De Sims 4: Eilandleven

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De Sims 4: Eilandleven

Al die tropische temperaturen in Nederland, stiekem wordt niemand er echt blij van. Je zou op een makkelijkere manier van het weer moeten kunnen genieten, zonder al dat zweet, die hitte en de schadelijke UV-straling. Was er maar een game waarin je je zonder gevaar op een eiland kunt wanen. Oh wacht, die is er! In De Sims 4: Eilandleven dalen de Sims neer op een tropisch eiland, met alle gevolgen van dien.

Je Sims hebben een nieuwe, simpele droom: de ultieme eiland-ervaring beleven. We beginnen makkelijk, met lekker bruin worden en ons onderdompelen in de lokale cultuur. Misschien zien we zelfs nog wel een dolfijn of komen we oog in oog te staan met een heus zeemeermens! Die vulkaan in de verte ziet er alleen een beetje onheilspellend uit, maar we zitten hier vast veilig, toch?

De Sims 4: Eilandleven 
 Pixel Vault

Op een (on)bewoond eiland

Zoals alle uitbreidingspakketten voegt ook Eilandleven een nieuwe buurt toe aan de game. Deze keer is dat Sulani, een tropische buurt die bestaat uit drie kleine eilandjes. Deze buurt bestaat uit Lani St. Taz, waar de grotere, luxere huizen staan, Ohan’Ali Town, het knusse centrum waar iedereen elkaar kent en Mua Pel’am, een onherbergzaam eiland met veel jungle en een grote, actieve vulkaan. Op elk eiland zijn er kavels en huizen beschikbaar om in te wonen, met elk wat haken en ogen.

Veel kavels hebben hun eigen karakteristieken. Sommigen hiervan zijn positief en anderen wat minder. Een huis aan het water heeft bijvoorbeeld misschien meer diverse vissoorten en een wat afgelegen kavel heeft misschien geen stroom of stromend water. Echte avonturiers kunnen kiezen voor een hutje aan de voet van de vulkaan, maar die moeten niet vreemd opkijken wanneer er ineens een grote, vulkanische steen in de voortuin ligt.

De Sims 4: Eilandleven 
 Pixel Vault

Naast een nieuwe buurt voegt Eilandleven natuurlijk ook nieuwe meubels, outfits en kapsels toe. Alles heeft een tropisch tintje. Het enige nadeel is dat er niet zo veel van is. Zoals in de andere uitbreidingen zijn de nieuwe buurten vrij klein. Sulani heeft voor beginnende Sims drie huizen en twee lege kavels om aan te schaffen. Daarnaast wonen er al vier families in de buurt. Ook op het gebied van meubels voelt het wat karig aan. Om een huis echt leuk in te richten is het bijna verplicht om de andere uitbreidingen ook aan te schaffen. In vergelijking met bijvoorbeeld de tropische uitbreiding voor De Sims 3 waren er daar veel meer beschikbare huizen, kavels en verschillende meubels, om over de woonboten nog maar te zwijgen.

Conserveren en beschermen

Voor Sims die niet content zijn met alleen op het strand liggen zijn er genoeg mogelijkheden om de handen uit de mouwen te steken. Eilandleven voegt een nieuwe full- en part-time baan toe, namelijk natuurbeschermer en strandwacht. De natuurbeschermer houdt de stranden schoon, doet inventaris van de verschillende diersoorten die in de zeeën van Sulani leven en maakt andere Sims enthousiast over de natuur. De strandwacht, ja… Heb je altijd al eens David Hasselhoff in Baywatch willen zijn? In dat geval heeft De Sims 4: Eilandleven goed nieuws voor je. 

De Sims 4: Eilandleven 
 Pixel Vault

Naast full- en part-time banen introduceert Eilandleven ook klusjes. Via de computer of mobiele telefoon kunnen je Sims op zoek gaan naar klusjes in de buurt. Andere Sims zetten namelijk karweitjes op het internet waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Dit varieert van mensen helpen verhuizen, tot last-minute catering voor een feestje, tot de sfeer op het strand verpesten omdat mensen het te veel naar hun zin hebben. Aan elk van deze klusjes zit een vaardigheid verbonden. Help je bijvoorbeeld een buur met dozen verslepen, dan is het handig als je Sim sportief is ingesteld. Bij een impromptu fotoshoot is het handig als je over wat niveaus in de vaardigheid Fotografie beschikt. Deze klusjes spelen zich voornamelijk ‘s avonds af, waardoor je Sims ze ook naast hun gewone baan kunnen uitvoeren. Afhankelijk van hoe goed het gaat, kan de Sim die je helpt ervoor kiezen jouw Sim (extra) te belonen.

Een nadeel is dat ook de nieuwe baantjes en klusjes snel op hetzelfde neerkomen als de oude baantjes. Zorg elke dag dat je met een goed humeur naar je werk gaat en je je extra taak hebt verricht en je kunt bijna om de dag met een promotie thuiskomen. Dit geldt over het algemeen voor de gehele gameplay van De Sims. Je dagen zullen er na verloop van tijd steeds hetzelfde uitzien. De hele dag op het strand liggen of in de zee dobberen gaat na een tijdje een beetje vervelen. Als je daarnaast je huis schoonmaken en naar je werk gaan in het echte leven ook al niet aanstaan, zal dat in De Sims 4: Eilandleven niet snel veranderen. 

Diep in de zee

Niet alleen op het droge zijn er nieuwe dingen te beleven. Sims kunnen zich over het water verplaatsen met waterscooters of bootjes om vlot van het ene eiland naar het andere te varen. Gaat je dat allemaal te snel? Kies dan voor een luchtbed om lekker op te dobberen of te zonnen. Smeer je Sims in dat laatste geval wel goed in, de verbrande look is niet alleen niet mooi, maar doet je Sims (net als in het echt) ontzettend veel pijn.

De Sims 4: Eilandleven 
 Pixel Vault

De avontuurlijke Sim kan er natuurlijk ook voor kiezen om wat te snorkelen. Met behulp van duikgereedschap is het zelfs mogelijk om schatten op te duiken en een mooi zakcentje te verdienen. Het gerucht gaat echter dat goud en juwelen niet de grootste schatten zijn die je Sims kunnen vinden. Eilandleven voegt namelijk zeemeermensen toe aan het spel. Door middel van een speciaal soort zeewier dat Sims kunnen opduiken is het mogelijk van je Sim een zeemeermin of zeemeerman te maken. Als zeemeermens kun je sneller zwemmen, andere Sims betoveren met je zangkunsten (met alle positieve en negatieve moodlets van dien) en een dolfijn oproepen om mee te zwemmen. Zeemeermensen krijgen op het land hun benen weer terug, maar moeten goed opletten dat ze niet uitdrogen. Ook het eten van vissen is uit den boze; dat zijn immers je zeevriendjes!