De platform-planning: Nintendo – Shuffle of repeat?

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
De platform-planning: Nintendo – Shuffle of repeat?

Aan het begin van ieder jaar hoor je hetzelfde liedje: 20XX wordt het jaar dat VR groot wordt, het jaar dat een vroege gok moet uitbetalen, het jaar dat een nieuwe console weer hoop brengt. Ook voor 2017 zijn de verwachtingen weer hoog, dus kijken we in januari naar de platform-planning van het komende jaar door de grote vier af te gaan: wat gaan zij dit jaar brengen? Deze week kijken we naar die andere Japanse gigant: Nintendo.

Oh Nintendo, Nintendo toch. Ik zou graag zeggen dat 2016 geen pittig jaar voor jullie was, maar daarmee doe ik de rest van de jaren sinds de release van de Wii U geen recht aan. Hoewel de GameCube door fans werd geliefd en met de Wii iedere huismoeder aan het gamen sloeg, bleef het succes bij de opvolger weg. Net als bij de ontwikkelaars: de overstap was te groot en te moeilijk. Zelfs voor een simpele port moest een game praktisch opnieuw uitgevonden worden.

Wii U 
 Pixel Vault

Het is dan ook maar goed dat Nintendo niet alleen drijvende hoeft te blijven van de inkomsten uit de console-markt. De 3DS doet het namelijk nog altijd uitstekend en stukken beter dan de directe concurrentie vanuit Sony. Maar die kleine handheld is niet voldoende om een bedrijf draaiende te houden. Natuurlijk zagen we toffe titels met namen als Fire Emblem en Pokémon, maar wat is er voor nodig om iedereen weer van Nintendo te laten houden? Precies: een flinke kuch Switch.

Akte 1 – Het voorjaarsoffensief

[Enter Nintendo Switch, stage left.] Tenminste, dat is Nintendo’s bedoeling. Op een verdomd vroege vrijdagmorgen deed Nintendo de nieuwste generatie thuisconsole uit de doeken. Een console die ideaal is om op het grote scherm te spelen, maar ook moeiteloos mee op weg kan worden genomen. Mits er een USB-poort in je bus zit en je thuis geen 4K-televisie hebt. Anders kan je mogelijk in wat problemen gaan komen. Want een resolutie van 900p op je 4K-scherm: that ain’t pretty.

Nintendo Switch 
 Super Mario Oddysey 
 Pixel Vault

Natuurlijk hoeft de Switch niet dezelfde lijdensweg af te leggen als dat de Wii U deed. Dit keer is er immers een specifieke game die voldoende reden geeft om in te stappen in de console, zowel voor fans als voor nieuwe gamers. Precies: The Legend of Zelda: Breath of the Wild, de titel die de Switch in ieder geval in de eerste maanden moet gaan dragen. Want hoewel Mario Kart 8 Deluxe natuurlijk tof is, zal je daar nog sowieso twee maanden op moeten wachten.

Nu denk je misschien: wat een hater. Die heeft niets met Nintendo. Oh jawel. De console staat al lang en breed in pre-order en wordt op 3 maart volgens planning mooi aan de deur afgeleverd. Dat weerhoudt me er echter niet van om kritisch te zijn over de console: dit moet duidelijk een langetermijn-investering worden, want van de korte termijn hoef je het voorlopig niet te hebben. Aan de andere kant was dat ook mijn hoop voor de Wii U en kijk hoe dat afliep…

 

 

Akte 2 – Het beursseizoen

Waar bij de andere drie groten het beursseizoen van enorm belang is, lijkt dat voor Nintendo al jaren over te zijn. Vroeger gebeurde het nog wel eens dat Nintendo in Los Angeles op het podium sprong, om daar dan een tergende demo van Wii Music te geven. Die dagen liggen ondertussen echter ver achter ons. In plaats daarvan kiest Nintendo voor de Nintendo Direct: een videopresentatie over de nieuwe games die komen gaan. Een uitstekende methode die een hoop tijd scheelt en een stuk makkelijker terug te kijken is, maar het mist natuurlijk wel een beetje sfeer.

Maar wat gaan we dan van Nintendo te zien krijgen tijdens die Nintendo Direct? Buiten het moment dat veel consumenten voor het eerst pas met de console aan de slag gaan, werkelijk waar geen flauw idee. Mogelijk zien we iets nieuws rondom Pokémon, met de eerste details over de Switch-titel. Daarnaast verdient ook Donkey Kong weer eens wat aandacht en zou de Switch niet de perfecte plek zijn om F-Zero weer eens af te stoffen? Ook zal de 3DS hopelijk voldoende aandacht krijgen, want zoals Nintendo zelf al zei: de Switch gaat de handheld niet vervangen.

Akte 3 – De slag om de kerstboom

Met een beetje geluk zien we de Switch in het najaar pas echt op stoom komen. Tegen die tijd hebben voldoende families de console als het goed is in huis, of in ieder geval onder de kerstboom. Daarnaast zijn de eerste grote titels uit en komen dan ook andere bekende namen voorbij zetten. Denk aan titels als Super Mario Odyssey, Splatoon 2 en Fire Emblem Heroes. Ook moeten Westerse titels tegen die tijd hun opwachting gaan maken: de FIFA’s, de NBA’s, de Skyrims.

Super Mario Odyssey 
 Pixel Vault

Toch kan ik er met mijn hoofd niet bij waarom Bethesda heeft gekozen voor Skyrim. De game is tegen de tijd dat hij op de Switch verschijnt al zes jaar beschikbaar en voor vijf andere platformen beschikbaar. Kies dan een modernere titel zoals bijvoorbeeld Fallout 4. Of pak Wolfenstein of DOOM, goed voor de tere kinderzieltjes. Tenminste een stuk beter dan een prinses voor wie het bakken van een taart gelijkstaat aan ontvoering door een reuzeschilpad met stekels op zijn rug.