De Sims 4: Jaargetijden

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
De Sims 4: Jaargetijden

Elk jaargetijde kan iets magisch hebben, als je dat tenminste wilt zien. Voor sommigen is de winter namelijk enkel kou en nattigheid en eigenlijk de herfst ook. Voor hen is er in ieder geval goed nieuws: je Sims kunnen net zo hard klagen over het weer in De Sims 4: Jaargetijden zoals jij dat zou doen.

Sinds De Sims 2 kent de serie een seizoenen- of jaargetijden-uitbreiding en dit is meestal een van de meer ingrijpende uitbreidingen, omdat het je hele game verandert. Het is niet een kwestie van een aantal banen dat erbij komt of de mogelijkheid om naar de tropen op vakantie te gaan. Het is dus een belangrijke uitbreiding, die goed moet worden uitgewerkt en niet meer dan een leuk gevisualiseerd weerbericht moet blijken.

Na regen kan dikke mist komen

De seizoenen-uitbreidingen zijn ook uniek in die zin dat ze een heel nieuw visueel aspect toevoegen aan de game. In plaats van enkel wat nieuwe kleding, meubels en behangetjes, zit er in Jaargetijden een redesign van hoe de wereld eruitziet. De gebruikelijke staat van zonnig zomerweer wordt nu beperkt tot enkel de zomer, maar voor driekwart van de game is de wereld in een proces van constante verandering.

De Sims 4 Jaargetijden

De overgang van seizoenen in De Sims 4: Jaargetijden is zowel meer geleidelijk als beter zichtbaar dan in de vorige delen. Zo kent de herfst niet één fase waarin de bladeren van de bomen alle denkbare kleuren aannemen, maar zie je het blad langzaam verkleuren en uiteindelijk uitvallen. The Sims Studio brengt hiermee niet alleen een stukje nieuw realisme naar hun poppenhuis-simulator, maar doet dit ook op een hoger niveau dan voorheen en dat maakt de immersie een stuk beter.

Overigens niet op alle vlakken. Zo is de sneeuw opvallend ondiep en kun je er niet zo in wegzakken als in vorige delen. Het gevoel van een dik pak krakende sneeuw ontbreekt helaas. Toch kun je de game dat vergeven als de eerste mistbanken binnenrollen als de winter overgaat in de lente. Dikke mist omsluit alles en brengt een bijzondere stilte naar het leven van je Sims. Het weer voelt sowieso alles omvattend aan, omdat de lucht compleet verandert als het goed of slecht weer is. Nu kijk je in de Sims vooral naar beneden in plaats van naar de lucht, maar de game krijgt het voor elkaar om een grijze deken over de wereld heen te leggen, waardoor de donkere regenwolken voelbaar worden.

Seizoensgebonden

Seizoenen zijn verweven in alle aspecten van ons leven, maar komen nauwelijks in games voor. In Skyrim licht er op de halve map permanent sneeuw en lijken sneeuwbuien nooit voorbij een bepaalde onzichtbare grens te komen. In de Witcher wil het dan nog wel her en der regenen, maar hoeft Geralt niet opeens zijn wintermantel uit de kast te halen. Best gek als je bedenkt dat wij zelf constant met het weer en de seizoenen bezig zijn en rekening houden. We hebben allemaal regenkleding in de kast hangen, half Nederlands heeft al dan niet verroeste schaatsen op zolder rondzwerven en badslipper onderin de kast liggen.

De Sims 4 Jaargetijden

De Sims 4 negeert dit aspect gelukkig niet en Jaargetijden voegt de nodige verplichte seizoensgebonden activiteiten toe. Denk aan het spelen in een berg bladeren of spetteren in de regen. Natuurlijk is het mogelijk om weer sneeuwpoppen te bouwen en kun je ondanks de ondiepe sneeuw ook gewoon een sneeuwengel maken.

