De platform-planning: Sony – Waar gaat de Japanse gigant mee komen?

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
De platform-planning: Sony – Waar gaat de Japanse gigant mee komen?

Aan het begin van ieder jaar hoor je hetzelfde liedje: 20XX wordt het jaar dat VR groot wordt, het jaar dat een vroege gok moet uitbetalen, het jaar dat een nieuwe console weer hoop brengt. Ook voor 2017 zijn de verwachtingen weer hoog dus kijken we in januari naar “De platform-planning” van het komende jaar door de grote vier af te gaan: wat gaan zij dit jaar brengen? Deze week trappen we af met de op kop lopende console-fabrikant: Sony.

Dat Sony een lekker jaar in 2016 achter de rug heeft laten de cijfers van afgelopen week wel zien. Alleen al tijdens de feestdagen gooide de Japanse gigant ruim zes miljoen consoles wereldwijd over de toonbanken. Maar het blijft de vraag hoe de nieuwe PlayStation 4 Pro presteert, want dat is Sony dan weer vergeten te melden. De kans dat het dan ook veelal om Slim-modellen ging met een verlaagde prijs lijkt reëler. Dat de games het goed doen is dan ook geen verrassing: van de ruim 50 miljoen verkochte games in december was bijna 20 procent toe te schrijven aan de console-exclusive Uncharted 4: A Thief’s End.

Akte 1 – Het voorjaarsoffensief

Het zijn dan ook die exclusieve games waar Sony in het eerste gedeelte van 2017 de punten en daarmee de voorsprong moet pakken. Gelukkig zitten de Japanners redelijk veilig gedurende het voorjaarsoffensief. Waar voorheen de grootschalige bombardementen nog in het najaar plaatsvonden, verschuiven net als de winter door het verslechteren van de ozonlaag de grote titels naar de eerste maanden van het nieuwe jaar. Maar ondanks al het geweld van over de grote zeeën links en rechts, zal de belangrijkste zet waarschijnlijk vanuit ons eigen Amsterdam komen.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Titels als Resident Evil 7, For Honor en Mass Effect: Andromeda zijn stuk voor stuk knallers natuurlijk, begrijp me absoluut niet verkeerd. Maar die kan je ook op een Xbox One of pc spelen, daarvoor is het niet nodig om per se een PlayStation in huis te halen. Guerrilla’s Horizon: Zero Dawn is een ander verhaal. Heb je geen PlayStation 4 in huis, dan val je buiten de boot en flink ook. De game belooft een spektakel voor het oog te worden en wat we van de game hebben gespeeld belooft nog beter. Het wachten tot 1 maart duurt dan ook veel te lang.

Oh, en vergeet Japanse pareltjes als Gravity Rush 2 en Persona 5 niet. Maar dat is dan ook meer een herinnering voor mezelf om dan vrij te nemen.

Akte 2 – Het beursseizoen

Wanneer de temperaturen eindelijk boven de 20 graden komen, het meer dan een week niet regent en we er toch achter zijn dat VR nog steeds te veel in de kinderschoenen staat, is het alweer tijd voor het beruchte beursseizoen. Menig journalist reist van oost naar west om alle evenementen bij te wonen en ook Sony zal weer een opwachting maken met nieuwe games. Waar ik echter meer interesse in heb is de vraag waarom men plots besloot om tijdens de PlayStation Experience de Vita weer aandacht te geven. Niet een enkele eervolle vermelding, maar gewoon meerdere keren op het podium in beeld met nieuwe games. Dat terwijl Sony de afgelopen jaren van ieder dak heeft geroepen dat de Vita enkel nog aan de beademing ligt. Je zou bijna denken dat er een nieuwe handheld in aankomst is.

PlayStation Vita 
 Pixel Vault

Of er ook daadwerkelijk een Vita 2 onderweg is, blijft natuurlijk schieten met hagel. Aan de andere kant moet Sony wel de kans grijpen tijdens de beurzen om te bewijzen dat de PlayStation 4 Pro een goed idee was. Terwijl fabrikanten in Las Vegas momenteel al 8K-monitoren en beeldschermen laten zien, is er nog altijd menig huishouden dat niet eens een Full HD tv heeft, laat staan een 4K-beeldscherm of eentje met ondersteuning voor HDR. Of beide!

Want alleen dan ga je het verschil pas zien en is het de moeite waard om een PlayStation 4 Pro te kopen en blijft het voor ontwikkelaars interessant om er extra tijd en moeite in te steken. Zolang dat niet gebeurt, zal het voor Sony een duur grapje worden om continu geld te gooien richting de ontwikkelaars.

Akte 3 – De slag om de kerstboom

Waar je wel je geld op in kan zetten is dat Sony dit najaar niet meer met nieuwe hoofd-hardware komt: een console, handheld of virtual reality-headset. Daarvoor waren de gokjes de afgelopen jaren simpelweg te groot. In plaats daarvan zal 2017 het jaar moeten worden waarin de bestaande hardware zichzelf gaat bewijzen. Over de Pro hadden we het hiervoor al even en in het najaar zal de taak aan de PlayStation VR zijn. Weet Sony tegen die tijd wel voldoende mensen te overtuigen van de kracht van betaalbare VR, of blijft het afwachten voor Jan Modaal?

PlayStation VR 
 Pixel Vault

Wat mag je dan wel verwachten tijdens de grote slag om de kerstboom en de portemonnee van de klant? Heel. Veel. Games. Met titels als God of War: A New Beginning, Uncharted: The Lost Legacy, Days Gone, Knack 2 en Final Fantasy VII Remastered op de planning heeft Sony alle kaarten in handen om fans jong en oud heel wat uurtjes zoet te houden. Op de bank, in je luie stoel of onderweg.

… Okay, Final Fantasy was een grapje. Die gaan we natuurlijk niet voor de Tweede IJstijd zien. Krijgen we ook eindelijk weer eens een Elfstedentocht.