De tien beste games voor de PlayStation 4

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De tien beste games voor de PlayStation 4

We hebben dit jaar al meer dan genoeg om naar uit te kijken voor de PlayStation 4, nu we weten wanneer first-party-games God of War (20 april) en Detroit: Become Human (25 mei) uitkomen. Die zullen ons zeker een tijdje zoet houden. Ook op het third-party front hebben we genoeg om naar uit te kijken, zoals Far Cry 5. Deze zijn er nog niet, maar er zijn genoeg andere games die je wel al kunt spelen op de PlayStation 4. Dit zijn onze tien beste games voor de PlayStation 4 op een rij.

De PlayStation 4 wordt in november vijf jaar oud en in die vijf jaar zijn er al een groot aantal fantastische games gelanceerd die het meer dan waard zijn om te spelen. Om het overzichtelijk te maken, zetten we ze voor je op een rijtje. Dit zijn de absolute toppers waar je in ieder geval mee aan de slag moet op de PlayStation 4. Als je deze eenmaal gespeeld hebt, kun je daarna aan de slag met de games die later dit jaar uitkomen, zoals God of War, Detroit: Become Human en Far Cry 5.

Bloodborne

Laten we beginnen met de game die ten tijde van schrijven nog gratis te downloaden is voor PlayStation Plus-gebruikers. Nee, we bedoelen niet Ratchet & Clank, maar Bloodborne. From Software laat met deze exclusieve PlayStation 4-game opnieuw zien waarom ze zo goed zijn in het maken van Dark Souls-achtige games. Dit komt natuurlijk doordat ze de makers zijn van Dark Souls en met Bloodborne lijkt de formule dan ook verbeterd te zijn.

De tien beste games voor de PlayStation 4Ditmaal speel je als The Hunter die door Yharnam ronddwaalt en het tegen hordes aan vijanden moet opnemen. Wat Bloodborne uniek maakt, is de Gotische en Victoriaans-Engelse stijl, waarmee het spel zich van de Dark Souls-games onderscheidt. Daarnaast voelen de gevechten sneller en preciezer aan, waardoor het gevoelsmatig beter speelt. Bloodborne is echter net zo uitdagend als de Dark Souls-serie, wat betekent dat het heerlijk voelt als je een moeilijke vijand hebt weten uit te schakelen.

Horizon: Zero Dawn

Het komt misschien niet als een grote verrassing dat Horizon: Zero Dawn in dit rijtje staat, want de game zit na een jaar nog steeds vers in ons geheugen. Dankzij een uitermate uitdagend gevechtssysteem is de game een genot om te spelen en dat wordt alleen maar gecomplimenteerd door het visuele spektakel dat Guerrilla Games op het scherm weet te toveren.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Dit zijn echter niet de enige redenen waarom Horizon: Zero Dawn de lijst haalt; dat komt namelijk ook door de karakters en het verhaal. Naast het feit dat Aloy een sterke, vrouwelijke hoofdpersoon is, is haar avontuur ook nog eens meeslepend dankzij de levendige en mysterieuze wereld. Het is dan ook een genot om als Aloy de strijd aan te gaan tegen robot dino’s en om de geheimen van deze post-apocalyptische wereld te ontdekken. Viva Hollanda!

InFamous: Second Son

Het is inmiddels al weer een flinke tijd geleden sinds we Infamous: Second Son voor het eerst zagen. In die tijd is de game echter niet verslechterd, want het is nog steeds één van de mooiste games om naar te kijken op de PlayStation 4. Daarnaast heeft de game sinds de launch een aantal content-updates gekregen die het spel nog beter maken. Zo is er een extra-questline die fans van de originele InFamous blij weet te maken en is er een verhaalsuitbreiding die het zeker waard is om ook te spelen.

De tien beste games voor de PlayStation 4

Verder is het nog steeds een plezier om als hoofdpersoon Delsin Rowe de stad Seattle op zijn kop te zetten, ongeacht of je ervoor kiest om als held of schurk het spel te spelen. Het spel geeft je dankzij dit karma-systeem dan ook echt een reden om het spel nog een keer (uit) te spelen. Dankzij de vloeiende en goed aanvoelende gameplay doe je dit dan ook met alle plezier en dat maakt het één van de beste games voor de PlayStation 4.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Het vijfde genummerde deel in de Metal Gear Solid-serie zorgde tijdens de ontwikkeling voor veel ophef dankzij problemen tussen maker Hideo Kojima en uitgever Konami. Dit is echter onbelangrijk voor het uiteindelijke product, want Metal Gear Solid V: The Phantom Pain laat je op een meesterlijke wijze ervaren hoe je als superspion vijandelijke basissen moet infiltreren.

