik van twaalf speelbare personages. Elk van hen heeft zijn eigen actieve en passieve vaardigheden. Naast vaardigheden kan elk personage nog eens op dertig verschillende manieren muteren. Beide elementen zorgen ervoor dat jij je eigen strategie kunt ontwikkelen. Hierdoor krijg je een zeer leuke en vooral afwisselende game. Dit zorgde ervoor dat deze titel direct in het oog sprong en daarom ook in dit overzicht staat.

Aangezien een gewoon pistool of mes niet voldoende is, maak je als je geluk hebt gebruik van een vijfdelige bazooka, super plasma cannons of een zeldzaam mini laser-geweer. Zij die echter pech hebben moeten het stellen met een simpele schroevendraaier. Zijn deze voorbeelden echter niet je ding, dan kun je ook nog gaan voor de 116 andere wapens. Wanneer je alle zeven speelwerelden hebt bezocht en een einde aan alle vijanden hebt gemaakt, dan mag je de titel van de ultieme Throne Hunter achter je naam schrijven. Nuclear Throne verscheen op 5 december 2015 voor pc, Mac, Linux, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

De lage landen 
 Pixel Vault

De Nederlandse studio Vlambeer werd opgericht door Rami Ismail en Jan Willem Nijman op 1 september 2010. Beide heren hadden genoeg van studeren en maakten daarom hun studies aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht niet af. In plaats daarvan wilden ze zich volledigen focussen op de ontwikkeling van hun ondertussen vijf titels. Na een welverdiende pauze kondigde de ontwikkelaar onlangs een nieuwe titel aan op Pax West 2018.

Aan de hand van dit overzicht zien we dat er veel beweging is in de Belgische en Nederlandse gamesindustrie. We hopen vooral dat het hier niet bij blijft en dat we nog veel van deze titels mogen tegenkomen. Als laatste hopen wij  dat jullie enkele leuke games leerden kennen. Ken jij nog een leuke game die niet in het overzicht staat? Laat het ons dan weten. Wij bij Pixel Vault zijn namelijk erg benieuwd naar jullie reacties.