De Sims 4: Word Beroemd

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
De Sims 4: Word Beroemd

De glamour en glitter in levens van beroemdheden is niet voor iedere sim weggelegd. In het nieuwste uitbreidingspakket van De Sims 4 genaamd Word Beroemd is het mogelijk om uit te vinden of jouw sim het in zich heeft om de sociale ladder te beklimmen. Dat blijkt namelijk geen gemakkelijke opgave!

Antoinette de la Fleur groeide op met veel verschillende maskers, maar zij had één doel: de beroemdste actrice worden. Ze moest haar vertrouwde nest verlaten en naar een hele nieuwe wereld verhuizen. Aldaar begint de zoektocht naar een agent, de eerste audities en de rode loper. Dit is waar haar avontuur begint.

Beroemdheid grinden

Als beroemd worden makkelijk was, dan zou iedereen beroemd zijn. Waarom zou je nog beroemd willen worden als beroemd het nieuwe normaal is? Electronic Arts heeft deze wijze les genomen en heeft er een heel uitbreidingspakket omheen gebouwd. Om beroemd te worden, moet je “fame points” verzamelen.

sims 4

Hieraan beginnen is makkelijk: je probeert de aandacht van de mensen een beetje op je te vestigen door andere beroemdheden lastig te vallen of je acteertalent ietwat omhoog te krikken zodat je dramatisch kunt doen in het openbaar. Wanneer het publiek eindelijk weet dat je bestaat, moet je punten blijven sparen om het volgende level te bereiken. Met elk level dat je behaalt, krijg je punten die je mag besteden in bepaalde perks die zich weer in verschillende vertakkingen verspreiden.

Aan de ene kant heb je de influencer-tak die vooral bedoeld is voor de sims die zich richten op het maken van video’s. Hiermee kunnen je sims bijvoorbeeld een nacht doorhalen om die ene video klaar te maken voor het internet. Als je sims het doel hebben om rijk en succesvol te worden, kun je de skills kiezen die ervoor zorgen dat hun carrière voorspoedig verloopt. Voor de sociale vlinders onder je sims is er ook nog de tak die zich richt op netwerken. Daarnaast kunnen sims beroemd worden en aan liefdadigheid doen of juist drama creëren en ruzie zoeken, wat ook weer invloed heeft op hun reputatie en de perks die ze kunnen kiezen.

Dit alles doe je totdat je de vijfde en hoogste level behaald hebt, in andere woorden totdat je wereldwijd beroemd bent. Heb je spijt van de keuzes die je gemaakt hebt? Dan kun je met wat simoleons je punten resetten en ze opnieuw besteden. Tussendoor kunnen je sims op elk willekeurig moment bepaalde trekken krijgen, bijvoorbeeld de drang om zichzelf regelmatig in een spiegel te bekijken. Helaas is het nagenoeg onmogelijk om het hoogste beroemdheidslevel te bereiken zonder gebruik te maken van de carrièretak ‘acteren’.

sims 4

Fake it ’till you make it

Antoinettes avontuur als actrice begon met de zoektocht naar een agentschap. Hierbij kreeg ze de keuze uit twee verschillende agentschappen die elk hun eigen pluspunten moeten hebben. Het effect dat het agentschap uiteindelijk op haar beginnende carrière had, leek echter minimaal te zijn. Het had dus niet uitgemaakt waar ze zich bij had aangesloten. Toen Antoinette eenmaal het contract had getekend, ging zij op zoek naar rollen die ze wilde spelen. Bij elke oproep kreeg ze te zien waar ze allemaal aan moest voldoen om door een auditie heen te komen en wat ze ongeveer kon verdienen met iedere aangeboden rol.

De volgende stap is de auditie zelf, die verrassend makkelijk te behalen is. Wanneer Antoinette alle benodigde vaardigheden bezat, werd ze standaard geaccepteerd. Af en toe kwam het zelfs voor dat ze aangenomen werd ook zonder de benodigde voorbereidingen. Wanneer ze dan de rol kreeg, moest ze op set verschijnen om zichzelf van haar beste kant te laten zien en om geweldige scènes op te nemen. Ik kon ervoor kiezen om Antoinette zelf naar werk te sturen, maar de sets waar opgenomen werd waren vaak zo leuk dat ik er standaard voor koos om haar te begeleiden. De veelzijdige en intrinsieke settings bieden verrassend veel diepgang voor dit uitbreidingspakket. Helaas is er hier echter niet veel meer unieks te beleven.

