De tien beste games voor Nintendo Switch

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De tien beste games voor Nintendo Switch

Voor nu is dit jaar nog even spannend voor Nintendo Switch-gebruikers. De gamers die de hybride console al een tijdje hebben, weten voor de nabije toekomst dat er niet veel grote titels op de planning staan. De grotere titels als Pokémon en Metroid lijken nog even weg te blijven. Toch zijn er genoeg games om de Switch wel in huis te halen. Dit is onze top 10 games voor de Nintendo Switch op een rij.

Er zijn al een groot aantal games voor de Switch die het meer dan waard maken om de console aan te schaffen en om het overzichtelijk te maken zetten we ze voor je op een rijtje. Voor nu kan de nieuwe Switch-gebruiker in ieder geval al aan de slag met de onderstaande games. Als je deze eenmaal gespeeld hebt, kun je daarna wel aan de slag met de games die dit voorjaar uitkomen, zoals de port van Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Kirby: Star Allies en een nieuwe Yoshi-game.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een meesterwerk dat we hebben bekroond met Game of the Year 2017. In ons Rondje Redactie: Onze favoriete game van het jaar werd het al verschillende keren gezegd, maar het spel heeft de Zelda-serie naar een nieuw niveau getild. Niet alleen als Zelda-game is de game erg vernieuwend, maar ook voor open wereld-games.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 
 Pixel Vault

Met Breath of the Wild sloeg Nintendo een nieuwe weg in door spelers een ongekende vrijheid te geven. Het is nog steeds ongelofelijk hoe Nintendo het perspectief heeft verschoven met Breath of the Wild. Waar vroeger werd gezegd dat als je iets in de verte zag, je erheen kon gaan, voegt Nintendo nog iets toe. Nintendo zegt: Zie je die berg daar in de verte? Je kunt er niet alleen naartoe, je kunt hem zelfs beklimmen. Niets was minder waar en je geniet dan ook elk moment. (Behalve met de regen. Vervloek de regen in Breath of the Wild.)

Super Mario Odyssey

Het is inmiddels bijna vanzelfsprekend dat de ex-loodgieter met zijn rode pet op de lijst staat. Super Mario Odyssey is de eerste 3D Mario-game sinds Super Mario Galaxy 2 uit 2010. Het is een semi-open wereld-game die je net als Zelda beloont voor het proberen van nieuwe dingen. Waar je in Zelda veel kon experimenteren en je hiervoor beloond werd, word je in Mario beloond om te ontdekken.

De tien beste games voor Nintendo Switch

Daarnaast is Super Mario Odyssey een plezier om te spelen. Het gevoel dat je krijgt als je een Power Moon ontdekt, zorgt in vrijwel elk geval voor een glimlach op je gezicht, omdat je het gevoel hebt dat je iets hebt bereikt. Dit gaat echter dieper dan het vinden van een Power Moon, want de controls zelf zijn ook erg diep. Je kunt verschillende sprongen zo combineren dat er iets ontstaat waarvan je niet dacht dat het mogelijk was en ook dat zorgt voor een goed gevoel.

Celeste

Celeste is een kleine indiegame van de makers van Towerfall Ascension en speelt dan ook net zoals haar voorganger. Het is opnieuw een 2D-platformer in pixel art. Dit spel is echter volledig singleplayer en is ongelooflijk moeilijk. Zo hebben de makers het bedoeld en ze zijn daar ook heel duidelijk in. Het is dan ook de bedoeling dat je leert van elke keer dat je sterft. Daarom maakt Celeste gebruik van een kamersysteem. Bij elke keer dat je dood gaat, begin je gewoon weer in die kamer.

Celeste 
 Pixel Vault

Het kamersysteem zorgt er ook voor dat je het spel kunt pauzeren en het op elk moment weer kunt oppakken. Het is daarmee het perfecte spel voor onderweg of voor op de bank. Daarnaast heeft het spel ook een goed verhaal dat je constant geboeid houdt en dat emotioneel meeslepend is.

Mario Kart 8 Deluxe

Het is misschien een beetje valsspelen, want Mario Kart 8 kwam oorspronkelijk al uit op de Wii U. Het feit blijft dat maar een kleine veertien miljoen mensen een Wii U hadden en dus niet veel mensen de kans kregen om dit pareltje te spelen. De Switch is nu al een beter verkopend systeem en de Deluxe-versie heeft een paar kleine upgrades die het spel nog beter maken.

Deluxe bevat niet alleen alle DLC van Mario Kart 8, maar heeft ook de Battle Mode weer in haar oude glorie hersteld. Ook is de gameplay aangepast doordat je nu twee items tegelijkertijd vast kunt houden. Hierdoor is het spel toch net anders genoeg om het spel nog een keer helemaal door te spelen.

Mario Kart 8 Deluxe 
 Pixel Vault

Daarnaast is Mario Kart 8 Deluxe een perfecte game voor iedere Switch-gebruiker, want met meerder spelers blijft het spel het leukste. Dankzij de twee Joy-Cons kun je dan ook altijd en overal ten minste samen met een iemand anders spelen. Zorg dus dat je deze game standaard op je Switch hebt staan, zodat je in de trein, op vakantie of tijdens de lunchpauze samen een potje Mario Kart kunt spelen.

