De Nintendo Switch – Een echte hybrid console

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
De Nintendo Switch – Een echte hybrid console

Op de redactie zijn wij al lange tijd erg enthousiast over het hybrid console-concept van de Nintendo Switch. Wij waren dan ook erg verheugd dat we de Nintendo Switch mochten uitproberen. Kunnen we onze pre-order gewoon lekker laten staan of lijkt dit toch de Wii U 2.0 te worden?

Na de tegenvallende verkoopcijfers van de Wii U gooit Nintendo zich nu volledig op hun nieuwste paradepaardje: de Nintendo Switch. Een hybride console die zich richt op de eigenschap dat er thuis mee kan worden gegamed, maar ook onderweg. In 2015 was al bekend dat Nintendo werkte aan een nieuwe console, maar we moesten wachten tot 13 januari van dit jaar op meer details. En die vielen ons niet tegen. Maar hoe is de Nintendo Switch in de praktijk?

Console

Waar ik meteen over te spreken ben bij de Nintendo Switch, is dat er geen lelijke vierkante box op je tv-meubel hoeft te staan. In plaats daarvan is er gekozen voor een stylish verantwoorde dock die ervoor zorgt dat zodra je de tablet in de docking station plaatst, deze overschakelt naar de televisie. Ook zal de tablet zich opladen wanneer het zich in deze positie bevindt. Het uiterlijk van de dock is vrij subtiel en valt in een woonkamer niet erg op. Nintendo laat duidelijk zien dat ook looks belangrijk zijn, vooral anno 2017, waarin het oog ook wat wil.

Nintendo Switch 
 Pixel Vault

Verder is de resolutie op de televisie met z’n 1080p goed te doen. Games als Splatoon zien er erg goed uit en zijn haarscherp. Bij Zelda waren er wat oneffenheden te zien, maar geen grote storende factoren.

Switch-tablet

Wanneer de tablet van de Switch vergeleken wordt met de Wii U-gamepad, wordt al gauw duidelijk dat de tablet net even een slagje kleiner is. Dit komt voornamelijk door de Joy-Cons die vrij compact zijn. Optisch lijkt het scherm zelf ook wat kleiner, maar dit is niet het geval. Zowel de gamepad als de Switch beschikken over een 6.2 inch scherm. Dit is in de tablet-modus een prima formaat. Wanneer je de Switch onderweg gebruikt in de co-op-modus, wordt het scherm van de tablet een vervanger voor het televisiescherm. Hiervoor vind ik het scherm wat aan de kleine kant. Aan de andere kant leent het compacte formaat zich natuurlijk wel prima voor vervelende treinreizen. Als ik deze belangen tegen elkaar afweeg, kies ik inderdaad, net zoals Nintendo deed, voor een kleiner scherm dat handiger is om mee te nemen.

Het spelen met de Switch-tablet gaat vrij makkelijk en voelt meteen erg intuïtief. Wii U-bezitters zullen merken dat de sticks net even wat kleiner zijn. Dit is echter geen vervelend gegeven, maar slechts een kwestie van wennen. De tablet ligt verder goed in de hand en heeft een niet te zwaar gewicht met z’n 400 gram, afgerond. Op het beeldscherm van de tablet heb ik absoluut niets aan te merken. De kleuren zijn fel, helder en het ziet er allemaal gelikt uit. Dit mag ook wel verwacht worden bij een schermresolutie van 1280×720.

Joy-Cons

De nieuwe, bijbehorende controllers van de Nintendo Switch dragen de naam Joy-Cons. Deze controllers maken de verschillende manieren van spelen mogelijk. Zo kan er gespeeld worden op de televisie terwijl je gebruikmaakt van de Joy-Con Grip of een Pro Controller. De laatste wordt niet standaard meegeleverd met de Switch en moet afzonderlijk worden aangeschaft. Deze Pro Controller is wel een aanrader voor mensen die een Xbox One bezitten en de bijbehorende controller graag gebruiken.

Hiernaast is ook spelen met de tablet mogelijk, met de Joy-Cons vastgemaakt aan de zijkanten: de zogenaamde handheld-modus. Tot slot is het ook mogelijk om te spelen met de tablet terwijl je de Joy-Cons los in je handen hebt. Deze optie leent zich vooral goed voor co-op spelen met onder andere Mario Kart 8 Deluxe of 1-2-Switch.

Joy-Cons 
 Pixel Vault

De Joy-Cons zijn te verkrijgen in het zwart, en in een rood en blauwe variant. De laatste kleuren zijn wel vrij heftig qua felheid. Of je dit mooi vindt is echt een kwestie van smaak. Verder zijn de Joy-Cons aanzienlijk kleiner dan de Wii Remote. Ook dit is natuurlijk gedaan vanuit het idee dat het makkelijk mee te nemen moet zijn.

Storend is het kleinere formaat absoluut niet. De Joy-Con past goed in de hand en de werking van de knopjes gaat intuïtief. Alhoewel ik getuige was van een kleine malfunction bij een ongehoorzame Joy-Con, heb ik geen problemen gehad met de nieuwe controller en werkte alles vanzelfsprekend.

Zelf had ik vooraf m’n twijfels over de Joy-Cons, en dan met name over de standaard bijgeleverde Joy-Con Grip. Met deze houder voor de Joy-Cons speel je voor de televisie en het is als het ware de hoofdcontroller voor games als Zelda. De positionering van de knopjes leek me erg vervelend. Ook vergeleken met de bekende DualShock 4 en Xbox One-controller leek de Joy-Con Grip mij te compact om fijn te spelen. Deze twijfels zijn na het spelen van een stukje Zelda compleet weggenomen. Door de extra zijkanten van de Joy-Con Grip ligt deze goed in de hand en de knoppen werken verder intuïtief.

To pre-order or not to pre-order

Mocht je nu besluiten mee te gaan met het nieuwe Nintendo-tijdperk en je de Switch op 3 maart wilt ontvangen, dan is er een grote kans dat je pech hebt. Op enkele retailers na, is levering op 3 maart niet meer gegarandeerd. Ook de nieuwe Zelda-game verkoopt erg snel en is soms in z’n geheel al niet meer leverbaar op de releasedatum. Een kwestie van helaas, pindakaas.

Ik voorzie grote dingen voor de Nintendo Switch en als het aan mij ligt, wordt dit net zo’n succes als de Wii. De kracht van de Wii was eigenlijk z’n Wii Remote, waarmee bewegend gamen werd geïntroduceerd. Dit was zo’n nieuw concept dat binnen de kortste keren de hele familie voor de televisie stond te tennissen. Ook de Nintendo Switch kent een nieuw concept, en dat is het feit dat het een hybrid console is. Verder heeft Nintendo de techniek van de Wii Remotes verder uitgewerkt en toegepast bij de Joy-Cons. Hiermee is het een ideale combinatie van feiten die we gewend zijn van Nintendo, maar tegelijkertijd is het ook erg vernieuwend door z’n hybride stijl.

Nintendo Switch 
 Pixel Vault

Bij mij staat hij al een tijdje gepre-ordered en hier heb ik absoluut geen spijt van. Momenteel zijn er nog niet veel grote, baanbrekende games bekendgemaakt voor de Nintendo Switch. En dat is jammer. Maar met de bekendgemaakte third party-ontwikkelaars heb ik er zeker vertrouwen in dat dit goed gaat komen.