De onterechte kritiek op Diablo Immortal

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
De onterechte kritiek op Diablo Immortal

Dit weekend vond het jaarlijkse Blizzard-evenement plaats en verzamelden duizenden Blizzard-fans zich in het Anaheim conventiecentrum in LA voor BlizzCon 2018. Tijdens de conventie werd Diablo Immortal aangekondigd en dat leverde veel verontwaardiging op.

Eerder dit jaar kondigde Blizzard aan met meerdere Diablo-projecten bezig te zijn en kort daarna volgde de aankondiging van Diablo 3 voor de Nintendo Switch. Logischerwijs waren de verwachtingen hooggespannen voor BlizzCon 2018, want dat is natuurlijk hét moment om de volgende, nieuwe Diablo-game aan te kondigen. Het was het een grote teleurstelling toen bleek dat het niet om een nieuwe Diablo voor pc gaat, maar om een game voor Android en iOS.

Waar is Blizzard in Diablo’s naam mee bezig?

Aanwezige fans waren het al snel eens: Blizzard is de weg kwijt. Hoe kun je een mobiele game gaan ontwikkelen als de hele wereld zit te wachten op Diablo 4? Tijdens de Q&A uitte een van de fans zijn ongenoegen, wat tot een zeer ongemakkelijk moment leidde. Verder klonk er constant boe-geroep uit het publiek.

Diablo Immortal 
 Pixel Vault

Wanneer je in de zaal zit bij BlizzCon 2018 en Diablo 4 verwacht, kan ik begrijpen dat je teleurgesteld bent. Het is dan zelfs wel te begrijpen dat je in een opwelling naar de microfoon loopt en vraagt of het hier om een 1 aprilgrap gaat. Het is ook allerminst handig te noemen van de PR-afdeling van Blizzard om een nieuwe Diablo te teasen en dan alleen met een mobiele game op de proppen te komen. Nu het stof in Anaheim is neergedaald en iedereen de tijd heeft gehad om over zijn teleurstelling heen te komen, blijkt de consensus nog steeds dat Blizzard niet meer weet waar het mee bezig is.

Wanneer komt Diablo 4?

Dat de meeste fans in de zaal een aankondiging van Diablo 4 verwachtten, is Blizzard’s eigen schuld door eerder dit jaar te melden dat ze aan meerdere Diablo-projecten werken. We kunnen dus wel stellen dat Blizzard enigszins de verkeerde verwachtingen heeft geschept. Een soort No Man’s Sky-fiasco lite zeg maar.

Laten we eerlijk zijn: we zaten met zijn allen niet te wachten op een mobiele Diablo-game. Gelukkig betekent Diablo Immortal niet dat er geen volwaardige Diablo voor pc (en consoles) meer komt. Sterker nog, Blizzard heeft steeds benadrukt dat het aan meerdere Diablo-projecten werkt en dat zijn zeker niet allemaal mobiele games.

Diablo Immortal 
 Pixel Vault

De volgende Diablo is waarschijnlijk nog niet in een stadium waarin Blizzard vindt dat ze al iets kunnen delen. We moeten dus gewoon even geduld hebben. Ik twijfel er niet aan dat Blizzard met een nieuwe, volwaardige game bezig is voor een van hun oudste en meest populaire franchises.

Diablo Immortal afserveren omdat het geen Diablo 4 is, is dan ook kul. De game is niet bedoeld als een volledig nieuw deel en aangezien de mobiele titel door een andere studio wordt ontwikkeld, was Diablo 4 ook niet klaar geweest als er niet werd gewerkt aan Diablo Immortal. Voor het grote Diablo-vuurwerk moeten we gewoon nog een poos wachten.

De ultieme Diablo-ervaring

De discussie wordt gelukkig meer inhoudelijk als de demo en trailer erbij gehaald worden. Hiermee krijgen we namelijk een eerste indruk van hoe de game eruit komt te zien. Wij hebben de demo zelf nog niet kunnen spelen, maar de eerste hands-ons twijfelen aan de claim van Blizzard dat het hier gaat om een ”fully fledged Diablo experience”.

Diablo Immortal 
 Pixel Vault

Dat lijkt mij ook een erg sterke claim van de ontwikkelaars, gezien het om een mobiele game gaat en dus alleen al de controls veel beperkter zijn, om nog maar niet te spreken over de verminderde rekenkracht en het kleinere scherm. Net zoals dat PlayerUnknown Battlegrounds Mobile nooit de volledige PUBG-ervaring kan bieden, zie ik dat ook niet gebeuren met Diablo Immortal. Er worden dus met recht de nodig vraagtekens bij deze claim gezet.

Demo’s reviewen

Fans en journalisten lieten het helaas niet bij wat vraagtekens, maar gingen verder en beschuldigden Blizzard van het kopiëren van Crusaders of Light. Dat de game op deze titel lijkt is niet zo vreemd, aangezien Crusaders of Light ontwikkeld is door NetEase en hetzelfde team aan Diablo Immortals werkt.

Het zou niet fraai zijn als het inderdaad om een re-skin van deze titel gaat. Er zijn gelijkenissen, maar Blizzard heeft al benadrukt dat er nog aan veel functionaliteiten gewerkt wordt. Zo zit het inventory-systeem nog niet in de game en zijn er ook plannen om meer klassen toe te voegen. Daarnaast is het ook een vreemde aanname dat Blizzard genoegen zou nemen met een re-skin van een andere game.

Natuurlijk is de angst voor een kopie van Crusaders of Light van NetEase wel te begrijpen, want veel gamers lopen met een grote boog om dergelijke free-to-play-games heen en zien liever niet dat hun geliefde Diablo-franchise daarmee geassocieerd wordt. Maar ook hier geldt opnieuw: we hebben alleen nog maar een demo gezien. Het is nog niet concreet welk businessmodel Blizzard heeft bedacht voor Diablo Immortal en ook free-to-play-games kunnen tof zijn; kijk maar naar Fortnite.

De aannames en veroordelingen gaan dus wel erg ver en deze bezwaren worden naar mijns inziens voornamelijk gevoed door de teleurstelling dat we dit jaar nog geen Diablo 4 te zien hebben gekregen en niet op basis van wat we nu concreet weten over de game. Die informatie is namelijk vrij summier.

Heb een beetje vertrouwen

We mogen best meer vertrouwen hebben in Blizzard. De ontwikkelaar staat er niet om bekend dat het halfbakken games aflevert. De kwaliteit is altijd een van de hoogste in de industrie geweest en dat zullen ze ook bij deze game willen nastreven. Dat maakt de reactie van velen nog meer overdreven. Dat je niet zit te wachten op een mobiele game of allergisch bent voor het free-to-play-model is prima, maar er zijn legio mensen die wel veel plezier beleven aan Hearthstone op hun telefoon. Dat jij een mobiele Diablo-game niet ziet zitten, wil niet zeggen dat het een dom idee is van Blizzard.

Diablo Immortal 
 Pixel Vault

De enorme backlash na de presentatie op BlizzCon is daarom zeer onredelijk en onterecht gericht op Diablo Immortal. Fans die geen mobiele games willen moeten gewoon nog even geduld hebben. Blizzard moet zich eens achter de oren krabben hoe ze de verwachtingen van hun fans beter kunnen managen. Dan kan de rest van ons rustig wachten op Diablo Immortal, want ik ben best benieuwd.