Metal Gear Solid

Met dank aan de Fox-engine heeft Hideo Kojima ervoor gezorgd dat het fantastisch voelt om rond te sluipen en gevangenen te bevrijden. Misschien wel het belangrijkste is dat het spectaculair is om gebruik te maken van de technologie om ballonnen vast te knopen aan een door jou gekozen doelwit en om deze door middel van de ballonnen terug te sturen naar je basis. Het laatste is natuurlijk niet het belangrijkste, maar toont wel aan dat The Phantom Pain op een superieure wijze bewijst dat de game serieus maar toch ook over de top belachelijk kan zijn.

 

Overwatch

Blizzard slaagt op vele vlakken met Overwatch. Het is een geweldig spel voor iedereen die van diepe lore, fan-art en memes houdt. Daarvoor hoef je het spel nog niet eens te spelen, want dit zijn allemaal elementen die zich op het internet bevinden. Waar het echter het meeste in slaagt, is dat het een fantastische team-based multiplayer shooter is en dat maakt het één van de beste games voor de PlayStation 4.

De tien beste games voor de PlayStation 4

Overwatch is dan ook geen game voor fans van single-player games, want een campaign is er niet. Het is puur online waarbij je voor je eigen plezier kunt kiezen of je wel of niet competitief speelt. In deze matches kun je dan op elk moment kiezen welke Overwatch-hero je wilt zijn, voordat je met een team probeert het doel te bereiken. Of het nou komt door de heerlijke gameplay, de aandoenlijke art-style of de bijna perfecte balans, het komt erop neer dat Overwatch een plezier is om te spelen en dat is het belangrijkste.

Persona 5

Van deze Atlus-game ga je in ieder geval waar krijgen voor je geld, want na honderd uur spelen ben je nog steeds niet klaar met het verhaal. Deze avontuurlijke schoolleven-simulator vertelt het verhaal van de protagonist en zijn bende Phantom Thieves en doet dit in meesterlijke stijl. Dat komt onder andere doordat Persona 5 stijlvol is. Zelfs dit is misschien een understatement, want van art-style tot de look van de menu’s ziet het spel er overal fantastisch uit. Dit heeft mede te maken met het kleurenpalet die ervoor zorgt dat rood, zwart en wit je nieuwe favoriete kleuren worden.

Persona 5 I Pixel Vault

Persona 5 is echter niet alleen een schoolleven-simulator, want een groot deel van de game draait om het ontdekken van dungeons en dat wordt ondersteund door een turn-based gevechtssysteem. Ook hierin straalt de game, dankzij slimme puzzels en uitdagende vijanden. Daarnaast zijn er persona’s in overvloed die je tijdens de gevechten nodig zult hebben. Daardoor krabt Persona 5 ook nog eens heerlijk aan de jeuk die Pokémon-fans hebben, want de gevechten lijken erg op die van Pokémon, maar dan met meer geweld.

Rocket League

Eén van de grootste verassingen in deze console-generatie is de opkomst van Rocket League. Na een geniale zet van makers Psyonix met Sony lanceerde de game gratis voor PlayStation Plus-gebruikers en kreeg ineens een grote groep gamers deze voetbalgame met auto’s in handen. De grootste verrassing van allemaal was echter dat het zo verschrikkelijk goed voelt om te spelen.

Rocket League 
 Pixel Vault

Omdat de controls makkelijk om te gebruiken, maar moeilijk om te bemeesteren zijn, is Rocket League een plezier voor de casual en hardcore gamer. Het spel is sinds de lancering alleen maar beter geworden dankzij constante updates die het spel uitbreiden en verfijnen. Zo kun je nu ook basketballen met de auto’s en zijn er talloze nieuwe customization-opties toegevoegd die het spel nog beter maken, waardoor je je ervaring tijdens elk potje nu nog veel specialer kunt maken.

Uncharted 4: A Thief’s End

Het laatste deel van Nathan Drake in de Uncharted-serie is misschien een rare keuze om tot game te benoemen die je moet spelen als je een PlayStation 4 hebt, maar niets is minder waar. Het is natuurlijk wel beter als je de eerdere Uncharted-games gespeeld hebt en als je die eerst wil spelen, lees dan eerst even het kopje Remasters en Remakes. Het is echter een optionele keuze, want ook zonder de voorkennis blijft Uncharted 4: A Thief’s End één van de beste games voor de PlayStation 4.