Daarnaast moet je nu nog twee outfits voor elke Sim samenstellen. Naast alledaagse, formele, slaap-, sport-, feest-, en badkleding moet je nu ook een outfit samenstellen voor als het heel heet en als het heel koud is. Tijdens een hittegolf is het namelijk essentieel dat je Sims niet overhit raken en dan dan kunnen ze dus het beste in het zwembad hangen of op hun gemakje in een korte broek en hemd op het balkon chillen. Andersom moet je zorgen voor dikke winterjassen en laarzen in de winter, tijdens de echt koude dagen. Doe je dit niet, dan kunnen je Sims maar beter binnen blijven, want doodvriezen is een van de nieuwe mogelijkheden om je Sims om zeep te helpen.

Ieder zijn eigen tradities

De seizoenen-uitbreiding is traditiegetrouw een uitbreiding die je niet echt kunt overslaan voor een volledige Sims-ervaring, maar is altijd wel een lichtgewicht als het gaat om gameplay. Verder dan bovengenoemde vaste nummers als sneeuwpoppen bouwen en wat nieuwe outfits, komen de seizoensuitbreidingen meestal niet. Al maakte de pinguïn uit De Sims 2: Seizoenen wel een hoop goed. De Sims 4: Jaargetijden breekt met deze traditie want er zit naast de hopen met bladeren en leuke weereffecten ontzettend veel content in deze uitbreiding.

De Sims 4 Jaargetijden

De belangrijkste toevoeging is de feestdagen die je kunt bijhouden met de kalender. Hierin staan de werktijden en verjaardagen van je Sims en kunnen ze evenementen plannen. Daarnaast zijn er dus meerdere feestdagen toegevoegd voor elk seizoen, met natuurlijk het zwaartepunt op het einde van de seizoenscyclus met feesten die verdacht veel lijken op het Amerikaanse Thanksgiving en Kerstmis. Tijdens deze feestdagen kun je tradities volgen zoals het versieren van de boom tijdens het winterfeest of het geven van een kado aan je verkering op liefdesdag. Elke feestdag heeft unieke tradities en als je zorgt dat je Sims deelnemen in deze festiviteiten, dan krijgen ze een extra goed humeur na deze geslaagde feestdag.

Wat echt tof is aan deze functie is dat je zelf kunt selecteren welke feestdagen je wel en niet op de kalender wilt hebben en dat je zelf feesten kunt bedenken. Zo creëerde ik een Pixel Vault-dag waarop er lekker gecosplayed wordt, vervolgens een stevig potje gegamed wordt en de dag wordt afgesloten met een barbecue. Dat kun je zelf bepalen door de gewenste tradities te selecteren en dan hoeven je Sims alleen nog maar de juiste activiteiten te voltooien. Dat was op Pixel Vault dag in ieder geval geen probleem. Daarnaast kun je ook bestaande feestdagen aanpassen met alleen de tradities die jij tof vindt.

Door de bomen het bos

De seizoenen en feestdagen lopen als een rode draad door het leven van je Sims, maar De Sims 4: Jaargetijden biedt ook nog wat andere activiteiten die je Sims al dan niet op kunnen pakken. Zo heeft het tuinieren een flinke upgrade gekregen. Je kunt nu makkelijker zien hoe het met een plant gaat en wat de opbrengst van de oogst is. Daarnaast kun je je tuin-vaardigheden gebruiken om de carrière tuinieren op te starten. Mochten je Sims zich dan nog vervelen, dan kunnen ze een imkerpak aan trekken en bijen gaan houden in hun vrije tijd.

De Sims 4 Jaargetijden

Ook aan de kleintjes is gedacht. Schoolgaande Sims kunnen zich namelijk voor een nieuwe naschoolse activiteit opgeven: scouting. Kinderen en tieners kunnen bij de padvinderij verschillende insignes halen en een echt rolmodel worden. Daarvoor moeten ze natuurlijk naar bijeenkomsten en goede daden doen voor de samenleving. Het is niet alsof hier uren aan gameplay in zit, maar daar hebben de Sims ook helemaal geen tijd voor in hun korte kinderjaren;er moet ook nog huiswerk gemaakt worden. Het is echter wel een van de spannendere naschoolse activiteiten.

Het is dus een aardige waslijst aan nieuwe content die De Sims 4: Jaargetijden toevoegt en dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat je om extra kado’s kunt bedelen bij Vader Winter, je een schaatsbaan kunt bouwen of dat je een vogelverschrikker kunt romancen.