De platform-planning: Microsoft – Het jaar van de schorpioen?

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
De platform-planning: Microsoft – Het jaar van de schorpioen?

Aan het begin van ieder jaar hoor je hetzelfde liedje: 20XX wordt het jaar dat VR groot wordt, het jaar dat een vroege gok moet uitbetalen, het jaar dat een nieuwe console weer hoop brengt. Ook voor 2017 zijn de verwachtingen weer hoog, dus kijken we in januari naar de platform-planning van het komende jaar door de grote vier af te gaan: wat gaan zij dit jaar brengen? Deze week kijken we naar de reus uit Redmond: Microsoft.

Microsoft had het afgelopen jaar niet heel veel te klagen. Ja oké, misschien blijven de verkopen van de Xbox One achter op de PlayStation 4. Volgens VGChartz zijn er sinds de lancering van de twee concurrenten voor iedere Xbox One twee PlayStation 4’s verkocht. Toch heeft Microsoft een uitstekend jaar achter de rug met exclusieve titels Dead Rising 4, Gears of War 4, Forza Horizon 3, Quantum Break en ReCore. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam de Amerikaanse gigant net als zijn Japanse concurrent ook met een nieuwe console, al was deze misschien iets minder ‘spectaculair’. Al met al hadden ze in Redmond niet te klagen. Maar wat gaat Microsoft in 2017 brengen? In ieder geval geen fenomenale start.

Xbox One S 
 Pixel Vault

Akte 1 – Het voorjaarsoffensief

Binnen de Pixel Vault-redactie is het nog regelmatig ter sprake gekomen. Het jaar was nog geen week oud, of Microsoft’s exclusieve drakengame Scalebound werd uitgesteld naar 2017. Er was meer tijd nodig, was destijds de verklaring en dat bleek ook wel tijdens de slechte presentatie op de E3 afgelopen juni. Volgens Amador was de progressie tijdens de gamescom, twee maanden later, duidelijk zichtbaar en was er nog hoop. Tot afgelopen week. Zonder pardon scheidden Microsoft en PlatinumGames de wegen en Scalebound valt als een draak met een hartstilstand zo uit de lucht.

Maar wat mogen we dan verwachten van Microsoft in de eerste maanden van het jaar? Vooral heel veel multi-platform titels. Het exclusieve mandje, vorig jaar nog rijkelijk gevuld, is dit voorjaar nog maar magertjes. Want van de twee grote exclusieve titels die dit voorjaar uit zouden moeten komen, heeft er mij maar eentje weten te overtuigen. Dat is namelijk Halo Wars 2 (met als mooi bijkomend voordeel de re-release van de originele Halo Wars). De strategische game in het uitbundig gevulde Halo-universum belooft veel verbeteringen door te voeren en de strategische ervaring terug naar de console te brengen. Want sinds de release van het fenomenale XCOM 2 op de consoles, is het op strategisch vlak erg rustig.

Halo Wars 2 
 Pixel Vault

Wat is die andere game dan? Ugh, nou vooruit, omdat je zo aandringt: Sea of Thieves. Vanaf het moment dat Rare besloot deze game aan te kondigen, heb ik mijzelf af lopen vragen wat ze dachten om een dergelijke game te maken. Dat met natuurlijk de verwachting dat het goed zou gaan en iedereen vrolijk zal samenwerken. Kijk maar hoe goed dat gaat in andere games. Het moet wel een verdomd bijzondere ervaring zijn, wil het ooit zo legendarische Rare mij overtuigen dat die glans niet al jaren is verloren.

Akte 2 – Het beursseizoen

Zodra het beursseizoen begint, moet Microsoft in een stroomversnelling raken. Vanaf dat moment moet het jaar van de schorpioen namelijk gaan draaien. Alles zou vanaf dat punt in Microsoft’s communicatie over Scorpio moeten gaan, willen ze de console later dit jaar succesvol lanceren. De lancering van de originele Xbox One was namelijk alles behalve. Hoewel we nog vrij weinig weten van de ‘revolutionaire’ console, zou deze in ieder geval daadwerkelijke 4K-gaming ervaringen af moeten leveren. Als ze dat ook echt lukt: 1-0 voor Microsoft. Wat de Scorpio voor de rest gaat doen, of hoe deze gaat heten, horen we waarschijnlijk in juni tijdens Microsoft’s jaarlijkse presentatie.

De platform-planning: Microsoft - Het jaar van de schorpioen?

Maar met wat voor games gaat Microsoft dan komen in de zomerperiode? Haha… uhm, ja, dat is een grappig verhaal nu je daarover begint. Dat is namelijk niet zo heel erg veel. Op ons lijstje hebben we qua exclusives Crackdown 3, Cuphead, State of Decay 2 en Tacoma staan, maar geen van deze games heeft een daadwerkelijke releasedatum. Het kan dus zomaar zijn dat ze plots nog voor de E3 al in de winkel liggen, of dat we tijdens de beurs releasedata voor het najaar krijgen. Een kwestie van, zoals zo vaak, afwachten.

Natuurlijk zal Microsoft ook nog het een en ander aankondigen aan games tijdens de beurs, al is het maar de vraag hoeveel daarvan dit jaar nog uit zal komen. Natuurlijk kun je voor een Forza Motorsport 7 praktisch je handen in het vuur steken, helemaal na het succes van Horizon 3 afgelopen jaar. Ook is de kans groot dat Microsoft eindelijk Halo 6 zal aankondigen om de tweede trilogie af te ronden, maar die game verwacht ik pas in 2018. De aankondiging van Gears of War 5 kun je wel vergeten, daarvoor ligt de release van 4 nog te dichtbij. Die verwacht ik dan ook pas in 2018 op de beurs, met een release datzelfde jaar nog.

Akte 3 – De slag om de kerstboom

Afgelopen jaar tijdens de presentatie van Microsoft tijdens de E3 was het natuurlijk de klapper: de onthulling van Project Scorpio. Naast de aankondiging van Xbox Play Anywhere was dit de aankondiging waar mensen echt enthousiast van werden. Helemaal met de aangekondigde releasedatum in het achterhoofd, najaar 2017. Dit zou Microsoft voldoende tijd moeten geven om snelheid op te bouwen en de Scorpio met volle vaart te lanceren richting jouw kerstboom.

Project Scorpio 
 Pixel Vault

Of dat ook daadwerkelijk zo gaat zijn, weten we als het goed is na de E3. Het kan namelijk ook zomaar zo zijn dat Microsoft meer tijd nodig heeft om een console te ontwikkelen die de komende jaren mee kan gaan. Mocht dat gebeuren, dan zal het najaar een heel lastig verhaal worden voor de reus uit Redmond. Want met op dit moment nog geen grote exclusives op de agenda voor de feestdagen, zal het voor Xbox-fans dan een hele lege, treurige kerstboom worden.