De tien beste games voor de PlayStation 4

Behalve dat ontwikkelaar Naughty Dog het voor elkaar heeft gekregen om een van de mooiste games ooit op een console te maken, speelt het spel in elk opzicht heerlijk. Mechanics als klimmen en schieten hebben nog nooit zo precies en goed gevoeld, maar ook nieuwe mechanics, zoals het werptouw werkt perfect. Daarnaast zou Uncharted niet Uncharted zijn als het geen grandioos, Hollywood-achtig spektakel neer zou zetten en ook dit wordt geleverd. Als laatste vertelt Naughty Dog ook nog eens een meeslepend verhaal in Uncharted 4: A Thief’s End. Een verhaal dat Nathan Drake’s verhaal op een waardige manier afsluit.

The Witcher III: The Wild Hunt – Game of the Year Edition

Eens in de zoveel tijd komt er een game voorbij waar je gewoon even pauze voor neemt en eens goed nadenkt voordat je tot de conclusie komt dat je je leven voor deze game op pauze gaat zetten. Dat is dan ook precies wat The Witcher III: The Wild Hunt met je doet als je besluit om dit spel te gaan spelen. Ontwikkelaar CD Projekt Red heeft met deze game het genre open-wereld games naar een compleet nieuw niveau getild.

De tien beste games voor de PlayStation 4

Naast dat je met plezier verloren zult raken in de wereld van hoofdpersoon Geralt, ga je ook genieten van de uitdagende combat, het spectaculaire visuele pracht en praal en natuurlijk het verhaal. Wat de Game of the Year Edition echter de definitieve versie maakt, is dat je na het uitspelen van de main game (waar je honderd uur aan kwijt bent) ook nog eens aan de slag kunt met de twee uitbreidingen van het spel. Die zorgen er vervolgens voor dat je nog een keer minstens vijftig uur verloren raakt in Geralt’s wereld vol magie, monsters en Middeleeuwen.

The Witness

We zullen het direct maar duidelijk maken, want The Witness is niet voor iedereen. Bij lange na niet, want The Witness is door en door een puzzel-game. Je bent alleen op een eiland vol met puzzels. Dat is het hele concept van Jonathan Blows meest recente game en hij heeft dit dan ook tot in de puntjes weten te realiseren.

The Witness

The Witness speelt namelijk in op wat veel gamers trekt en dat is de mogelijkheid geven om te ontdekken. Al snel ontdek je dat je op het eerder genoemde eiland vol raadsels zit en daar begint het spel. Langzaam maar zeker wordt er op een subtiele wijze aan je geleerd hoe je de puzzels moet oplossen en deze worden steeds moeilijker. Het is dan ook een heerlijk gevoel als je eindelijk een moeilijke puzzel oplost. The Witness is het ultieme meesterwerk voor iedere fan van een goede puzzel en met meer dan 600 puzzels om te ontdekken en op te lossen, kun je als puzzelfan je plezier niet op.

Remasters & Remakes

Naast de fantastische selectie aan games hierboven zijn er natuurlijk ook genoeg remasters en remakes om je een flinke tijd zoet te houden. Daarom raden wij je aan dat je zeker Uncharted: The Nathan Drake Collection, The Last of Us Remastered, Grand Theft Auto V en Shadow of the Colossus in huis haalt.

Zowel The Last of Us als GTA V kwamen aan het einde van de PlayStation 3-generatie uit en de remasters voegen dan ook zeker betere graphics, alle updates en de mogelijkheid om met een betere controller de games te spelen op de PlayStation 4 toe. Daarnaast is Shadow of the Colossus volledig vanaf het begin opnieuw gebouwd en dankzij spectaculaire visuals en verbeterde controls is het zeker een aanrader.

Shadow of the Colossus 
 Pixel Vault

Als laatste is Uncharted: The Nathan Drake Collection een fantastisch spel om in huis te halen, omdat je daarmee drie van de beste games voor de PlayStation 3 remastered voor de PlayStation 4 krijgt. Dit is natuurlijk nooit mis en al helemaal niet als je je wilt voorbereiden op het vierde deel van Uncharted die het meer dan waard is om te spelen.

Dat is onze tien beste games voor de PlayStation 4. Mis jij nog een game op deze lijst? Laat het ons dan weten in de comments.