De platform-planning: pc – Niet zo heel erg veel…

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
De platform-planning: pc – Niet zo heel erg veel…

Aan het begin van ieder jaar hoor je hetzelfde liedje: 20XX wordt het jaar dat VR groot wordt, het jaar dat een vroege gok moet uitbetalen, het jaar dat een nieuwe console weer hoop brengt. Ook voor 2017 zijn de verwachtingen weer hoog, dus kijken we in januari naar de platform-planning van het komende jaar door de grote vier af te gaan: wat gaan zij dit jaar brengen? Deze week kijken we naar wat volgens velen de ‘master race’ is: de pc.

Waar het voor de drie console-fabrikanten redelijk makkelijk te zeggen is of ze een goed of slecht jaar hadden en wat ze gaan doen, is dat bij een platform als de pc een stuk lastiger. Want hoewel het door velen wordt uitgeroepen als de ‘master race’, is er geen enkel platform zo divers als de pc. Of je nu met een laptop van 400 euro rondhuppelt, of vier keer een Titan X in SLI hebt staan: het valt allemaal onder pc-gaming. Toch houdt me dat niet tegen om een gokje te wagen, want ja: wie niet waagt, wie niet wint.

MSI GTX1080 
 Pixel Vault

Akte 1 – Het voorjaarsoffensief

Als pc-gamer kun je in het voorjaar vaak al in je handjes knijpen. Beurzen als de CES in Las Vegas zijn het walhalla van de vette tech en dat was ook dit jaar niet anders. Vooral AMD pakte daar groots uit, maar dat kon ook niet anders: na de introductie van Nvidia’s nieuwe 1060, 1070 en 1080 chipsets, bleef het angstvallig stil in het rode kamp. Hoewel de 400-reeks van AMD natuurlijk leuk is om in te stappen, willen serieuze gamers meer. Snellere chips, meer geheugen, betere kwaliteit. Iets waar AMD dit voorjaar mee belooft te komen met de introductie van de Ryzen-CPU’s en Vega-videokaarten.

Hoe krachtig die gaan zijn, blijft echter de vraag. Hoewel verschillende tech-bloggers al hoog van de daken schreeuwen hoe geweldig de nieuwe hardware gaat zijn, blijft het altijd maar afwachten. Pas als we daadwerkelijke hardware in onze kasten hebben zitten, kunnen we er zinnige dingen over zeggen.

Dus waar gaan we dan de komende maanden mee vullen? Heel veel games die eigenlijk niet exclusief voor de pc zijn, maar ook gewoon op de consoles van Sony en Microsoft te spelen zijn. Is dat heel erg? Nah, niet echt: toffe games zijn toffe games en komen best wel vaak net iets lekkerder uit de verf, mits je hardware het aankan natuurlijk. Ja, ja, voordat je met Batman: Arkham Knight aankomt, ook ik ben die nog niet vergeten.

Prey 
 Pixel Vault

Akte 2 – Het beursseizoen

Multiplatform-games zal door heel 2017 een thema zijn, helemaal nu we ook zien dat console-games dichter bij de 4K-resolutie kruipen. Toch zijn er voldoende exclusieve titels te bekennen op de pc, maar die zijn vaak in twee groepen te verdelen: indies en MMO’s. Kans is dan ook groot dat we van die tweede club meer informatie krijgen tijdens de E3 en de gamescom. Hoewel Blizzard’s World of Warcraft vorig jaar al een stevige uitbreiding kreeg, blijft het bij de andere MMO’s nog redelijk stil. Sure, Final Fantasy XIV krijgt een uitbreiding, maar hoe zit het met titels als Guild Wars 2, Black Desert Online en Elite: Dangerous? Als ze willen dat die communities niet doodbloeden, zullen ze met spannende dingen moeten komen.

Aan de hardware-kant zal vooral VR moeten gaan shinen door een stap vooruit te zetten. Terwijl Sony’s PlayStation VR lekker warm begint te draaien, moet dit het moment zijn voor Oculus en HTC om een stap vooruit te nemen. Een compleet nieuwe versie of zelfs een stevige revisie zou al voldoende zijn om te laten zien dat ook deze partijen niet stilzitten. De vraag is echter hoe blij de consument hiermee zal zijn. Net een headset van 900 euro gekocht en dan te horen krijgen dat er een nieuwe versie komt? Ik zou er redelijk van balen, maar heel vreemd is het niet natuurlijk: wat vandaag nog nieuw is, is morgen alweer oud.

Ouclus Rift 
 Pixel Vault

Akte 3 – De slag om de kerstboom

De feestdagen is naast een tijd van geluk en plezier toch ook vaak een periode van stiekeme wensen. Iets waar je eigenlijk allang niet meer op rekent, maar je toch plots kan verrassen. Die taak is dit jaar weggelegt  aan de Godfather van de pc-games, de kerstman van de keyboard-warriors: Gabe Newell. Want hoewel er al tijden wordt geteased over een nieuwe game uit de keuken van Valve, hebben we nog steeds niets anders gezien dan extra hoedjes voor Team Fortress 2.

Heb je helemaal niets met de games van Valve, dan zal je het waarschijnlijk moeten doen met veel van de games die je ook op je bank kunt spelen. Lekkere multiplatform-titels die met een beetje geluk ook nog eens cross-platform functionaliteit ondersteunen. Zo hoeft er tijdens de kerst niemand alleen te zijn. Of je kan natuurlijk een van de honderd MOBA’s opstarten, voor als je tijdens het kerstdiner plots zonder zout blijkt te zitten. Schijnt daar genoeg mee gestrooid te worden in die games.