De Uncharted-saga – Hoe men een franchise op de kaart zet

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De Uncharted-saga – Hoe men een franchise op de kaart zet

Avonturier, schatzoeker, archeoloog met wat voordeeltjes. Wanneer je honderd kleine jongetjes vraagt wat ze later willen worden, zullen er gegarandeerd enkele tussen zitten die dit (of een andere variant ervan) als antwoord serveren. Het is dan ook niet gek dat Hollywood al tijden met dit concept weet te scoren. Want wie kent Indiana Jones niet? Of wat recenter, National Treasure. Meerdere generaties werden getrakteerd op heldhaftige avonturiers, ook in de game-industrie. Wie heugt zich de ‘puntborstige’ Lara Croft niet? Juist… Maar in 2007 kwam er een andere kaper op de kust die PlayStations Uncharted-serie helemaal op de kaart zette.

Het is alweer acht jaar geleden dat Naughty Dog, die we daarvoor misschien allemaal wel kenden van Jak & Daxter of Crash Bandicoot, een alternatief bood op de wulpse brunette. In 2007 zag Nathan “Nate” Drake in Uncharted: Drake’s Fortune  namelijk het digitale levenslicht op de PlayStation 3, die daarmee een iconische exclusie rijker was. Samen met zijn mentor Victor Sullivan, die voornamelijk Sully genoemd wordt, ging Nathan op zoek naar rijkdommen die technisch gezien toch al van hem waren. Het schatzoeken zit hem namelijk letterlijk in het bloed, gezien sir Francis Drake een voorouder van hem is.

uncharted2

Met het verschijnen van Uncharted: Drake’s Fortune werd meteen een PlayStation Only-franchise op de kaart gezet die deed smachten naar meer. Nathan Drake’s avonturen werden door middel van baanbrekende graphics en een luchtige manier van vertelling een recept voor nog eens twee delen, op de PlayStation 3 dan. Nee, Nathan hield na het vinden van El Dorado niet op met het vergaren van rijkdom. In Uncharted 2: Among Thieves en Uncharted 3: Drake’s Deception ging de man met de ideale kaaklijn namelijk vrolijk verder met schatten zoeken, deze keer op zoek naar Shangri-La en de Iram of the Pillars.

Hoewel de games vooral geroemd werden om hun visuele pracht, ijzersterke dialogen en verhaalvertelling, viel ook de gameplay bij zowel critici als gamers goed in de smaak. Cover-based shooters raakten in opmars, ook op de concurrerende console van Microsoft, en Naughty Dog pikte daar met Uncharted een graantje van mee. De actie werd op zijn tijd afgewisseld met soms tergende acrobatische klim- en klauteracties en de nodige puzzels die varieerden in moeilijkheid. Eén ding was altijd zeker, Nathan Drake zou de schat nooit zonder kleerscheuren weten te bemachtigen.

uncharted3

De Uncharted-saga maakte in 2011 overigens ook nog een uitstapje naar de handheld die Sony destijds probeerde aan de man te brengen. Met Uncharted: The Golden Abyss kreeg de PlayStation Vita er een volwaardige game bij, al werd deze door de media met iets minder enthousiasme ontvangen. Hoewel Uncharted: The Golden Abyss absoluut geen slechte game was, leken de functies die de Vita uniek maakt niet allemaal even geschikt voor een game als Uncharted. De grootste kritiek die de game dan ook kreeg was de implementatie van het touchscreen. Desalniettemin kreeg ook Uncharted: The Golden Abyss dikke voldoendes.

Dat Uncharted garant staat voor dikke verkoopcijfers is ook Hollywood niet onopgemerkt gebleven, al lijkt de ooit geplande film over Nathan Drake’s avonturen intussen in de ijskast te staan in Los Angeles. In 2009 kwam het hoge woord eruit dat er al ruim achttien maanden een film in ontwikkeling was, gebaseerd op Uncharted: Drake’s Fortune. De naam van acteur Mark Wahlberg viel een jaar later, die in een interview wist te vertellen dat Davis O. Russel druk bezig was met het script en dat 2011 het jaar zou zijn dat hij, Robert De Niro en Joe Pesci wel eens de set zouden kunnen gaan betreden. Helaas verliet Russel al eerder het project, waarna Neil Burger het project zou hebben overgenomen. Het script zou totaal opnieuw geschreven moeten worden, iets waar Burger uiteindelijk ook niet aan toe leek te komen. Hoe het intussen gesteld is met de film weet niemand.

uncharted4

Wat wel een feit is, is het verschijnen van Uncharted 4: A Thief’s End, wat volgens Naughty Dog ook definitief het einde betekent van Nathan’s avontuur. Nog één keer mogen we met hem en Sully op reis, zoekend naar rijkdommen waar de gewone mens slechts van kan dromen. Wanneer we de geschiedenis van onze Nathan erop na gaan slaan, kunnen we nu al garanderen dat het wederom een avontuur wordt waar je je vingers bij gaat aflikken. Het is alleen zo zonde dat het tot een einde komt. Wie weet, misschien pikt een andere studio de franchise weer op, iets wat niet uitgesloten wordt door Naughty Dog. Tot die tijd laten we ons nog één keer in de watten leggen door Naughty Dog met Uncharted 4: A Thief’s End.