Xenoblade Chronicles 2

The Legend of Zelda: Breath of the Wild mag dan het kroonjuweel van RPG’s zijn op de Switch, maar Xenoblade Chronicles 2 komt zeker weten binnen op een goede tweede plaats. Het is een fantastische JRPG met een ongelofelijk diep gevechtssysteem en is door en door Japans.

xenoblade chronicles 2 
 Pixel Vault

Het spel heeft een cast vol kleurrijke karakters en dankzij de grote variatie van verschillende monsters blijf je je ogen uitkijken. Daarnaast heeft het verhaal meerdere lagen en weet het spel ondanks een 70 uur lange verhaallijn steeds verrassend te zijn en genoeg vernieuwing te bieden om je interesse vast te houden.

Splatoon 2

Elke console heeft een scala aan shooters en Nintendo doet hier graag op haar eigen manier aan mee. Nintendo geeft je Splatoon 2, waarbij je net als in het origineel met verf je vijanden kunt uitschakelen in verschillende modi. Zo weet elke mode voor genoeg variatie te zorgen om elk potje nieuw aan te laten voelen en verbetert het spel de zwakke punten van het origineel.

Splatoon 2 
 Pixel Vault

Hoewel het jammer is dat het spel nog steeds niet echt een eigen singleplayer met verhaallijn heeft, mag dat de pret niet drukken. Er zijn immers genoeg andere Nintendo-games die alleen singleplayer zijn en waar je genoeg tijd in kunt steken. Natuurlijk kun je met Splatoon 2 dankzij de Joy-Cons altijd met iemand spelen, maar heb je wel internet nodig voor online matches. Ook kun je met Splatoon 2 local co-op spelen, maar dan heb je wel meerdere Switches nodig.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Zelfs een half jaar na de release van Mario + Rabbids: Kingdom Battle kijken we nog steeds vol van ongeloof naar hoe deze game gemaakt is. Als eerste is het een combinatie waarvan niemand ooit gedacht had dat deze zou werken en het is ook nog eens een compleet nieuw genre voor beide franchises. Dit valt allemaal echter in het niet bij het meest bizarre van alles: het spel is fantastisch.

Mario + Rabbids Kingdom Battle 
 Pixel Vault

Een tactische turn-based RPG die zich afspeelt in het gecombineerde universum van Mario en de Raving Rabbids weet op vele manieren te imponeren. Het gevechtssysteem is slim en uitdagend en wordt goed afgewisseld met levels waarin je vrij kunt rondlopen om naar het volgende gevecht te komen. Daarnaast ziet het spel er dankzij de art style ook fantastisch uit.

Arms

Hoewel iedereen misschien had gehoopt op een andere fighting-game van Nintendo (Super Smash Bros.), kregen we Arms. De game maakt met volle teugen gebruik van de Joy-Cons, wat de gameplay uitdagend maakt. Het is echter wel een fantastisch spel om met vrienden te spelen, zolang je maar niet in de trein zit. Dat is namelijk niet de meest ideale plek om met je armen rond te zwaaien. Gelukkig kun je de motion controls uitzetten en gewoon met een controller spelen.

De tien beste games voor Nintendo Switch

Daarnaast heeft de nieuwe IP ook leuke karakters en een creatief roster met uitbundige figuren en zijn de gevechtsarena’s net zo bijzonder. Hoewel de game wel een goed singleplayer-aspect mist, houdt de co-op je elke keer weer zoet. Toch is het niet erg om alleen te spelen, want dan kun je namelijk gewoon trainen voor wanneer je het weer tegen vrienden opneemt.

Overcooked

Overcooked is misschien de beste local co-op game, die jammer genoeg maar bij een klein publiek bekend is en dat is onterecht. Overcooked verdient het om door meer mensen gespeeld te worden, want door het simpele concept krijg je er zelfs non-gamers mee aan het gamen. Dit komt door de gemakkelijke gameplay, het absurde plot en de gezellige sfeer die het spel opzet. De muziek zorgt voor een vrolijke sfeer, maar die sfeer kan soms echter omslaan tot een waar slagveld waarbij je tegen elkaar loopt te schreeuwen:

“GEEF HIER DIE TOMATEN! BRENG DE SOEP WEG DAN! SNIJDEN MET DIE SLA!” – Luuc tegenover iedereen tijdens een level Overcooked.

De tien beste games voor Nintendo Switch

Alleen of tot en met vier mensen samen is het namelijk jouw taak om een fastfoodkeuken te laten lopen. Hiervoor moet je verschillende dingen doen: een gerecht bereiden en de bestelling op tijd af te leveren om zo punten te scoren. Wat het spel perfect maakt voor de Switch is dat je altijd overal twee controllers bij je hebt en de game heel gemakkelijk kunt uitleggen en dus overal een level kunt spelen, alleen of met je vrienden.

Golf Story

De Switch staat naast first-party games nu ook al bekend als een indie-machine. Er zijn namelijk een groot aantal fantastische indiegames te spelen op de Switch. Eerder kon je al lezen over Celeste, maar ook Golf Story heeft absoluut een plekje verdiend in deze top 10. Dat komt doordat het een goede RPG is, verstopt in een golfhoesje. Dit alles komt door het vermakelijke verhaal, het slimme schrijfwerk en doordat het erg leuk is om daadwerkelijk een golfbal te slaan.

Golf Story 
 Pixel Vault

Het golfen is namelijk ook een belangrijk aspect, aangezien de hoofdpersoon zijn oude leven opgeeft en besluit golfer te worden. Hier gaat het ongeveer vijftien uur durende verhaal dan ook over en de 8-bit pixel art style charmeert dan ook erg.

Dat is onze top 10 games voor de Nintendo Switch. Mis jij nog een game op deze lijst? Laat het ons dan weten in de comments.