Bovendien is het mogelijk om al met één dag op de set een film op te nemen en te promoveren. Ter voorbereiding op een dag opnemen, krikte Antoinette bijvoorbeeld haar acteervaardigheden omhoog of nam ze haar scènes door met (on)vrijwillige vrienden. Eenmaal op set aangekomen, zijn er een aantal zaken die gedaan moeten worden voordat opnames beginnen. Ze moet haar kostuum natuurlijk aantrekken en haar make-up laten verzorgen. Een praatje maken met de directeur misstaat niet.

sims 4

Zo worden alle scènes in een dag opgenomen, krijgt Antoinette een promotie, verdient ze een heleboel beroemdheidspunten én maakt ze kans om prijzen te winnen. Op een gegeven moment benaderen populairdere agentschappen de getalenteerde Antoinette, waardoor ze toegang krijgt tot de betere rollen. Daarmee is iedereen blij, toch? Behalve de speler dan, want doordat promoveren en audities zo makkelijk zijn, maar het volgende beroemdheidslevel bereiken niet, voelt de gameplay erg ongebalanceerd.

Dress for the job you want

Een nieuw uitbreidingspakket betekent nieuwe voorwerpen voor de huizen en de garderobes van je sims. Zoals je verwacht van deze uitbreiding, zijn deze in de stijl van glitter en glamour. Opvallende galajurken en extravagante pakken zorgen ervoor dat je de kans hebt om op te vallen op de rode loper, als die er zou zijn. Verder zijn er een heleboel kapsels en accessoires bijgekomen zodat je je sims een tikkeltje extravaganter kunt maken. Het is nu zelfs mogelijk om je sims littekens te geven. Dit is eerder bedoeld voor acteerrollen, maar het werkt mooi samen met mijn drang om al mijn gamepersonages littekens te geven. Al heb ik dat Antoinette (voor nu) bespaard.

Chique eetkamertafels en -stoelen, imposante zetels en majestueuze bedden zijn toegevoegd aan het assortiment om de huizen van sims een royalere look te geven. Gelukkig verdiende Antoinette al snel meer dan genoeg geld om haar bungalow in te ruilen voor een huis dat beter past bij iemand van haar status. Helaas is er met maar één vrije kavel in de nieuwe buurt van het uitbreidingspakket maar weinig ruimte om al deze toevoegingen uit te proberen. Het is onduidelijk waarom EA er steeds weer voor kiest om minimale ruimte toe te voegen aan de game.

sims 4

De nieuwste wereld bestaat uit drie gebieden: de beginnersbuurt met een bewoond huis en twee vrije kavels. Een daarvan bevat een leeg huis terwijl de ander uit een leeg stuk grond bestaat. Verder is er de buurt voor de rijken, waar twee van de drie woningen al bewoond zijn. Het commerciële district bestaat uit een parkje, een sportschool, een museum en twee clubs. Een van de clubs is pas betreedbaar wanneer je een bepaalde mate van beroemdheid hebt bereikt. Dit is fijn voor wanneer Antoinette haar fans en de paparazzi wil ontwijken, maar betekent ook dat ze steeds weer dezelfde tenten moet bezoeken als ze het huis eens uit wilt.

One of a kind, maar niet heus

Ik vind het meest jammere aan Word Beroemd dat je sims alleen als acteur echt beroemd kunnen worden. Je sims kunnen wel als muzikant, komiek of schrijver carrière maken, maar ze gaan niet snel hele groepen fans aantrekken die vervolgens flauwvallen terwijl ze poseren. Met deze beroepen krijgen ze nauwelijks de kans om daadwerkelijk beroemd te worden, aangezien beroemdheidspunten met absurd veel gegrind verzameld moeten worden.

Om sommige rollen te krijgen en goed uit te beelden, moet Antoinette soms aan haar gitaarskills werken. Het lijkt daarom geen grote stap te zijn om in ieder geval zangers, gitaristen en pianisten mee te nemen op de rode loper. Bovendien bestaat er een perk om meer royalties te verdienen, wat onder andere schrijvers op weg kan helpen. Het hele puntensysteem om beroemd te worden had makkelijk uitgebreid kunnen worden om meerdere bestaande carrièretakken te beïnvloeden.

sims 4

Wel wordt Antoinette regelmatig gevraagd om bepaalde video’s te maken en te uploaden, waarmee ze dan royalties kan verdienen. Word Beroemd voegt namelijk de mogelijkheid toe om een beroemde influencer te worden door video’s te maken en te uploaden. Hier bestaat alleen geen officiële carrière voor, dus het blijft bij een computergebonden activiteit waardoor het al snel eentonig wordt.

Dit alles, in combinatie met de kleine wereld en de ongebalanceerde gameplay, zorgen ervoor dat Word Beroemd tekort doet aan de vele verwachtingen die spelers van het uitbreidingspakket hadden. De hoge prijs die je voor de uitbreiding neer moet leggen vind ik het persoonlijk niet waard. Al was het soms erg bevredigend om toe te zien hoe Antoinette bestormd werd door een groep fans die met haar wilden praten.